Barclays – medzinárodný finančný obor z Londýna

HABERL
29. júla 2015

Veľké finančné spoločnosti s medzinárodným pôsobením patria často k najúspešnejším firmám sveta. Ich trhová hodnota sa pohybuje v obrovských sumách a podiel svetového bohatstva, ktoré im vďaka rozsiahlemu vplyvu a úspešnej podnikateľskej stratégií patrí, môže dosahovať aj desatiny percenta. Medzi týmito finančnými lídrami sa nachádzajú mnohé banky a jednou z najúspešnejších je Barclays. Na svete snáď ani nie je finančník, ktorý by […]

Barclays

Veľké finančné spoločnosti s medzinárodným pôsobením patria často k najúspešnejším firmám sveta. Ich trhová hodnota sa pohybuje v obrovských sumách a podiel svetového bohatstva, ktoré im vďaka rozsiahlemu vplyvu a úspešnej podnikateľskej stratégií patrí, môže dosahovať aj desatiny percenta. Medzi týmito finančnými lídrami sa nachádzajú mnohé banky a jednou z najúspešnejších je Barclays.

Na svete snáď ani nie je finančník, ktorý by nepoznal značku Barclays. Obrovská banková spoločnosť s nadnárodným pôsobením rozšíreným do rôznych krajín po celom svete sa stala svetoznámou už dávnejšie a v súčasnosti si túto pozíciu drží naďalej. Univerzálne spektrum služieb ponúkajúce možnosť vyhľadania správneho produktu pre každého je v kombinácií s garanciou silného finančného partnera príťažlivé pre milióny klientov. Aj preto sa Barclays stala tak uznávanou spoločnosťou, ktorú konkurencia musí rešpektovať.

Z Londýna do sveta

Veľká Británia bola odjakživa centrom najbohatších finančných inštitúcií a svoje pôsobenie tu začala aj banka Barclays. Centrálnym sídlom úspešnej inštitúcie je už od jej založenia v roku 1960 Londýn, odkiaľ sa jej pôsobenie postupne začalo šíriť do celého sveta. Síce sa preslávila ako inštitúcia poskytujúca bankové produkty, no jej činnosť bola postavená na orientácií na široké spektrum finančných služieb.

Univerzálny poskytovateľ

V súčasnosti je celkom bežné, že najväčšie finančné spoločnosti majú vo svojom portfóliu kompletné spektrum produktov, na základe čoho dokážu splniť aj najnáročnejšie požiadavky klientov. Presne na tom sa vybudovala značka Barclays, ktorá si získala vysokú popularitu prostredníctvom univerzálnosti svojich služieb. Zákazníci môžu navštíviť pobočky za účelom bežných retailových produktov alebo s požiadavkou na nejaký investičný program. Vzhľadom na poskytovanie tejto kompletnej agendy, ktorej sa už nepretržite venuje niekoľko rokov, si vybudovala silné meno a dokázala úspešne rozšíriť svoju pôsobnosť do viac ako 50 krajín.

Dominantné korporátne postavenie

Pri kontakte s pojmom Barclays netreba vôbec pochybovať o jej významnom vplyve, ktorú táto korporácia má. Spôsobené to je najmä rozsiahlou medzinárodnou sieťou, ktorá pôsobí v mnohých krajinách a jej jednotlivé divízie ovládajú dosť veľkú časť kapitálu vo vybraných regiónoch práve prostredníctvom širokého spektra poskytovaných služieb. To je aj hlavným dôvodom veľkého úspechu tohto finančného obra, ktorý si za viac ako 50 rokov pôsobenia získal pozíciu v desiatke najsilnejších bánk sveta.

Významné medzníky spoločnosti :

        v roku 1960 bola založená v Londýne

        v roku 1967 sa prezentovala prvým bankomatom na svete

        v roku 2012 dosiahol celkový obrat banky takmer 50mld. USD

        na konci roku 2013 mala spoločnosť 32 000 zamestnancov

Po úspechoch prišli aj problémy s výnosmi

Žiadna spoločnosť nemôže byť na vrchole neustále a vzhľadom na zákonité súvislosti podnikania musia prísť aj slabé obdobia. To sa nedávno stalo aj Barclays, ktorá síce nijako nestratila na sile, no jej výnosy po dlhšom čase výraznejšie poklesli. Vedenie spoločnosti na to hneď zareagovalo istými opatreniami spojenými s reštrukturalizáciou, ktorú ešte doplnili informácie o hromadnom prepúšťaní. Tieto zmeny v hospodárení spoločnosti prebiehajú aj aktuálne a vzhľadom na trojročné obdobie tohto plánu avizovaného v minulom roku môžeme nejaké zmeny očakávať naďalej.

V súčasnosti patrí Barclays stále k najsilnejším hráčom na trhu a jej silné postavenie môže ohroziť len zlé hospodárenie. Popri ďalších svetoznámych bankách s medzinárodnou účasťou je práve Barclays jedna z korporácií, ktoré údajne držia istý podiel svetového bohatstva, čo jej dáva obrovský vplyv nielen vo finančnej oblasti. Aj korporácie to však začínajú mať ťažšie, pretože predstavitelia trhu si uvedomujú ich rastúci vplyv prinášajúci riziká, takže uvidíme či si Barclays udrží vysoké výnosy a bude naďalej jednou z najsilnejších spoločností sveta.

Zdroje : barclays.com, barclayscorporate.com, theguardian.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.