Cena zlata vyskočila na najvyššiu úroveň za 6 rokov

HABERL
17. júla 2019

Zlato je opäť vo forme. Chvíľková stagnácia jeho hodnoty zo začiatku roka je minulosť. Posledné týždne šliape ako švajčiarske hodinky a po kratšej pauze opäť kráča na vrchol komoditného trhu. Cena vzácneho kovu totiž dosiahla niekoľkoročné maximum. Máloktoré investičné aktívum ponúka investorom väčšiu stabilitu ako zlato. Práve ono hrá na scéne jednu z najdôležitejších úloh […]

investing in gold

Zlato je opäť vo forme. Chvíľková stagnácia jeho hodnoty zo začiatku roka je minulosť. Posledné týždne šliape ako švajčiarske hodinky a po kratšej pauze opäť kráča na vrchol komoditného trhu. Cena vzácneho kovu totiž dosiahla niekoľkoročné maximum.

Máloktoré investičné aktívum ponúka investorom väčšiu stabilitu ako zlato. Práve ono hrá na scéne jednu z najdôležitejších úloh v obdobiach kríz a neistoty. Podľa mnohých analytikov sa jedno také pomaly blíži a cena zlata na tieto prognózy okamžite reaguje. Dokonca rastom, aký tu nebol už 6 rokov.

Hodnota zlata prekonala hranicu 1400 USD

Unca zlata nebola drahšia už celých 6 rokov. Počas júna sa jej podarilo dosiahnuť a krátko na to prekonať dlho očakávanú hranicu 1400 dolárov. To prinieslo vzácnemu kovu nový 6-ročný rekord. Hodnota 1411 USD za uncu z konca júna bola totiž najvyššia od začiatku 2. štvrťroka 2013.

Za rýchlym rastom je najmä oslabenie dolára

Dôvodov zdražovania zlata je viacero. Okrem geopolitického diania prinášajúceho neistotu sa pod neho podpísalo najmä oslabenie dolára. Práve to viedlo investorov k častejšiemu nákupu vzácneho kovu. Diať sa tak začalo hneď prvé dni po ohlásení príprav na zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky.

Trend zdražovania zlata by mal pokračovať

Predpovede hovoria jasne. Rýchle zdražovanie zlata z posledných dní nie je len chvíľkovým boomom. Pokračovať má aj v nasledujúcich týždňoch. Mesačný rast už síce nemusí byť okolo nadpriemerných 8 %, no prognózy hovoria o prekonaní hranice 1500 USD za uncu do konca leta.

Faktory, ktoré udržia trend zdražovania zlata:

  • definitívne schválenie znižovania úrokových sadzieb FEDom
  • ďalší pokles ceny amerického dolára a pád libry kvôli brexitu
  • žiadne vyhliadky na koniec obchodnej vojny medzi Čínou a USA
  • gradovanie sporu USA s Iránom a s tým spojené výkyvy v cenách ropy
  • akákoľvek neistota na akciových trhoch a klesajúci dopyt po dlhopisoch

Ceny zlata sú už tradične ako na hojdačke. Vzácny kov momentálne zažíva výborné obdobie a na tom sa v najbližšom čase zrejme nič nezmení. Čoskoro tak môžeme byť svedkami ďalšej zdolanej méty. Dosiahnutie 8 či dokonca 10-ročného maxima totiž vôbec nie je ďaleko.

Zdroje: www.bloomberg.com, www.kitco.com, www.bullionvault.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.