Centrálna banka zabránila krachu penzijných fondov

HABERL
6. októbra 2022

Centrálne banky pokračujú vo zvyšovaní úrokových sadzieb a veľká časť európskych krajín je blízko alebo už v recesii, čiastočne kvôli vojne na Ukrajine a rekordným cenám energie.

Nákupy dlhopisov v neobmedzenom množstve

Keď Bank of England minulý týždeň oznámila, že bude nakupovať dlhopisy v neobmedzenom množstve v snahe stabilizovať trh s vládnym dlhom Spojeného kráľovstva, ekonómovia sa zhodli, že je to pravdepodobne nevyhnutný krok na zabránenie kataklizmatickej finančnej kríze.

Centrálne banky bránia finančnú stabilitu krajín, v ktorých pôsobia. V ére vysoko zadlžených a hlboko prepojených trhov to znamená, že niekedy musia kupovať dlhopisy alebo zabezpečovať pôžičky, aby zabránili tomu, aby sa problém v jednej oblasti premenil na krízu, ktorá ohrozuje celý finančný systém.

Ale táto záložná úloha tiež znamená, že ak vláda urobí niečo, čo spôsobí veľký šok, politici si môžu byť celkom istí, že miestna centrálna banka zasiahne, aby tento dopad zastavila.

Mohlo by Vás zaujímať: Aké sú hlavné príčiny inflácie?

Balík zníženia daní

Liz Truss, nová premiérka, navrhla obrovský balík zníženia daní a výdavkov v období už aj tak vysokej inflácie, keď štandardná ekonomická teória naznačuje, že vlády by mali robiť opak. Výnosy z dlhodobého vládneho dlhu prudko vzrástli a hodnota britskej libry v porovnaní s dolárom a ďalšími hlavnými menami prudko klesla.

Bank of England oznámila, že nakúpi dlhodobý vládny dlh „v akomkoľvek rozsahu, ktorý bude potrebný“, aby zabránila úplnej finančnej kríze. Tento krok bol obzvlášť zarážajúci, pretože banka bola pripravená začať predávať svoje dlhopisy. Plán, ktorý sa teraz odkladá a zvyšovala úrokové sadzby v snahe znížiť infláciu.

„Bank of England alebo Anglická banka je centrálna banka Spojeného kráľovstva. Prezývajú ju The Old Lady of Threadneedle Street. Vykonáva všetky funkcie centrálnej banky – spravuje menu štátu, sleduje a upravuje množstvo peňazí v obehu. Vykonáva dohľad nad ostatnými bankami, poskytuje im úvery a spravuje rezervy štátu.“

Zhoda ekonómov

Ekonómovia sa vo všeobecnosti zhodli, že rozhodnutie banky bolo správne. Rýchly rast úrokových sadzieb vyvolal šok na finančných trhoch a zasiahol odvetvie dôchodkových fondov, čo by mohlo mať vážne následky pre milióny pracovníkov a dôchodcov, a destabilizovať celý finančný systém krajiny.

Banka svojim rozhodnutím zabránila občanom pocítiť bolestivé následky a zabránila tomu, aby náklady na vládne pôžičky vystrelili vyššie. Tento krok ukázal, že centrálni bankári sú pripravení reagovať aj na prudké a „chaotické“ poklesy.

Mohlo by Vás zaujímať: Zasiahne rast úrokových sadzieb ceny nehnuteľností na Slovensku?

Súhra medzi monetárnou a fiškálnou politikou

Existuje dôvod, prečo súhra medzi menovou politikou a politikou v Spojenom kráľovstve priťahuje toľko pozornosti. Centrálne banky už desaťročia prísne strážia svoju nezávislosť od politiky. Svoju politiku nastavili tak, aby podnietili ekonomiku, alebo ju spomalili na základe toho, čo bolo potrebné na dosiahnutie ich cieľov, vo väčšine prípadov nízkej a stabilnej inflácie bez kontroly vládnych predstaviteľov.

Vyjadrenie analytika

Krok, ku ktorému centrálna banka pristúpila ju môže dostať do situácie, že banka bude musieť držať nakúpené dlhopisy dlhšie ako primárne očakávala. V prípade skorého odpredaja by mohla byť na stole hrozba ďalšej krízy. To znamená, že pre tak veľkú centrálnu banku je veľmi ťažké odstrániť podporu zo svojej ekonomiky.

Začiatkom minulého týždňa sa ešte očakávalo, že banka oznámi mimoriadne zvýšenie sadzieb. Namiesto toho finančná kríza prinútila banku urobiť v skutočnosti pravý opak. Problémy s finančnou stabilitou, by sa tak mohli stať veľkou prekážkou v boji proti rekordne vysokej inflácii.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.