Arabi investujú na západe, najnovšie sa dostali k Empire State Building

HABERL
10. septembra 2016

Jedna z najslávnejších budov západného sveta s nekonečne bohatou históriou sa dostáva do rúk arabských milionárov. Tí totiž rozširujú pole pôsobnosti aj v USA a medzi ich najnovšie akvizície patrí kúpa čiastočného podielu v spoločnosti, ktorá spravuje Empire State Building.   Expanzia arabských investičných spoločností sa už dlhšie spája s rozširovaním svojho vplyvu v západných metropolách. Po viacerých významných obchodoch […]

Jedna z najslávnejších budov západného sveta s nekonečne bohatou históriou sa dostáva do rúk arabských milionárov. Tí totiž rozširujú pole pôsobnosti aj v USA a medzi ich najnovšie akvizície patrí kúpa čiastočného podielu v spoločnosti, ktorá spravuje Empire State Building.

 

Expanzia arabských investičných spoločností sa už dlhšie spája s rozširovaním svojho vplyvu v západných metropolách. Po viacerých významných obchodoch v Londýne, Paríži aj Berlíne prichádza na rad New York, ktorý je pre milionárov z Blízkeho východu hotovým pokušením. A keďže reality sú pre nich najväčším lákadlom, príležitosť získať čiastočný podiel v Empire State Building nemohli odmietnuť.

 

10% podiel budovy ide do arabských rúk

 

Tradičný architektonický symbol New Yorku má mnohých majiteľov, no na tých z arabského sveta si bude musieť zvykať dlhšie. 10% podiel slávnej budovy, o ktorej vlastníctvo sa delia investori z rôznych nadnárodných spoločností, sa totiž dostal do rúk arabských boháčov. Ich vplyv v západnom svete sa tak opäť zvyšuje a na americkom trhu budú mať ešte väčšie slovo, vďaka čomu môžu naďalej rozvíjať svoj biznis.

 

Za transakciou stojí katarský investičný fond

Aj keď na západe investuje viacero rešpektovaných arabských spoločností, čiastočný podiel v Empire State Building sa zatiaľ podarilo uchmatnúť len katarskému fondu Qatar Investment Authority. Predstavitelia investičnej skupiny s rozsiahlou medzinárodnou pôsobnosťou sa tak dostali k ďalším výrazným podielomv amerických spoločnostiach, ktoré ovládajú strategické ekonomické investície.

Podiel získali odkúpením časti domácej „realitky“

Cesta k získaniu podielu v Empire State Building nebola jednoduchá a vedenie fondu muselo poriadne zainvestovať. Budovu totiž spravuje domáca realitná skupina Empire State Realty Trust, ktorá pozná svoju hodnotu a za 9,9% podiel v spoločnosti si od Katarčanov vypýtala až 622 miliónov dolárov. Tí sa však za túto sumu dostali k vlastníctvu lukratívneho podielu v mrakodrape, pričom súčasťou obchodu bol aj zisk ďalších cenných realít za oceánom.

Ekonomickí patrioti hlásia nežiadaný precedens

Vstup arabských investorov do spoločnosti Empire State Realty Trust sa stala okamžite tŕňom v oku pre tradičných ekonomických patriotov. Tí považujú príchod zahraničných investorov vždy za rizikový, čo platí v prípade spoločností z arabského sveta dvojnásobne. Viacerí z nich dokonca hovoria, že táto transakcia vytvorí nebezpečný precedens a americké firmy začnú bez problémov predávať podiely vo veľkých firmách ďalším záujemcom z východu.

Príbeh Empire State sa píše už od prvej polovice minulého storočia a jeho históriu sprevádza viacero úspechov aj tragických udalostí. Získanie podielu v budove katarským investičným fondom patrí k ďalším veľkým míľnikom, ktorý môže dosť podstatne ovplyvniť budúcnosť nehnuteľnosti. Či už v dobrom alebo v zlom, to samozrejme ukáže čas, ktorý o význame tohto kroku napovie viac.

Zdroje : timesunion.com, jewishvoiceny.com, thenational.ae

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.