Carlos Slim Helú – Telekomunikačný kráľ z Latinskej Ameriky

HABERL
3. novembra 2015

Svet biznisu ponúka mnoho šancí ako vybudovať úspešné spoločnosti a dopracovať sa k obrovskému majetku. V súčasnosti má dobrú šancu na úspech aj podnikanie v oblasti telekomunikácií, ktoré sa pri poriadnej dávke snahy a odhodlania môže postupom času premeniť na veľké bohatstvo. Dokonca také, ktoré Vás vynesie medzi najbohatších ľudí planéty. Vybudovať úspešné medzinárodné impérium vytvorené z uznávaných telekomunikačných spoločností […]

Svet biznisu ponúka mnoho šancí ako vybudovať úspešné spoločnosti a dopracovať sa k obrovskému majetku. V súčasnosti má dobrú šancu na úspech aj podnikanie v oblasti telekomunikácií, ktoré sa pri poriadnej dávke snahy a odhodlania môže postupom času premeniť na veľké bohatstvo. Dokonca také, ktoré Vás vynesie medzi najbohatších ľudí planéty.

Vybudovať úspešné medzinárodné impérium vytvorené z uznávaných telekomunikačných spoločností a zaradiť sa medzi najvplyvnejších podnikateľov sveta, ktorí sú zároveň tými najbohatšími ľuďmi, je úplne reálne. Presne to sa podarilo známemu telekomunikačnému magnátovi, ktorým nie je nik iný ako Carlos Slim Helu. Muž, ktorý ukázal, že vďaka vôli a správnemu know-how netreba s konkurenciou súperiť, ale stačí nájsť spôsob ako byť lepší.

Mladý Carlos mal dobré zázemie

V rodine Carlosa Slim Helúa sa v januári tohto roku oslavovali jeho okrúhle 75. narodeniny. Aj keď jeden z najbohatších ľudí sveta je rodený Mexičan, jeho rodičia sa v nádeji, že nájdu lepšie uplatnenie, prisťahovali do Mexico City až z Libanonu. Otcovi rodiny sa podarilo nájsť dobré obchodné kontakty, vďaka čomu mohol ponúknuť svojim deťom ideálne podmienky na vzdelávanie. Mladý Carlos tak absolvoval štúdium na prestížnej škole Universidad Autónoma de México a stal sa inžinierom.

Zúročenie obchodného talentu

Aj napriek titulu inžiniera mal Carlos bližšie k obchodovaniu, ktorého základy spoznal vďaka otcovým aktivitám už v detstve. Na základe toho sa krátko po ukončení štúdia rozhodol, že sa chce sústrediť na podnikanie a začal sa mu venovať naplno. Už od začiatku obchodovania mal vybudovanú schopnosť vycítiť správne investičné príležitosti, čo ho priviedlo k novej stratégií kupovať firmy bez zisku a následne ich výhodne predávať. K riskantným krokom sa odhodlal viackrát, no v konečnom dôsledku mu to vždy dopomohlo k úspechom.

Telekomunikácie sa stali pilierom podnikania 

Meno Carlos Slim Helú je svetu známe najmä z oblasti telekomunikácií. Práve v nich ukázal Helú svoj obchodný talent a konkurenciu predbiehal míľovými krokmi. Jedným z najlepších krokov bola privatizácia štátnej spoločnosti Telmex, vďaka ktorej získal na celom mexickom trhu s telekomunikáciami úplnú prevahu. Táto firma dokazuje svoju silu aj po rokoch a dnes ovláda zhruba 90% podiel trhu s pevnými linkami.

Úspech Helúovho podnikania sa dostavil aj v oblasti prevádzkovania mobilných sietí. Jeho firma Telcel je najžiadanejšou sieťou v Mexiku so zhruba 80% podielom všetkých mobilných telefónov a jej pôsobnosť sa rozšírila do ďalších krajín v Latinskej Amerike, čím sa Helú stal najbohatším mužom regiónu. Známy telekomunikačný magnát má v tomto sektore aj ďalšie podnikateľské aktivity a do zoznamu jeho spoločností patrí takisto América Móvil.

Riadi aj Grupo Carso  

Pojem Grupo Carso sa za oceánom spája s investičnou skupinou, ktorú ovláda práve Helú. Tá je neodmysliteľnou súčasťou jeho podnikateľskej činnosti, ktorú vytvoril ako sieť firiem s rôznym zameraním. Okrem telekomunikácií sa Helúove podnikateľské aktivity spájajú s poskytovaním internetu, prevádzkovaním on-line banky a nezabúdajme na veľký cigaretový koncert Cigatam. Flexibilitu a širokú pôsobnosť tohto podnikateľa dokazuje aj rozsiahla sieť reštaurácií, ktoré sa nachádzajú najmä v Mexiku. A ako je pri miliardároch zvykom, záujem o filantropiu nesmie chýbať, takže z jeho peňazí sa financujú aj kultúrne a vzdelávacie centrá.

Stále medzi najbohatšími

Meno Carlos Slim Helú sa dostalo do uší miliónom ľudí po celom svete, čím sa potvrdzuje jeho veľký vplyv v oblasti biznisu. Niekto sa s ním oboznámil prostredníctvom jeho firiem, iní ho počuli vďaka filantropii, no najviac slávy si získal účasťou v zozname najbohatších ľudí sveta. Istý čas bol dokonca najbohatším, pričom na túto pozíciu sa neskôr ešte raz vrátil. Dnes sa jeho majetok odhaduje na viac ako 76 mld.USD, čo ho stále radí na popredné miesta.

Príbeh mexického telekomunikačného magnáta je zaujímavý z viacerých hľadísk. Pre nás je veľkou inšpiráciou najmä preto, že tento muž svoj majetok získal tvrdou prácou a nejedná sa o žiadne dedičstvo ako to býva v mnohých prípadoch. V súčasnosti sa o jeho veľké obchodné impérium starajú synovia a Carlos sa tak vzhľadom na vysoký vek konečne venuje relaxu.

Zdroje : mobil.idnes.cz, financnici.cz, carlosslim.com, forbes.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.