Brexit a jeho dopad na ekonomiku a finančné trhy

HABERL
24. júna 2016

Je rozhodnuté. Nedávne hlasovanie Britov o vystúpení z EÚ dopadlo v prospech ľudí podporujúcich Brexit. Výsledky referenda otriasli celou Európou a dnes je  jasné, že (nielen) ekonomika na starom kontinente už nebude nikdy taká istá, ako pred 22.júnom. Dopady hlasovania sa totiž dotknú celej EÚ a ovplyvnia situáciu aj za jej hranicami. Pre niekoho vítaný príbeh otvárajúci novú kapitolu, pre […]

Je rozhodnuté. Nedávne hlasovanie Britov o vystúpení z EÚ dopadlo v prospech ľudí podporujúcich Brexit. Výsledky referenda otriasli celou Európou a dnes je  jasné, že (nielen) ekonomika na starom kontinente už nebude nikdy taká istá, ako pred 22.júnom.

Dopady hlasovania sa totiž dotknú celej EÚ a ovplyvnia situáciu aj za jej hranicami.

Pre niekoho vítaný príbeh otvárajúci novú kapitolu, pre iných skôr tragédia prinášajúca rôzne čierne scenáre. Aj s takýmito vyhláseniami sú spájané výsledky hlasovania o vystúpení z EÚ, ktoré pred koncom júna prebehli na Britských ostrovoch. Bolo to síce tesné víťazstvo a zo 17-miliónovej účasti si odchod z EÚ želá len 52% Britov, no aj to postačí na oficiálne potvrdenie Brexitu, ktoré už pár dní spôsobuje poriadne otrasy v ekonomike a na finančných trhoch.

Brexit s výrazným dopadom na ekonomiku

Výsledky referenda a názor väčšiny Britov je známy celému svetu, no dopady hlasovania na ekonomiku EÚ, vrátane tej slovenskej, sú zatiaľ len v rovine h očakávaní. Zhoda analytikov v pohľade na nadchádzajúci vývoj však nie je náhodná a bez ohľadu na súhlas či odsúdenie Britov požadujúcich odchod z EÚ musíme uznať, že Brexit zamiešal kartami a jeho dôsledky poznačia európsku ekonomiku. Nás samozrejme zaujíma, čo sa vplyvom výsledkov referenda už stihlo stať a čo ďalej môže ekonomike hroziť.

Čo sa stalo po zverejnení výsledkov referenda

Extrémny prepad libry – Kolísavá hodnota britskej libry pri sčítavaní hlasov sa nakoniec obrátila smerom nadol a tento prepad bol dosť extrémny. Aktuálne je situácia stabilizovaná, no zlé časy libry v spojitosti s Brexitom ešte prídu.

Prepadol sa aj index Dow Jones – Na burze si na časté pády indexu Dow Jones zvykli, no po avizovaní výsledkov prišiel trochu tvrdší úder. Index sa totiž prepadol o takmer 700 bodov a krátko na to ho nasledoval aj nemecký DAX s oslabením o 11%.

Hodnota veľkých britských spoločností poklesla – Medzi prvými spoločnosťami, ktoré pod vplyvom referenda utrpeli straty, sa ocitla TATA Motors, materská spoločnosť automobilky Jaguar Land Rover. Tá však nie je jediná a podľa analytikov týchto spoločností ešte pribudne.

Ropa opäť padá – Už istý čas sa ropa snažila nadýchnuť k lepším výsledkom, no výsledky referenda ju posúvajú opäť nadol. Celkovo šlo o 6% prepad, ktorý bol ďalšou reakciou trhov na rozhodnutie britských voličov.

Zdvihla sa hodnota zlata – Odpoveďou na výkyvy okolo hodnoty libry a prepadu akcií aj indexov na burzách bol rast ceny zlata. Už pri predstavení predbežných výsledkov hlasovania bol zaznamenaný nárast o 8%.

Čo britskú a európsku ekonomiku v najbližšej dobe čaká :

Zhoršenie úverovej bonity v krajine – Jedným z najzávažnejších dôsledkov Brexitu na britskú ekonomiku bude zhoršené hodnotenie úverovej bonity krajiny, čo môže mať široký vplyv na viacero oblastí vo finančnom sektore.

Ďalšie oslabovanie libry – Pád libry na najhoršiu úroveň za posledných 30 rokov nemusel byť konečný a pravdepodobnosť ďalšieho oslabovania britskej meny je viac než reálna.

Inflácia a znižovanie cien nehnuteľností – Podľa analytikov sa Británia nevyhne značnej inflácií. Tú ešte doplní aj prepad cien obytných nehnuteľností, ktorý môže dosiahnuť nad alarmujúcich 15%.

Možnosť spustenia reťazovej reakcie – Odhliadnuc od priamych ekonomických dôsledkov musíme vziať do úvahy ešte jednu hrozbu. Tou je reťazová reakcia v ďalších krajinách, ktoré môžu vypísať referendum o odchode z EÚ, čo by bolo začiatkom konca únie.

Aj keď odchod Veľkej Británie z únie by mal prebehnúť po dôkladnej príprave a dohodnutí podmienok až o dva roky, dopady Brexitu na európsku ekonomiku a finančné trhy sa prejavia skôr. Svedkami prvých turbulencií sme boli ihneď po zverejnení výsledkov a podobný scenár bude pokračovať aj naďalej, minimálne kým sa šok z referenda neotrasie.

Zdroje : reuters.com, dailymail.co.uk, economist.com, bbc.com  FOTO: alexedmans.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.