Bude rok 2020 rokom vesmírneho turizmu?

HABERL
30. januára 2020

Ruská vesmírna agentúra bola prvou spoločnosťou, ktorá začiatkom 21. storočia ponúkala sprostredkovanie vesmírneho turizmu. Spoločnosť však v roku 2010 ukončila všetky operácie týkajúce sa kozmického cestovného ruchu. V súčasnosti Spojené štáty americké platia Rusku 86 miliónov amerických dolárov za každého astronauta NASA, ktorého Rusko dostane na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), nakoľko bol americký program s […]

Vesmírne cestovanie

Ruská vesmírna agentúra bola prvou spoločnosťou, ktorá začiatkom 21. storočia ponúkala sprostredkovanie vesmírneho turizmu. Spoločnosť však v roku 2010 ukončila všetky operácie týkajúce sa kozmického cestovného ruchu. V súčasnosti Spojené štáty americké platia Rusku 86 miliónov amerických dolárov za každého astronauta NASA, ktorého Rusko dostane na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), nakoľko bol americký program s označením “Space Shuttle“ v roku 2011 ukončený.

V roku 2011 Rusko ukončilo svoj program v oblasti vesmírneho turizmu a na scénu sa dostalo mnoho súkromných spoločností, ktoré začali preskúmavať túto oblasť, čo pomohlo rastu priemyslu. Pri súčasnom tempe úspešných pokusov a súhlasov zo strany NASA to vyzerá tak, že človek bude môcť navštíviť vesmír už v roku 2020.

Čo je to vesmírny turizmus?

Vesmírny turizmus ponúka možnosť súkromným osobám, ktoré nepracujú pre žiaden vládny orgán alebo vesmírnu agentúru, zaplatiť si za to, aby sa dostali do vesmíru. Americký podnikateľ Dennis Tito bol prvým turistom, ktorý navštívil vesmír, keď v roku 2001 letel na Medzinárodnú vesmírnu stanicu na palube ruskej rakety Soyuz. Za túto cestu zaplatil 20 miliónov amerických dolárov. Ďalších šesť osôb sa pridalo na lukratívny zoznam ľudí, ktorí vesmír už navštívili. Od roku 2009 sa nepodarilo žiadnemu civilistovi dostať sa do vesmíru. V uplynulom roku sa však vesmírny turizmus stal realistickým obchodným plánom, pričom spoločnosti Virgin Galactic, SpaceX a Boeing sa snažia na tomto veľmi lukratívnom trhu stať lídrami.

Podľa prieskumu tzv. vesmírneho národa – Asgardia, by 29% Britov zaplatilo za to, aby mohli letieť do vesmíru, ak by bola technológia dostupná aj pre širšiu verejnosť. Podľa tohto prieskumu, by ďalších 18% obyvateľov Spojeného kráľovstva, čo je asi 9 miliónov ľudí, bolo ochotných minúť svoje celoživotné úspory na to, aby sa stali astronautmi. Asgardia predtavuje prvý mikro-národ na svete, ktorý má teritoriálne nároky na nízkej obežnej dráhe Zeme, na ktorú v roku 2016 poslali satelit. V tom istom roku stúpla aj popularita tohto mikro-národa, pretože jeho zakladateľ Dr. Igor Ashurbeyli vyhlásil, že v priebehu nasledujúcich 25 rokov sa národu podarí porodiť prvé dieťa vo vesmíre. Ashurbeyli je rusko-ázijský raketový vedec a podnikateľ, ktorý verí, že budúcnosť ľudstva spočíva v jeho schopnosti preraziť vo vesmíre.

Podobné: Najlepšie americké banky pre rok 2020

Úspešné pokusy podporujú vesmírny turizmus

V posledných desiatich rokoch podnikli rovnako súkromné ako aj verejné spoločnosti viaceré skúšobné lety a spolu s NASA sa pokúšali vyvinúť kozmickú loď a poslať človeka do vesmíru na dovolenku. Medzi tieto spoločnosti patrí napríklad Blue Origin, ktorá plánuje lety so šiestimi pasažiermi a miestnosťou, v ktorej bude možné vyskúšať si beztiažový stav.

19. januára sa kozmickej lodi s označením “Crew Dragon“ od spoločnosti SpaceX podarilo zvládnuť jeden z hlavných testov, kedy v prípade zlyhania vzletu je vesmírna loď s posádkou odtrhnutá od rakety, čo je nevyhnutou podmienkou toho, aby NASA povolila posádke odletieť do vesmíru. Zvládnutie tohto testu umožní spoločnosti SpaceX vykonať skúšobný let lode Dragon s posádkou v prvej polovici tohto roka. Spoločnosť SpaceX, patriaca Elonovi Muskovi má momentálne vyššiu hodnotu ako jeho spoločnosť Tesla.

Kozmická loď CST-100 Starliner od spoločnosti Boeing BA taktiež uskutočnila svoj prvý skúšobný let do vesmíru a späť (bez posádky) v decembri 2019. Kvôli technickým problém však musí spoločnosť opätovne vykonať testovací let. Na druhej strane, ak sa obom spoločnostiam – SpaceX a Boeing podarí úspešne zvládnuť finálne skúšky a umiestniť ľudí na palubu pred koncom tohto roka, ľudia sa dostanú do vesmíru aj zo Spojených štátov amerických a nie len z Ruska.

Budúcnosť vesmírneho turizmu

O vesmírnom turizme sa veľa špekulovalo, no vďaka nedávnemu posunu vo vývoji a mnohým výskumom, ktoré sú v prípravnej fáze, môže táto oblasť v najbližšom období prudko expandovať. V skutočnosti sa v nasledujúcich piatich rokoch očakáva, že trh vesmírneho turizmu zaznamená až 16,9% zloženú ročnú mieru rastu pokiaľ pôjde o príjmy a celosvetový trh v roku 2024 dosiahne hodnotu 1,1673 miliardy amerických dolárov. Pre porovnanie v roku 2019 dosiahol hodnotu 624,4 miliónov amerických dolárov. Okrem toho, Morgan Stanley odhaduje, že globálny kozmický priemysel bude do roku 2040 generovať príjmy vo výške minimálne 1,1 bilióna amerických dolárov. Bank of America tvrdí, že v rovnakom časovom období sa hodnota vesmírnej ekonomiky zvýši na 3 bilióny amerických dolárov.

Vráťme sa k súkromným spoločnostiam, keďže v októbri sa spoločnosť Virgin Galactic stala prvou verejne kótovanou vesmírnou spoločnosťou. Medzi jedných z najväčších podporovateľov spoločnosti patrí aj britský miliardár Richard Branson. Virgin Galactic Holdings plánuje v roku 2020 uskutočniť 16 letov. Predpokladané počty letov pre roky 2021, 2022 a 2023 sú 115, 170 a 270. Spoločnosť taktiež dúfa, že do konca budúce roka konečne dosiahne zisk. Spoločnosť dopredu predala letenky, ktorých cena je 250 000 amerických dolárov a keď sa jej podarí letieť do vesmíru tak medzi jej prvými pasažiermi bude aj známy hollywoodský herec Leonardo DiCaprio, či popová hviezda Justin Bieber.

Jeff Bezos nezaostáva a jeho letecká spoločnosť Blue Origin v decembri minulého roka vykonala testovacie lety vesmírnej rakety s názvom New Shepard. Spoločnosť dúfa, že už v tomto roku sa jej podarí do vesmíru dopraviť prvých platiacich zákazníkov.

Čo viac? NASA prednedávnom povolila spoločnosti Axiom Spaceto pripojiť komerčný obytný modul k Medzinárodnej vesmírnej stanici, a to pred rokom 2024. Vesmírna stanica spoločnosti Axiom bude pripojená k modulu Harmony na Medzinárodnej vesmírnej stanici a poskytne posádke prírodné prostredie, výskumné a výrobné zariadenie a observatórium. Po skončení fungovania Medzinárodnej vesmírnej stanice plánuje spoločnosť prostredníctvom tejto stanice poskytovať neriadené komerčné lety do vesmíru. Súkromná spoločnosť Axiom taktiež plánuje rozvíjať svoje technológie aj s pomocou partnerov, medzi ktorých patria napríklad spoločnosti Boeing, Thales Alenia Space (sídliaca v Taliansku), Intuitive Machines a Maxar Tehcnologies.

Národný úrad pre letectvo a vesmír v júli minulého roka oznámil, že turistom dovolí navštíviť a zostať na Medzinárodnej vesmírnej stanici a to za poplatok vo výške 35 000 amerických dolárov za noc. Americká vesmírna agentúra uviedla, že súkromne financovaní astronauti budú môcť zostať na kozmickej stanici a amerických vesmírnych lodiach až po dobu 30 dní. Predstavitelia NASA taktiež dodali, že súkromné obchodné spoločnosti prevezmú zodpovednosť za posádku a taktiež aj za platiacich turistov, čo bude zahŕňať aj viaceré kontroly týkajúce sa ich spôsobilosti zvládať medicínske a výcvikové požiadavky pre pobyt vo vesmíre.

 

Akcie, ktorým treba venovať pozornosť

Vzhľadom na celkový pozitívny vývoj v oblasti vesmírneho turizmu sme sa rozhodli urobiť zoznam 3 akciových spoločností, ktoré v tejto oblasti nemôžete prehliadnuť.

Airbus poskytuje letecké výrobky, služby a riešenia. Spoločnosť sa taktiež podieľa na dôležitej a obrovskej úlohe a to spustenia platformy Bartolomeo pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu v marci tohto roka. Platforma posádke poskytne viac možností a lepší prístup k údajom potrebných pre výskum. Bude schopná pojať až 12 rozdielnych experimentálnych modulov, dodávať im energiu a zabezpečiť rýchly prenos dát na Zem.

Očakávaná miera rastu výnosov spoločnosti je podľa predpovede spoločnosti Zacks Premium 40%, v porovnaní s plánovaným rastom ziskov v celej oblasti letectva, kozmonautiky a obrany, ktorý dosahuje hodnotu iba 12,3%. Preto sa spoločnosť Airbus SE dostala na zoznam akcií, ktoré by investori mali podľa spoločnosti Zacks Premium v tomto roku kúpiť.

Virgin Galactic Holdings predstavuje leteckú spoločnosť, ktorá má v pláne speňažiť vesmírny turizmus a vesmírnu ťažbu. Spoločnosť má dve hlavné divízie – Virgin Galactic, ktorá ponúka služby spojené s turizmom a zážitkami pre zákazníkov a The Spaceship Company, ktorá sa zameriava na výrobu a testovanie kozmických lodí. Spoločné vlastníctvo divízie Galactic rovnako, ako aj divízie The Spaceship Company pre spoločnosť predstavuje veľkú výhodu oproti konkurentom, ktorí nemajú vlastné programy, zamerané na navrhovanie a výrobu kozmických lodí.

Podobné: Kde firmy rizikového kapitálu vidia príležitosti pre oblasť marihuany

Očakávaná miera rastu výnosov spoločnosti Virgin Galactic Holdings je pre nasledujúci rok 87,5%, v porovnaní s predpokladaným rastom výnosov leteckého, kozmického a obranného priemyslu podľa spoločnosti Zacks Premium, ktorý je 14,2%. A preto, by investori podľa spoločnosti Zacks Premium mali akcie Virgin Galactic skôr držať.

Spoločnosť Boeing navrhuje, vyvíja, vyrába, predáva, poskytuje servis a podporuje komerčné prúdové dopravné prostriedky, vojenské lietadlá, satelity, protiraketovú obranu, vesmírne lode a rakety. NASA súhlasila s tým, že zaplatí spoločnosti Boeing 5,1 miliardy amerických dolárov za vyvinutie kozmickej lode, ktorá bude schopná prepravovať astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu a späť na Zem v nasledujúcich rokoch. Zacks Premium taktiež odporúča držať aj akcie spoločnosti Boeing, ktorá má očakávanú mieru rastu viac ako 100% pre nasledujúci rok, v porovnaní s očakávanou mierou rastu leteckého, kozmického a obranného priemyslu, ktorá dosahuje hodnotu 14,2%.

zdroj: www.nasdaq.com, www.theweek.co.uk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.