Britská ekonomika rok po brexite

HABERL
4. júla 2017

Je to už niečo vyše roka, čo väčšinu európskych ekonómov budil zo spánku strach. Jeho dôvodom bolo referendum o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, ktoré dopadlo podľa očakávaní. Briti sa rozhodli pre odchod, s čím sa začali vytvárať viaceré tragické scenáre. Ako je to po roku, naplnili sa tieto predpovede alebo išlo o zbytočnú paniku? Prepad hodnoty libry, […]

Je to už niečo vyše roka, čo väčšinu európskych ekonómov budil zo spánku strach. Jeho dôvodom bolo referendum o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, ktoré dopadlo podľa očakávaní. Briti sa rozhodli pre odchod, s čím sa začali vytvárať viaceré tragické scenáre. Ako je to po roku, naplnili sa tieto predpovede alebo išlo o zbytočnú paniku?

Prepad hodnoty libry, bankrot viacerých popredných firiem, zlyhávanie obchodného styku či ohrozenie pracovných miest. Aj takéto katastrofické scenáre písali viacerí odporcovia brexitu, ktorí varovali pred extrémne negatívnym dopadom odchodu Britov z únie. Rok od referenda máme za nami a prvé správy hodnotiace vývoj britskej ekonomiky ukazujú, čo (ne)spôsobilo minuloročné referendum.

Ukazovatele, ktorým brexit zjavne poškodil :

Britská libra – najprv prepad, teraz stabilizácia – Výsledky minuloročného referenda mali najvážnejší dopad na hodnotu britskej meny. Libra sa totiž hneď po ich zverejnení prepadla až o niekoľko bodov. O nejakom pretrvávajúcom posilňovaní nemôže byť reč ani po roku, no už aspoň nezažíva prudké turbulencie.

Rast ekonomiky – spomalil a ešte spomalí – Rast britskej ekonomiky je stále v plusových číslach, no aktuálne sa dosť citeľne pribrzdil. Pravdepodobne aj v dôsledku brexitu poklesne tento rok na 1,4%, pričom budúci rok by mal byť ešte o pár desatín percenta pomalší.

Pracovná sila – drží sa, ale má byť slabšia – Výrobný a obchodný sektor už hlási odlev pracovnej sily, ktorá sa do konca roka ešte viac oslabí, možno až o 0,6%. Konkrétne čísla však budú závisieť od definitívnej podoby nastolenia migračnej politiky v najbližších rokoch.

Firemné investície – objem už začal citeľne klesať – Brexit núti mnohé firmy k odchodu z krajiny, s čím klesá objem (nielen) zahraničných investícií. Štatistiky už hlásia dvojcifernú úroveň, ktorá by budúci rok mohla prekonať alarmujúcich 20%.

Firemné bankroty – ich podiel mierne rastie – Ukazovateľom, ktorý je pre obraz brexitu ako neškodnej zmeny hlavným problémom, je podiel firemných bankrotov. Analytici sú si už teraz istí, že tento aj budúci rok ich pribudne o vyše 8%.

Sféry, ktoré brexit zatiaľ neovplyvnil negatívne :

Spotreba domácností – zaznamenala ďalší rast – Prehnané obavy z prenášania situácie na spotrebu domácností sa zatiaľ nenaplnili, práve naopak. Štatistiky za minulý rok potvrdzujú, že tá má naďalej rastúcu tendenciu, pričom presné čísla hovoria o 2,6% raste.

Zisky firiem – napriek poklesu investícií rastú – Paradoxné je, že kým podiel firemných investícií a bankrotov rastie, ich celkové zisky sú stále v pluse. Tomu však pomohlo oslabenie libry, aj vďaka čomu sa ich objem vyšplhal až na hranicu 105 mld. €

Vplyv skeptického postoja Britov voči únii sa dosť veľkou mierou podpisuje na aktuálnych ekonomických ukazovateľoch, no záporné výsledky sa nemôžu zvaliť len na brexit. Britská ekonomika potrebuje iskru, ktorá ju po rokoch nevýrazného rastu znova naštartuje. Ak krajina zvládne aktuálne výzvy a nedá sa pohltiť chvíľkovým pádom, potom ňou bude práve brexit.

Zdroje: telegraph.co.uk, reuters.com, dailymail.co.uk, adamsmith.org

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.