Chystá sa vznik európskej superburzy

HABERL
18. marca 2016

O horúce novinky spojené s očakávaniami a prekvapeniami nie je vo svete investovania núdza nikdy. Už čoskoro nás čaká ďalšia z veľkých udalostí, ktorá zmení európske trhy a výraznou mierou zasiahne aj za hranice starého kontinentu. Vrcholoví predstavitelia finančnej oblasti zameranej na burzové obchodovanie totiž pripravujú vznik najväčšej burzy v Európe. Európski investori zameraní na obchodovanie s cennými papiermi sa môžu […]

O horúce novinky spojené s očakávaniami a prekvapeniami nie je vo svete investovania núdza nikdy. Už čoskoro nás čaká ďalšia z veľkých udalostí, ktorá zmení európske trhy a výraznou mierou zasiahne aj za hranice starého kontinentu. Vrcholoví predstavitelia finančnej oblasti zameranej na burzové obchodovanie totiž pripravujú vznik najväčšej burzy v Európe.

Európski investori zameraní na obchodovanie s cennými papiermi sa môžu postupne začať pripravovať na zásadnú zmenu, ktorá ovplyvní trhy (nielen) na starom kontinente. Do hry má totiž vstúpiť spoločnosť, ktorá ovládne burzový priestor a stane sa najväčším účastníkom trhu. Nejde však o žiadnu novú spoločnosť, ktorá vystrelila na vrchol a teraz sa s cieľom ovládnuť Európu snaží o dominanciu. Reč je o dlho očakávanej fúzií popredných investičných lídrov, ktorí sa rozhodli spojiť svoje sily a zefektívniť tak biznis s cennými papiermi.

Burza vznikne spojením dvoch megaspoločností

Prívlastkami ako obria burza, superburza alebo mega fúzia nie je plán vzniku najväčšej burzy v Európe označovaný náhodne. Spomínaná spoločnosť vznikne prostredníctvom pripravenej fúzie dvoch známych mien Deutsche BorseLondon Stock Exchange, ktoré už nejaké tie roky udávajú smer na nemeckom a britskom investičnom poli.

Po viacerých pokusoch nakoniec prišla dohoda

Titulky popredných ekonomických denníkov Európy prinášali prvé informácie o možnosti vzniku veľkej superburzy ešte vo februári. Práve v posledných dňoch druhého mesiaca sa odohrali rokovania o budúcej fúzií, ktoré vzbudzovali veľké očakávania. Deutsche Borse totiž vyvíja snahu o toto spojenie síl už niekoľko rokov, no všetky pokusy stroskotali. Tentoraz sa však karta obrátila a v polovici marca prišli na verejnosť vyhlásenia o vzájomnej dohode.

Nová burza má sídliť v Londýne

Rokovania o dohode medzi vplyvnými burzovými spoločnosťami sa týkali viacerých otázok a okrem výberu vhodného sídla či výšky kapitálového vkladu bolo najdôležitejšou otázkou rozdelenie percentuálneho podielu v novom holdingu. Ten väčšinový pripadol na Deutsche Borse, ktorá bude ovládať 54,4% a zvyšok ostane jej partnerovi z Londýna, kde bude nová burza sídliť.

Celková hodnota spoločnosti prekročí 30 miliárd dolárov

Hodnota popredných burzových spoločností sa ráta v niekoľkých miliardách, no 30 miliárd dosahujú len tí najsilnejší. Táto suma môže naďalej narastať, pretože predstavitelia oboch spoločností už teraz pracujú na efektívnej stratégií posilňujúcej ich finančný vplyv, ktorý má po spojení ešte narásť. Fúzia zatiaľ nenastala, no cena akcií začala ukazovať stúpajúci trend hneď po jej ohlásení, takže akcionári sa právom tešia na ďalšie úspechy.

Otvorenie najneskôr v jari budúceho roka

Investori sú na otvorenie novej superburzy zvedaví už teraz, no nejaký čas ešte budú musieť počkať. Predstavitelia v súvislosti s fúziou nehovoria o konkrétnom termíne, no avizovaný bol niektorý z posledných dvoch kvartálov tohto roka alebo najneskôr počas úvodného štvrťroku toho budúceho. Aj keby sa termín nestihol, dohoda o spojení bola predstavená, takže skôr či neskôr k nej dôjde a potom bude v Európe pôsobiť nová superburza, ktorá bude tou najväčšou na kontinente.

Zdroje : reuters.com, patria.cz, theguardian.com, bloomberg.com, Dnevnik.hr

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.