Brexit dokázal ovplyvniť aj investície do umenia

HABERL
25. septembra 2016

Mal to byť rok, počas ktorého bude záujem o investovanie do umenia rekordne stúpať. Výrazným úspechom a expanzii s globálnym vplyvom sa mali tešiť umelci aj investori. Tieto pozitívne vyhliadky však narušil Brexit, ekonomický strašiak, ktorý spôsobil dosť nepríjemné otrasy aj na jednom z najstabilnejších finančných trhov v Európe. Búrka a tragické scenáre spojené s nedávnymi udalosťami okolo Brexitu sa pravdepodobne […]

Mal to byť rok, počas ktorého bude záujem o investovanie do umenia rekordne stúpať. Výrazným úspechom a expanzii s globálnym vplyvom sa mali tešiť umelci aj investori. Tieto pozitívne vyhliadky však narušil Brexit, ekonomický strašiak, ktorý spôsobil dosť nepríjemné otrasy aj na jednom z najstabilnejších finančných trhov v Európe.

Búrka a tragické scenáre spojené s nedávnymi udalosťami okolo Brexitu sa pravdepodobne natrvalo utíšili, čo však neznamená, že výsledky referenda si nevypýtali vysokú daň. Popri výkyvoch na burzách, prepadu libry, oslabeného renomé britských bánk a ďalších politických prestreliek sa akosi zabudlo na trhy s umeleckými dielami. Jeden z najsilnejších investičných trhov (nielen) v krajine sa totiž musí doteraz vyrovnávať s viacerými turbulenciami.

Predaj umeleckých diel začal oslabovať

Prvé zlé správy sa k investorom dostali už pár dní po ohlásení výsledkov referenda o Brexite, čo okamžite ovplyvnilo vývoj na trhoch. Bohužiaľ, situácia sa uberala nepriaznivým smerom, čo sa odrazilo na slabšom predaji britských umeleckých diel. Dobrým príkladom tohto vývoja bola tradičná aukcia umenia v Londýne organizovaná hneď prvý pondelok po referende, ktorá vyniesla len 11,9 milióna libier, kým začiatkom júna sa na rovnakej udalosti predali diela až za 18,2 milióna.

Odborníci poznajú dôvod – oslabená libra

Nielen analytici, ale aj laická verejnosť má celkom jasno v tom, čo sa postaralo o rozkolísanie trhu. V súvislosti s Brexitom sa začala prepadať hodnota libry, ktorá pochopiteľne ovplyvnila aj investičné trhy. Problémy s librou neobišli ani investície do umenia, o ktoré je v Británii už pá týždňov menší záujem. Mnohí obchodníci tak presmerovali nákupy umeleckých artefaktov mimo Európu alebo vsadili na iné trhy, napríklad investičné šperky, ktorým sa vďaka Brexitu darí.

Ak má problém trh v Londýne, má problém celý svet

Nakoľko londýnsky trh s umením je najväčší v Európe a jeden z najsilnejších na celom svete, jeho (ne)úspech má ďalekosiahly vplyv aj v globálnom meradle. Napríklad v minulom roku sa na tunajších dražbách údajne predalo až 19% celosvetového umenia, čo len potvrdzuje, že ak sa miestny trh dostal do problémov, rizikám klesajúcich investícií sa nevyhnú ani iné trhy. Avšak tento scenár sa zatiaľ týka len Európy, aj to nie celej, pretože v New Yorku alebo Ázii zaznamenali len mierne oslabenie.

Situácia ovplyvňuje investorov aj začínajúcich umelcov

Bez ohľadu na ďalší vývoj trhu, už teraz je jasné, že dôsledky slabnúceho záujmu o umenie sa dotknú hlavne začínajúcich umelcov. Nech sú ich diela akokoľvek kvalitné, investori začínajú kupovať len to najznámejšie, čo sa aktuálne predáva. Podobný vývoj sa dá očakávať naďalej, takže Brexit sa dosť podstatnou mierou podpísal na celkovom zhoršení podmienok pre mladé umelecké talenty. Briti však umenie milujú, takže je otázkou času, kedy sa trh opäť naštartuje.

Júnové hlasovanie o vystúpení ostrovnej monarchie z EÚ zanechalo výrazné stopy aj na trhu s umeleckými artefaktmi. Aktuálne to však vyzerá, že nedôjde k žiadnemu katastrofickému prepadu a investori sa budú môcť spoliehať na bezpečie, stabilitu a vysokú výnosnosť tohto trhu ďalej. Z najhoršieho ešte síce nie sú von, no netreba zabúdať, že ekonomická sila Veľkej Británie je obrovská, vďaka čomu si tamojšie trhy poradia so všetkými prekážkami.

Zdroje : dailymail.co.uk, independent.co.uk, investujeme.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.