Čína zaviedla nové clá – týkajú sa ocele z EÚ, Japonska a Južnej Kórei

HABERL
13. augusta 2019

Obchodná vojna naberá na obrátkach. Okrem čínsko-amerického frontu sa zbrane tasia už aj na starom kontinente a vo východnej Ázii. Najľudnatejšia krajina sveta totiž prišla s novými clami. Zoznam ohrozených krajín je dostatočne pestrý. Dôsledky však nateraz pocítia iba vývozcovia ocele. Priebeh obchodnej vojny vstupuje do ďalšej epizódy. Tentoraz v nej hlavnú bitku zohrá Čína, […]

Obchodná vojna naberá na obrátkach. Okrem čínsko-amerického frontu sa zbrane tasia už aj na starom kontinente a vo východnej Ázii. Najľudnatejšia krajina sveta totiž prišla s novými clami. Zoznam ohrozených krajín je dostatočne pestrý. Dôsledky však nateraz pocítia iba vývozcovia ocele.

Priebeh obchodnej vojny vstupuje do ďalšej epizódy. Tentoraz v nej hlavnú bitku zohrá Čína, EÚ a ich blízki obchodní partneri z východnej Ázie. Celý súboj sa bude točiť okolo nerezovej ocele. Práve jej dovoz do najľudnatejšej krajiny sveta podlieha od 23. júla antidumpingovým clám.

Výška ciel na nerez až do 103,1 %

Dovážanie produktov z nerezovej ocele do Číny už stojí vývozcov viac. Zavedené clá sa ale netýkajú všetkých nerezových výrobkov ani všetkých dovážajúcich firiem. Tamojšia vláda si posvietila len na tzv. nerezové sochory a tepelne valcované plechy. Zaplatiť clo za ich dovoz však musia iba dodávatelia z vybraných krajín. Výška cla nie je jednotná, takže pre dané štáty platia iné sumy. Dosahovať môže od 18,1 až do 103,1 %.

Na koho sú nové oceľové clá uvalené:

  • Japonsko
  • Indonézia
  • Južná Kórea

Dôvodom je prebytok cudzej ocele

Čínsky krok zrejme nikoho neprekvapuje. Tamojšia vláda o takejto možnosti vedela už od minuloročného zahájenia vyšetrovania zameraného na tzv. dumping. To malo preveriť, aké škody spôsobuje rastúci dovoz ocele zo zahraničia domácim spracovateľom. Po vyše roku sa vyšetrovanie ukončilo s jednoznačným záverom. Clá na vybrané nerezové produkty dovážané z uvedených krajín sa zavedú.

Clá na oceľ sa nezaviedli prvýkrát

23. júl 2019 nebol v rámci aktuálnej obchodnej vojny prvým termínom zavádzania oceľových ciel. S tými už pred rokom prišla EÚ. Vtedy šlo o dočasné clá, ktoré boli reakciou na dopady o niečo skôr zavedených amerických ciel na dovoz ocele do USA. Tie totiž odklonili výraznú časť celosvetových dodávok nerezových produktov z USA do EÚ. Brusel sa voči tomu snažil brániť práve clami s výškou 25 %.

Čínske clá na oceľ nie sú až tak ostro sledované a v obchodnej vojne ani nezohrávajú kľúčovú úlohu. Pozornosť sa sústredí na opakované zvyšovanie ciel medzi Čínou a USA. D. Trump už stihol ohlásiť dodatočné clá na tovary za 300 mld. USD s účinnosťou od 1. septembra. Okrem toho zvažuje aj vstup na európsky front. Členské štáty tak netrpezlivo čakajú, či USA zavedie clá na dovoz ich áut a automobilových komponentov.

Zdroj: www.reuters.com, www.dw.com, www.channelnewsasia.com, www.scmp.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.