Čínska zlatá éra sa nateraz končí

HABERL
11. apríla 2016

Blíži sa zlatá éra čínskej ekonomiky k definitívnemu koncu alebo ide len o chvíľkovú stagnáciu? Budú ukazovatele v ekonomických štatistikách naďalej hovoriť v prospech dynamického rastu najľudnatejšej krajiny alebo príde dlhodobé spomalenie? Aj tieto otázky sa spájajú s hospodárskymi výsledkami Číny, ktoré sú na rozdiel od iných rokov o niečo horšie. Rekordný rast, dvojciferne stúpajúci podiel HDP, extrémne vysoká produkcia […]

Blíži sa zlatá éra čínskej ekonomiky k definitívnemu koncu alebo ide len o chvíľkovú stagnáciu? Budú ukazovatele v ekonomických štatistikách naďalej hovoriť v prospech dynamického rastu najľudnatejšej krajiny alebo príde dlhodobé spomalenie? Aj tieto otázky sa spájajú s hospodárskymi výsledkami Číny, ktoré sú na rozdiel od iných rokov o niečo horšie.

Rekordný rast, dvojciferne stúpajúci podiel HDP, extrémne vysoká produkcia tovarov plus zvýšený objem investícií. Nielen to zdobilo v posledných rokoch čínsku ekonomiku, ktorá dokázala celému svetu, že Čína patrí k superveľmociam. Aktuálne však ekonomickú situáciu v krajine nemôžeme opisovať v takýchto superlatívoch, pretože s obdobím pomalšieho rastu prichádzajú aj isté finančné pády.

Čínska ekonomika spomaľuje

Už pred dvoma rokmi sa šepkalo o problémoch v čínskej ekonomike, ktoré spomalia výrazný rast trvajúci niekoľko rokov. Aj keď žiadna veľká kríza Číne nehrozí a ich hospodárstvo ďalej rastie, varovné predpovede sa naplnili a spomalenie sa stalo realitou. Podľa viacerých názorov to výrazne ovplyvní celosvetové trhy, ktoré si budú musieť zvykať, že najrýchlejší rast sa na nejaký čas určite skončil.

Minulý rok priniesol rekordný pokles

Ekonomiky jednotlivých krajín nám môžu pripomínať horskú dráhu a tá čínska nie je žiadnou výnimkou. Po dlhšom období prepadu a stagnácie prišiel niekoľkoročný rast dosahujúci veľké dvojciferné hodnoty a následne prichádza opäť pokles, ktorý znižuje mieru rastu. Minulý rok bol totiž rokom, keď spomalenie čínskej ekonomiky dosiahlo najvyššiu úroveň za posledných 25 rokov.

Juan čoraz viac oslabený  

Pokles hodnoty juanu v porovnaní s úrovňou z predošlých rokov je dosť citeľný a zdá sa, že bude naďalej pokračovať. V tomto prípade však nejde o riadenú devalváciu zo strany štátnych predstaviteľov ako je pri takýchto situáciách zvykom. Tí sa naopak snažia pád kurzu zbrzdiť, no to nebude také ľahké. Dôvodom sú najmä problémy vo výrobnom priemysle, v ktorom sa odohráva recesia a to vplýva aj na slabšie obchodovanie s juanom, čo vedie k poklesu kurzu.

Pády na akciovom trhu

Čínsky trh s akciami šľapal roky podľa predstáv, no začiatkom tohto roka si vybral prestávku na kritické obdobie. A vôbec nešlo o prvé v poslednom čase, akurát v tomto prípade výrazne vydesilo investorov a ekonómov z celého sveta. Čínsky akciový trh sa totiž na začiatku roka prepadol o niekoľko percent a akcie prudko poklesli. Vzhľadom na vplyv Číny vo svete mal tento pád ohlasy v podobe neistoty na viacerých popredných trhoch.

Hrozia ďalšie turbulencie

S dramatickými okamihmi na čínskych trhoch ešte nemusí byť koniec a investori sa vopred pripravujú na ďalšie možné turbulencie. Tie môžu prísť kedykoľvek, pretože aktuálny stav čínskeho hospodárstva pôsobí trochu chaoticky. Okrem toho, v krajine sa zavádzajú reformy, ktoré môžu zamávať vývojom na burzách, takže stať sa môže čokoľvek. Analytici však hlásia dobrú kondíciu miestnych trhov, čo je dobrou zárukou, že žiadna prekážka nespôsobí krízu.

Ak je v Číne zaznamenaný rast HDP na úrovni okolo 7%, svet sa na to pozerá pesimistickými očami a vníma to ako krízu miestnej ekonomiky. Pokiaľ by šlo o iné krajiny, 7% by bol veľký úspech, takže z tohto pohľadu treba vnímať názory o kríze ako katastrofické a hlavne ďaleko od pravdy. Je však pravda, že Čína má najlepšie obdobie na nejaký čas za sebou a teraz bude rásť omnoho pomalšie. Aj napriek tomu ide stále o superveľmoc, ktorá ovplyvňuje svet a má čím prehovoriť do celkového vývoja na globálnych trhoch.

Zdroje : telegraph.co.uk, theguardian.com

FOTO: operationworld.org

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.