Čína a Rusko posilňujú svoje ekonomické partnerstvo

HABERL
2. mája 2016

Spolupráca, ktorá môže zmeniť celý svet a to nielen ten finančný. Takéto tvrdenie nie je vôbec odvážne, pokiaľ sa jedná o posilňovanie vzájomného partnerstva medzi krajinami Číny a Ruska. Tie sa nedávno opäť dohodli na užšom prepojení svojich ekonomických vzťahov, čoho výsledkom môže byť pár zásadných zmien v celosvetovom hospodárstve. Prínos ekonomickej spolupráce medzi národmi má viacero výhod a obzvlášť […]

Spolupráca, ktorá môže zmeniť celý svet a to nielen ten finančný. Takéto tvrdenie nie je vôbec odvážne, pokiaľ sa jedná o posilňovanie vzájomného partnerstva medzi krajinami Číny a Ruska. Tie sa nedávno opäť dohodli na užšom prepojení svojich ekonomických vzťahov, čoho výsledkom môže byť pár zásadných zmien v celosvetovom hospodárstve.

Prínos ekonomickej spolupráce medzi národmi má viacero výhod a obzvlášť to platí v prípade veľmocí, akými Čína a Rusko jednoznačne sú. Ich vzájomné vzťahy sú na dobrej úrovni dosť dlho a v posledných rokoch sa stále viac posilňujú vo viacerých oblastiach vrátane tej hlavnej ekonomickej. Potvrdzujú to aj nedávne udalosti vyplývajúce zo stretnutí predstaviteľov oboch štátov, na základe ktorých sa pripravuje posilnenie spoločného partnerstva. A netreba sa diviť, že tentoraz ide o nápady, ktoré výrazne prispejú k zmene obrazu (nielen) ekonomického sveta.

Záujem o rozvoj spolupráce centrálnych bánk

Nie je to tak dávno, čo sa v Pekingu na pracovnej návšteve ocitol guvernér ruskej centrálnej banky, aby sa pokúsil o uzatvorenie dohody so svojim čínskym kolegom. Stretnutie prebehlo podľa očakávaní a jeho výsledkom je prísľub prípravy finálnej dohody vedúcej k zaujímavým opatreniam. Jednou z nich je vznik čínskeho offshore centra v Moskve, kde si má Peking vraj ukladať investície. Neskôr sa má vybudovať vzájomná finančná infraštruktúra, ktorá pomôže napríklad pri spolupráci na akciových trhoch alebo pri prepájaní depozitárov bánk.

Skúmajú sa možnosti vzniku nového trhu so zlatom

Vyššie uvedená príprava dohody nie je až takou senzáciou ako uvažovanie nad zavedením nového trhu so zlatom. Presnejšie povedané, išlo by o spojenie súčasných trhov, ktoré by boli riadené novým systémom, čo by prinieslo do oblasti obchodovania so vzácnym kovom úplne nový rozmer.  Netreba zabúdať, že Čína je pár rokov lídrom medzi producentmi zlata a spolu s Ruskom kontroluje štvrtinu svetového podielu. Spojenie trhov by zvýšilo ich silu a stali by sa najsilnejšou burzou so zlatom na celom svete.

Špekulácie o spoločnej mene stále pretrvávajú

Okrem aktuálnych noviniek vyplývajúcich z posledných rokovaní prebieha spolupráca medzi týmito dvoma veľmocami v ďalších podobách. Už dávnejšie sa avizovala šanca zaviesť novú spoločnú menu, ktorá by dokázala nahradiť tradičný americký dolár. Táto stratégia sa však netýkala len Číny a Ruska, ale celého spolku BRICKS, v ktorom je takisto Brazília, JAR a India. Dodnes však žiadna nová mena nevznikla a jej zavedenie teraz nie je vôbec aktuálne.

Obavy západu z rastúcej sily čínsko-ruského partnerstva

Niet sa čo diviť, že USA a možno aj Európska Únia začínajú mať z rastúceho vplyvu čínsko-ruskej koalície obavy. Ich partnerstvo nie je len o uskutočňovaní svojich zámerov, ale takisto o posilňovaní globálneho vplyvu. Orientácia na obe štáty ako hlavných obchodných partnerov sa stáva súčasťou politickej stratégie v mnohých krajinách a nie je nič výnimočné, že sa týka aj Európanov. To všetko vyvoláva na západe oprávnené obavy z oslabovania svojho vplyvu, čo si už viackrát odniesol dolár aj euro.

Zdá sa, že posilňovanie partnerstva Číny a Ruska sa nekončí, skôr naopak. Podľa najnovších informácií z prostredia politických kruhov oboch krajín sa ich úzka spolupráca ešte len začala a najmä v oblasti ekonomiky a investícií môžeme očakávať viaceré veľké zmeny. Analytici už teraz pripravujú rôzne štúdie o tom, čo môžu najnovšie dohody týchto štátov priniesť a čo by sa mohlo udiať po zrealizovaní ďalších plánov, ktoré boli avizované.

Zdroje : dailymail.co.uk, reuters.com

FOTO: Tyden.cz

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.