Berkshire Hathaway: Má Warren Buffett šancu byť chamtivým?

HABERL
21. júna 2020

Nie je pochýb o tom, že Warren Buffett je najlepším dlhodobým investorom na svete. Výkonnosť spoločnosti Berkshire Hathaway to jasne dokazuje. A väčšina Buffettých veľkých ziskov vzniká práve počas závažných korekcií na trhu.

Warren Buffet

Nie je pochýb o tom, že Warren Buffett je najlepším dlhodobým investorom na svete. Výkonnosť spoločnosti Berkshire Hathaway to jasne dokazuje. A väčšina Buffettých veľkých ziskov vzniká práve počas závažných korekcií na trhu. Vtedy sa pán Buffet stáva “chamtivým“, zatiaľ čo sa ostatní boja. Avšak súčasné korekcie akciového trhu vyvolané prvou modernou pandémiou sú riadené Federálnym rezervným systémom. Dostane pán Buffet príležitosť byť chamtivým?

Na nasledujúcom grafe vám ukážeme výkonnosť spoločnosti Berkshire Hathaway a trhu od roku 1985. Pred rokom 1985 bola výkonnosť spoločnosti ešte oveľa lepšia.

Portfólio 1 predstavuje výkon spoločnosti Berkshire Hathaway.

Graf č. 1: Vývoj portfólia

Na grafe môžete vidieť, že Buffett vynechal skvelú situáciu na trhu s technológiami koncom 90. rokov minulého storočia, ktorá nakoniec vyústila do bubliny a praskla. Strýko Warren vtedy nerozumel technológiám. Alebo sa tak aspoň tváril. Avšak rozumel tomu ako nakupovať akcie, ktoré ponúkajú dlhodobé zisky.

Premeškanie príležitosti trhu s internetovými akciami

Ako môžete na grafe vidieť pán Buffett premeškal príležitosti na trhu medzi rokmi 1999 až 2000. Odvtedy spoločnosti podnikajúce v oblasti internetu zaznamenali len zisky.

Graf č.2: Vývoj portfólia

V období od roku 1997 do konca roka 2002 vykázala spoločnosť Berkshire Hathaway kumulovanú ročnú mieru rastu vo výške 13,46%, zatiaľ čo kumulovaná ročná miera rastu celkového trhu bola na hodnote 3,46%.

Stratená dekáda pre americké akcie

Pre americké akcie to bola doslova stratená dekáda. Nižšie je zobrazený graf zobrazujúci vývoj akcií od začiatku desaťročia až do krátkeho obdobia býčieho trhu, ktorý nastal po tom, čo praskla bublina s internetovými akciami.

Graf č. 3: Vývoj portfólia

Rozhodne to ale nebolo stratené desaťročie pre investorov spoločnosti Berkshire Hathaway.

Graf č. 4: Vývoj portfólia

Ak sa pozrieme na graf zobrazujúci roky 2000 až 2010, tak môžeme vidieť negatívne výnosy amerických akcií a v prípade spoločnosti Berkshire Hathaway veľmi slušné zisky, dosahujúce úroveň viac ako 7% ročne.

Pre získanie úplného obrazu o dvoch posledných veľkých korekciách na akciovom trhu od roku 2000 do konca mája 2020 tu máme ďalší graf. Po veľkej finančnej kríze sme medvedí trh nezažili. Nedávno sme ale zažili rýchlu a násilnú korekciu trhu s akciami. Zatiaľ nevieme povedať, či to je všetko, čo bude nasledovať. Existuje ešte možnosť, že vstúpime do medvedieho trhu, ktorý zodpovedá ekonomickej situácii a zvyčajne sa spája s hospodárskou recesiou.

Graf č. 5: Rast portfólia

Veriteľ poslednej inštancie

V poslednej veľkej finančnej kríze sa Warren Buffett zachoval ako tzv. “záchranné koleso“. Stal sa spasiteľom mnohých spoločností a veriteľom poslednej inštancie.

Pán Buffett počas finančnej krízy pomohol zachrániť hospodárstvo. Pomáhal tvorením stratégie a otvorením svojej peňaženky. V nedávnom článku portálu Market Insider sa uvádza:

Pomoc, ktorú poskytol Warren Buffett počas finančnej krízy, inšpirovala kľúčový prvok amerického vládneho programu, ktorý má zachrániť “štyri veľké” letecké spoločnosti.

Známy investor odovzdal miliardy amerických dolárov spoločnosť Goldman Sachs a na oplátku požadoval opcie, ktoré neskôr využil na nákup ich akcií so zľavou.

Senátor Jack Reed zo štátu Rhode Island pre portál Bussiness Insider poznamenal, že pomoc, ktorú Warren Buffett poskytol ho viedla k tomu, aby v roku 2008 napísal ustanovenie pre zákon týkajúci sa pomoci v ťažkých hospodárskych situáciách, ktorý bol v priebehu minulého mesiaca schválený.

Reed uviedol, že daňoví poplatníci si uvedomia výhody tohto zákonu, keď sa leteckým spoločnostiam začne opäť dariť.

Buffettovi tak zobrali celú krabicu s hračkami. Zobrali mu taktiež aj možnosť uskutočniť skvelé obchody a možnosť kúpiť spoločnosti, ktoré by sa za normálnych okolností počas korekcie na trhu alebo počas medvedieho trhu obchodovali so zľavou?

Je jasné, že Buffett by mal na záchranu leteckých spoločností iný názor. Ako vieme Buffett v minulosti predal svoje pozície v leteckých spoločnostiach, namiesto toho, aby ich zachraňoval. Obliekol si svoj padák a rozbehol sa k núdzovému východu.

Agentúra CNBC začiatkom mája uviedla, že Warren Buffet a spoločnosť Berkshire kvôli pandémii koronavírusu predali všetky svoje akcie v leteckých spoločnostiach. Pričom ešte v marci zastával názor, že letecké spoločnosti prežijú pandémiu koronavírusu bez väčších problémov.

Svoj predaj v máji odôvodnil Buffett takto: “Svet sa pre letecké spoločnosti totálne zmenil. Neviem ako sa zmenil ale verím, že sa to všetko dá do poriadku v čo najkratšom čase.” Ďalej povedal, že obdivuje letecké spoločnosti, no niekedy nastanú málo pravdepodobné situácie, ako je napríklad pandémia koronavírusu, ktoré si vyžadujú veľmi rýchlu zmenu. Následne uviedol: “Väčšinou keď predávame akcie, tak sa zbavíme celého podielu v danej spoločnosti. Nebudeme upravovať svoje pozície.”

Je jasné, že mnoho sektorov alebo menších odvetví sa kvôli pandémii COVID-19 ocitli v situácii, v ktorej bojujú o svoje prežitie. Mnoho ďalších spoločností bude mať veľké problémy prispôsobiť sa novému normálnu, do ktorého sa dostaneme po tom, čo svetové ekonomiky opäť reštartujeme.

Letecké spoločnosti a spoločnosti prevádzkujúce výletné plavby naozaj nie sú v dobrej pozícii. Buffett si zjavne myslí, že táto pandémia zhoršila ich výkonnosť a bude pre nich veľmi ťažké prispôsobiť sa novému svetu.

Áno, svet sa zmenil.

Warren Buffet možno v súčasnej situácii nedostane svoju šancu byť chamtivým. Ako sám povedal spoločnosti ho v súčanosti neprosia, aby im poskytol pôžičky s vysokými úrokovými sadzbami. Nerobia tak preto, že centrálne banky po celom svete prijali rôzne opatrenia, ktoré majú predchádzať takýmto situáciám. A ako môžeme vidieť, ani Buffett nemôže bojovať s Federálnym rezervným systémom.

Možnosti ako investovať s Buffettom

Ak ste čakali na najväčšieho investora na svete, kým urobí nejaké jasné kroky, prišli ste o mnoho investičných príležitostí. A ako akcionár spoločnosti Berkshire (kde investujte s Buffettom) v súčasnosti dosahujete horšiu výkonnosť ako trh.

Berkshire sa na situáciu pozerá inak

Existuje možnosť, že takáto stratégia pre riadenia rizika v rámci portfólia nebude fungovať. Čo to bude stáť? Nedostatočnú výkonnosť.

To je v poriadku. V skutočnosti, by sme všetci boli nadmieru šťastní, keby sa akciovým trhom naďalej darilo. Bolo by úžasné, ak by existovala nejaká zázračná vakcína a my by sme sa mohli tešiť z rýchlejšieho oživenia ekonomiky, ako sme pôvodne očakávali.

Môžeme sa nachádzať v prvej alebo druhej fáze zmien. Môže ísť iba o výraznú nezamestnanosť a vlažný ekonomický rast, ktorý nakoniec položí oveľa viac spoločností a priemyselných odvetví. Tieto udalosti môžu taktiež zmeniť akciové trhy.

Pán Buffett možno dostane svoju príležitosť. A ak nie, tak bude spoločnosť Berkshire Hathaway zaostávať aj naďalej. Tak ako dlhopisy, hotovosť a zlato nebude robiť nič. Tieto aktíva nerobia nič do doby, kým ich nebudete potrebovať.

Zdroj: www.finance.yahoo.com, www.marketwatch.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.