Brexit ďalej úraduje – Londýn vyhnal z pozície jednotky medzi finančnými centrami

HABERL
8. júla 2019

Nad brexitom ešte stále nepadol konečný verdikt. A minimálne do októbra ani nepadne. Škody, ktoré prípadné vystúpenie Britov z EÚ napáchalo, však naďalej rastú. Po novom zasiahli aj pozíciu Londýna medzi finančnými centrami. Dlhodobo neotrasiteľná pozícia Londýna ako jednotky medzi svetovými finančnými centrami je minulosťou, aspoň do vyriešenia situácie okolo brexitu. Práve ten sa stal […]

Bretix a EU

Nad brexitom ešte stále nepadol konečný verdikt. A minimálne do októbra ani nepadne. Škody, ktoré prípadné vystúpenie Britov z EÚ napáchalo, však naďalej rastú. Po novom zasiahli aj pozíciu Londýna medzi finančnými centrami.

Dlhodobo neotrasiteľná pozícia Londýna ako jednotky medzi svetovými finančnými centrami je minulosťou, aspoň do vyriešenia situácie okolo brexitu. Práve ten sa stal dôvodom výmeny pozícií v rebríčku najlepších finančných centier. Ten už tradične na základe odpovedí takmer 2 stoviek majiteľov významných finančných spoločností zostavujú analytici z Duff & Phelps.

Metodika zostavenia rebríčka najlepších finančných centier:

– analytici oslovia 180 investičných a správcovských spoločností z celého sveta

– tí potom vyberú zoznam centier, ktoré považujú za najlepšie a najbezpečnejšie

– na základe výsledkov sa vytvorí percentuálny priemer jednotlivých centier

– následne sa zostaví poradie, porovná s predošlým rokom a oficiálne zverejní

Londýn na pozícii jednotky skončil

Rok čo rok bol Londýn garanciou stabilného a bezpečného domova pre firmy z celého sveta. Na tom sa síce nič nemení, no jeho famózna enkláva na čele poradia najlepších finančných centier planéty skončila. Na trón tak zasadá nové centrum, ktorého víťazstvo však vzhľadom na opakované strieborné pozície v rebríčku nie je veľkým prekvapením.

Finančníci vidia istotu v New Yorku

New York sa o štatút lídra uchádza dlhodobo. Po rokoch čakania na strieborných miestach mu to nakoniec predsa len vyšlo. Dopomohol mu k tomu brexit a jeho dopady na vývoj vo Veľkej Británii. Práve tie zvyšujú nedôveru obchodníkov voči Londýnu, ktorí hľadajú finančné istoty inde. Ako finančná destinácia s najlepšou schopnosťou spĺňať tieto atribúty sa tak väčšine javí New York.

Londýn má konkurenciu aj v Európe

Pokles na 2. pozíciu nemusí byť koncom londýnskeho prepadu. Ak sa plány o odchode Britov z EÚ naplnia, Európa si bude hľadať nové finančné centrum. Mnohí finančníci s tým už začali a presťahovali centrály svojich firiem do írskeho Dublinu alebo nemeckého Frankfurtu. Práve druhé z menovaných miest šliape britskej metropole na päty a čoskoro ju môže nahradiť.

5 najlepších finančných centier sveta:

1. New York
2. Londýn
3. Hongkong
4. Singapur
5. Šanghaj

Zdroj: www.duffandphelps.com

Londýnska nadvláda je na konci. Tešiť sa môže americký New York. Podľa analytikov to ale nemusí trvať dlho. Súčasťou prieskumu bola aj tvorba prognózy do blízkej budúcnosti. Podľa nej by sa finančným centrom č. 1 mohol už o 5 rokov stať Hongkong. Aspoň tak to aktuálne vidí 12 % opýtaných.

Zdroje: www.duffandphelps.com, www.longfinance.net, www.investopedia.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.