Ceny plynu na európskych trhoch opäť šokujú

HABERL
25. augusta 2022

Zdá sa, že ďalší dramatický nárast cien zemného plynu ukončil všetky nádeje, že boj s infláciou v Európe sa zmierni, pričom finančné trhy sa teraz pripravujú na rýchlejšie tempo zvyšovania úrokových sadzieb a hlbší hospodársky pokles.

Pred niekoľkými týždňami sa objavili náznaky, že inflácia v Spojených štátoch, ktorá má spravidla tendenciu viesť k posunom svetovej ekonomiky, by mohla mať svoj vrchol už za sebou. 

Investori stavili na to, že centrálne banky budú teraz venovať väčšiu pozornosť spomaľujúcim sa ekonomikám, pričom náznaky konca cyklu zvyšovania sadzieb sa blížia už v dohľadnej dobe.

Namiesto toho tento týždeň zverejnila svoju prognózu americká banka Citi, kde uvideli, že inflácia v Spojenom kráľovstve do januára vyletí na takmer 20 %, čiže podobný scenár môžeme očakávať aj v európskych krajinách, či celej Európskej únii.

Ďalší prudký nárast cien zemného plynu ukázal len malé známky spomalenia, pričom Rusko signalizovalo ďalšie zníženie exportu v čase, keď sa európski kupci usilujú o dodávky s cieľom naplniť zásobníky pred zimným obdobím.

Ceny plynu lámu historické rekordy

Ceny plynu vzrástli v auguste takmer o 40 % a v tomto roku takmer už o 300 %. USA a Európa však na tom nie sú z hľadiska plynu rovnako. Od vypuknutia invázie na Ukrajinu sme videli, že najväčší problém Európy sú zahraničné dodávky energie a na základe toho európske firmy a domácnosti pociťujú plynúce následky.  

Očakávaný nedostatok zemného plynu túto zimu ženie ceny plynu stále vyššie. Referenčné ceny plynu v Európe vzrástli o 14 % len za tri dni na nové rekordné maximum, pričom pokračujú v stúpajúcom trende z posledných týždňov, keďže dopyt po plyne na výrobu elektriny je v čase horúčav vysoký a zásobovanie ruským plynovodom zostáva na nízkej úrovni.

Futures ceny plynu v EÚ dosahujú takmer už 300 eur/MWh, čo dáva jasný obraz o tom, že náhrada za Ruský plyn takmer neexistuje. Takéto rekordné ceny plynu zasahujú priemyselné odvetvia najviac v Nemecku, ale aj vo zvyšku Európy, pričom niektoré spoločnosti oznamujú zastavenie výroby alebo obmedzenie výroby až do odvolania, v dôsledku prudko rastúcich nákladov na energiu. 

Európa nie je jediná, ktorú trápia vysoké ceny plynu

Európske ceny sú rekordne vysoké a približne sedemkrát vyššie ako referenčné ceny v USA. Ceny v USA vzrástli na najvyššiu úroveň za posledných 14 rokov. Je to dôsledok nízkej domácej produkcie, silného dopytu po plyne zo strany energetického sektora v horúcom letnom období a nižších zásob v zásobníkoch, ako sú bežné, napriek výpadku na exportnom termináli LNG Freeport, ktorý sprístupnil viac plynu pre domácu spotrebu.  

Výpadok LNG vo Freeporte vyvolal v júni 39 percentný pokles cien plynu. V júli však vyššie ako normálne teploty vo veľkej časti USA viedli k silnému dopytu po plyne v energetickom sektore, čo zabránilo rýchlejšiemu rastu zásob zemného plynu.

Po prepade na začiatku júna sa referenčné ceny plynu v USA od konca júna zvýšili o 70 %, pričom dosiahli svoju najvyššiu úroveň od augusta 2008 nad 9,30 USD/MMBtu. Európska referenčná cena je teraz takmer 70 USD/MMBtu, čo predstavuje takmer sedem násobný rozdiel.

Vyjadrenie analytika

Záťaž vysokých cien plynu a ropy bude v skutočnosti znamenať, že v budúcom roku budeme svedkami prudkého poklesu európskych ekonomík. Priepastný rozdiel medzi cenami európskeho a amerického plynu pravdepodobne zvýši export plynu z USA do Európy, keďže EÚ sa snaží nahradiť čo najviac ruského plynu. 

Vysoké futures ceny plynu sa ešte len premietnu do zvýšenej cenovej hladiny v budúcom roku. Centrálne banky a predstavitelia jednotlivých krajín majú pred sebou veľmi náročné obdobie, aby zosúladili avizované zvyšovanie úrokových sadzieb v boji proti rekordne vysokej inflácii, a aby nepodkopali hospodársky rast, či nežiaduco nezvýšili mieru nezamestnanosti.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.