Čínski spotrebitelia „predlžujú“ hospodárske oživenie

HABERL
12. apríla 2023

Miera aktivity v sektore služieb v Číne stúpla v marci na najvyššiu úroveň za viac ako desať rokov, čo naznačuje, že čínski spotrebitelia sa vracajú do obchodov a reštaurácií a podporujú oživenie ekonomiky krajiny po takmer troch rokoch prísnych regulácií Covid-19.

Údaje predstavujú sľubný signál pre globálnu ekonomiku, ktorá závisí od čínskych spotrebiteľov, aby tento rok podporili rast, keďže ich náprotivky v USA a Európe bojujú s rastúcimi úrokovými sadzbami, vysokou infláciou a vyhliadkou na obmedzenie poskytovania úverov po turbulenciách v bankovníctve sektore.

Zdôrazňujúc tieto tlaky, podobný barometer aktivity tento mesiac v čínskom výrobnom sektore mierne klesol, keďže západný dopyt po čínskom exporte klesol.

Hoci ekonomické ukazovatele sú priaznivé, ekonómovia si nie sú istí, aké trvalé bude oživenie čínskej spotreby. Čínske domácnosti sa vynárajú z pandémie s narastajúcimi úsporami, ale slabým trhom s bývaním a prácou, ako aj pomalým rastom príjmov, čo vyvoláva pochybnosti o tom, či spotreba dokáže prevziať nadvládu nad exportom a vládnymi investíciami a investíciami do nehnuteľností ako hybnou silou čínskeho rastu.

O sile oživenia ekonomiky niet pochýb nakoľko Svetová banka, v piatok (07.04.2023) zvýšila svoju prognózu rastu pre Čínu v roku 2023 na 5,1 % zo 4,5 % v októbra 2022, po tom ako Peking upustil od svojej politiky nulovej tolerancie voči COVID-19.

Ekonómovia tvrdia, že trvalé vyváženie ekonomiky smerom k spotrebe si bude vyžadovať, aby tvorcovia politiky podnikli kroky na zvýšenie príjmov domácností.

Makroekonomický indikátor index nákupných manažérov (PMI) v Číne pre nevýrobné sektory, ktoré zahŕňajú služby a stavebníctvo, vzrástol v marci na 58,2 z februárových 56,3, čo je najvyššia úroveň od mája 2011. Subindex zameraný len na sektor služieb dosiahol 56,9, čo je najvyššia úroveň od marca 2012.

Čínsky PMI pre výrobný sektor klesol v marci na 51,9 z 52,6 vo februári, podľa údajov zverejnených v piatok čínskym národným štatistickým úradom. Index však zostal pohodlne nad hranicou 50, ktorá oddeľuje expanziu od poklesu, a prekonal prognózu 51,3. 

Ukazovateľ predaja nových domov vykázal v marci druhý po sebe idúci mesačný zisk, čo je ďalší znak toho, že trh s bývaním v krajine sa po dlhotrvajúcom prepade začína zotavovať. Tržby 100 najväčších realitných developerov v Číne vzrástli o 29 % oproti rovnakému mesiacu pred rokom na ekvivalent 96,2 miliardy USD.

Čínska ekonomika vzrástla v roku 2022 o 3 %, čo je jedna z jej najslabších výsledkov za posledné desaťročia, čo bolo spôsobené rozsiahli blokádami kvôli politike nulovej tolerancie voči COVID-19.

Väčšina odborníkov predpokladá, že vláda tento rok dosiahne svoj 5-percentný rastový cieľ, najmä vzhľadom na neuspokojivý minuloročný rast. Čínsky premiér Li Qiang na štvrtkovom (06.04.2023) ekonomickom sympóziu uviedol, že ekonomika krajiny demonštruje „pozitívny trend oživenia“, ktorý sa bude snažiť udržať.

Čínsky dovoz tovaru, ako sú komponenty a suroviny, je podľa Siewa Loonga Wonga, šéfa ázijsko-pacifickej oblasti v medzinárodnej logistickej spoločnosti Kuehne+Nagel International AG, ovplyvnený slabnúcim dopytom po čínskom exporte. Vzhľadom na to, že krajina je stále v počiatočnom štádiu znovuotvorenia, vyjadril optimizmus ohľadom šancí na obnovu.

Mnohí ekonómovia sa však domnievajú, že nebude ľahké udržať súčasnú dynamiku na základe viacerých faktorov. Čínske rodiny narýchlo splácajú hypotekárne úvery pri zachovaní miery úspor.

Následky pandémie COVID-19 a regulačné obmedzenia na odvetvia, ako sú technológie a vzdelávanie, sa prejavujú v zdanlivej neochote súkromných podnikov investovať a najímať nových pracovníkov. Súkromné investície do zariadení, stavieb a iných fixných aktív vzrástli počas prvých dvoch mesiacov roka o 0,8 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, čo je výrazne menej ako 5,5 % nárast celkových investícií do fixných aktív.

Podľa Ting Lu, hlavného čínskeho ekonóma Nomura Holdings v Hong Kongu, bude druhý a tretí štvrťrok skutočným testom pre čínsku ekonomiku. Povedal, že ekonomika môže byť momentálne na dobre ceste, ale varoval, že „toto nemusí trvať dlho“ kvôli zhoršujúcim sa vyhliadkam globálneho rastu.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.