Bude striebro top komoditou na trhu ?

HABERL
17. júla 2015

Vzácne kovy sú vysoko cenené aj na finančných trhoch, kde tvoria celkom slušný podiel celkových investícií. Ich ceny sa v poslednom období už dlhšie zvyšujú, čo dáva mnohým finančníkom veľkú motiváciu investovať do niektorého z nich. Táto motivácia sa často ukáže ako správna a niektorým investorom sa na vzácnych kovoch podarí zarobiť dosť slušné peniaze. Platina, zlato aj […]

Silver stocks

Vzácne kovy sú vysoko cenené aj na finančných trhoch, kde tvoria celkom slušný podiel celkových investícií. Ich ceny sa v poslednom období už dlhšie zvyšujú, čo dáva mnohým finančníkom veľkú motiváciu investovať do niektorého z nich. Táto motivácia sa často ukáže ako správna a niektorým investorom sa na vzácnych kovoch podarí zarobiť dosť slušné peniaze.

Platina, zlato aj striebro sú celkovo najžiadanejšími cennými kovmi, ktoré na trhoch nájdeme. Práve na týchto komoditách skúšajú mnohí investori zarobiť a hľadajú účinné stratégie ako sa prepracovať k vyšším výnosom. So zlatom sa už tradične spája najviac príležitostí, no práve striebro a platina môžu v budúcnosti zamiešať kartami omnoho viac. Hlavne striebro môže výrazne prehovoriť do situácie na trhu a vyhliadky na prudký nárast jeho ceny nie sú vôbec nereálne.

Málo docenený kov

Vlastnosti striebra ako kovu ho predurčujú na to, aby malo v porovnaní so zlatom či platinou nižšiu trhovú hodnotu. Tak to platí aj v skutočnosti a jeho cena je podstatne nižšia, čo vedie často mnohých investorov k nezáujmu. Striebro je mnohokrát považované za slabý investičný nástroj a obchodníci sa tak radšej preorientujú na niektorú inú komoditu skôr ako by mu dali šancu. Tým pádom sa stáva dosť nedocenené a mnohí sa nedokážu skutočne oboznámiť s jeho silou, ktorá môže v budúcnosti ukázať svoj skrytý potenciál.

Záujem stúpa

Našťastie, nedocenenosť striebra je čoraz slabšia a obchodníkov otáčajúcich chrbát od tejto komodity postupne ubúda. Spôsobené to je viacerými faktormi, no hlavným je jeho dlhodobo rastúca hodnota, ktorá má dobré vyhliadky aj do budúcna. Navyše, obchodovanie so striebrom je dostupné pre každého, prebieha jednoduchým štýlom a dá sa ho udržať vo vlastníctve ako reálny majetok, takže popularita tohto kovu sa musela skôr či neskôr odraziť.

OBCHODUJTE KOMODITY ONLINE

Investovanie do striebra sa neoplatí vždy

Dlhodobé stúpanie ceny pri komoditách ešte nič neznamená a podobne to je aj pri investíciách do striebra. Platí tu podobný princíp ako pri zlate, čo dáva síce šancu investovať každému, no nie vo všetkých prípadoch sa tento krok oplatí. Z toho jasne vyplýva, že nákup striebra dokáže ochrániť Váš majetok pred infláciou, no nemôže stúpať vyšším tempom ako inflácia samotná. Ekonómovia vedia, že rast inflácie nie je trvalý jav, takže následne ceny striebra zákonite poklesnú. Ďalším faktom je, že do striebra sa investuje formou mincí alebo odliatkov, ktoré sú rovnako ako zlato na investičných trhoch takmer nepredajné.

Zaujímavé fakty pre investorov :

        dopyt rastie rýchlejšie ako produkcia striebra, čo zvyšuje jeho trhovú hodnotu

        v desaťročí 2003 -2013 stúpla cena až o 600%, čo pokračovalo rastom aj vlani

        z celkovo vyťaženého striebra je vhodných na obchodovanie len necelých 10%

        investovať do striebra už umožňujú aj kapitálové trhy prostredníctvom ETF fondov

        celková hodnota obchodovateľného striebra dosahuje zhruba 70 mld.USD

        väčšie využitie v priemysle dáva striebru väčší investičný potenciál ako zlatu

Viacerí analytici predpokladajú, že striebro sa môže stať natoľko žiadané, že oslabí aj podiel investícií do zlata. To znamená, že jeho význam ako investičného nástroja by prudko rástol, na základe čoho sa by sa mohlo zaradiť medzi top komodity. Avšak v žiadnom prípade sa nedá hovoriť o nejakom veľkom boome, pretože kvôli súčasnej ekonomickej a hospodárskej situácií budú hrať najdôležitejšiu úlohu skôr komodity s rozsiahlym využitím v priemysle a poľnohospodárstve.

Zdroje : financnytrh.com, investopedia.com, investicnyblog.sk, zhodnoteniefinancii.sk Foto: finweb.hnonline.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.