Čo môže znamenať silný dolár?

HABERL
8. novembra 2022

Celý svet počas celého roka 2022 čelí rastúcej hodnote amerického dolára voči ostatným svetovým menám. Aký to má však vplyv na jednotlivé akcie a spoločnosti?

dolar

Hodnota amerického dolára počas roka 2022 prudko vzrástla v porovnaní s menami iných krajín, vrátane britskej libry, japonského jenu a eura.

Dolár je voči ostatným hlavným menám na najvyššej úrovni za posledných 20 rokov, zatiaľ čo britská libra je oproti americkému doláru na najnižšej úrovni od roku 1985, japonský jen je na najnižšej úrovni oproti americkému doláru od roku 1998 a euro malo prvýkrát nižšiu hodnotu ako americký dolár od roku 2002.

Na prvý pohľad to môže vyzerať, že silnejší dolár je dobrá vec. Menové trhy však fungujú o niečo komplikovanejším spôsobom a jeho sila sa však nezaobíde bez negatívnych dôsledkov na ekonomiku. V skutočnosti je možné, že sila dolára môže pôsobiť proti jeho vlastnému dobru.

Prečo meny stúpajú a klesajú?

Aby sme pochopili, prečo sila ameického dolára nemusí byť jednoznačne dobrým signálom, musíme pochopiť, ako sú meny oceňované.

Množstvo meny krajiny, ktoré je možné kúpiť za určité množstvo meny inej krajiny sa vždy mení. Dokonca aj krajiny s úzkymi hospodárskymi a geografickými väzbami, ako sú Kanada alebo Spojené štáty americké, môžu v priebehu času zaznamenať veľké výkyvy v tom, koľko sa za americký dolár dá kúpiť v Kanade alebo akú hodnotu má kanadský dolár v Spojených štátoch amerických.

Podobné: Ako v investovaní profitovať z inflácie?

Tieto kolísavé hodnoty mien odrážajú, koľko sú vlády, spoločnosti, banky a individuálni investori (ktorí nakupujú a predávajú v rámci globálnych menových trhov) ochotní zaplatiť. Ich názory na relatívne hodnoty mien väčšinou odrážajú to, kde veria, že získajú najlepšie návratnosť svojich investícií.

Typicky, ak má krajina relatívne silný ekonomický rast a nízky dlh, jej mena bude na celosvetových trhoch vyhľadávaná, čo spôsobí rast jej ceny. Na druhej strane krajiny, ktorých rast je slabý a dlh je vysoký, môžu zaznamenať menší dopyt po svojich menách a ich hodnota bude zaostávať za hodnotami krajín s robustnejšími ekonomikami.

Samozrejme, samotný rast nerobí menu silnou. Krajiny rozvíjajúcich sa trhov ako Brazília alebo India môžu mať na dlhodobý rast dobré vyhliadky, ale ich meny nie sú globálnymi investormi tak vysoko cenené.

Je to preto, že ich ekonomiky sa vo veľkej miere spoliehajú na niekoľko priemyselných odvetví alebo vývoz komodít, čo ich robí náchylnejšími na cykly rozmachu a prepadu ako krajiny s diverzifikovanejšími ekonomikami, ako sú USA, Japonsko alebo Nemecko.

Prečo je americký dolár taký silný?

1) Úloha rezervnej meny

Mnohí investori považujú americký dolár za najbezpečnejšie aktívum, ktoré možno držať, keď sa akciové a dlhopisové trhy stanú nestabilnými, ako tomu bolo v tomto roku. Čiastočne je to aj preto, že má dolár jedinečné postavenie svetovej “rezervnej meny”.

To znamená, že centrálne banky a finančné inštitúcie na celom svete držia veľký objem dolárov, ktoré môžu použiť na medzinárodné transakcie. Robia to preto, že používanie jedinej meny, namiesto nutnosti prevádzať hotovosť medzi viacerými menami, im uľahčuje medzinárodné investovanie a požičiavanie.

2) Ekonomika USA

Americký dolár tiež nabral na sile, pretože ekonomika Spojených štátov amerických vyzerá zdravšie ako v ekonomika mnohých iných krajín, kde je rast pomalší a dlh a inflácia vyššia. Najmä Európa zápasí s vysokou infláciou a spomalením rastu v dôsledku prerušenia dodávok energie v dôsledku vojny na Ukrajine a možno sa už dostala do recesie.

3) Politika

Sila amerického dolára odráža aj názory trhov na politiku vlád rôznych krajín a centrálnych bánk. Federálny rezervný systém sa zameriava na spomalenie inflácie a zvyšuje úrokové sadzby vyššie a rýchlejšie ako centrálne banky inde. Medzitým Spojené kráľovstvo, ktoré zápasí s vysokou infláciou ale aj slabým rastom zároveň, oznámilo balík znížení daní, ktoré pomohli stlačiť hodnotu libry voči americkému doláru na najnižšiu úroveň za posledné desaťročia.

Je silný dolár naozaj nevýhodný?

Najzrejmejším rizikom, ktoré silný americký dolár predstavuje je spôsob, akým môže poškodiť americké akcie, na ktoré sa veľa ľudí spolieha ako na hlavné piliere svojich dôchodkových účtov. Spoločnosti so sídlom v Spojených štátoch amerických, ktoré tvoria index S&P 500, zarábajú takmer 40% svojich tržieb mimo USA.

Keď americký dolár stúpa povedzme voči euru, ako sa stalo v minulom roku, predaje spoločnosti v eurách majú menšiu hodnotu, keď sa vymenia za americké doláre. To znamená, že rastúci americký dolár bude mať pravdepodobne výrazný vplyv na príjmy, zisky a ceny akcií týchto spoločností.

Okrem poškodzovania výnosov môže silný americký dolár poškodiť aj ceny amerických akcií a dlhopisov tým, že ich zdraží pre veľkým inštitucionálnych investorov mimo USA. Tvárou v tvár vyšším cenám sa môžu rozhodnúť investovať svoje peniaze inde, čím sa v tomto procese stiahnu americké trhy nadol.

Je silný dolár pozitívny?

Silný americký dolár môže poškodiť americké akcie, no zároveň robí z medzinárodných akcií výhodnú ponuku pre amerických investorov, ktorí chcú diverzifikovať svoje portfóliá.

Historicky medzinárodné akcie prekonali americké akcie a tiež nemali tendenciu stúpať ani klesať v súlade s americkými trhmi. Postupom času môže diverzifikácia s mimo-americkými akciami znížiť riziko v portfóliu investora.

Silný dolár môže pomôcť aj akciám mimo-amerických spoločností, ktoré pôsobia v menách ako je jen alebo euro, ale ktoré vyvážajú svoje produkty do Spojených štátov amerických.

Riaditeľka pre trhovú stratégiu spoločnosti Fidelity, Denise Chisholm, však varuje pred zásadnými zmenami vo svojich investíciách na základe kolísania výmenných kurzov. “Sila dolára nebola historicky veľmi dobrým indikátorom výkonnosti akciových sektorov.”

Silný dolár zlacňuje dovážaný tovar pre amerických spotrebiteľov. To môže pomôcť zmierniť určitý vplyv vysokej inflácie v krajine, ale veľká časť potravín a energie, ktorých zvyšovanie cien postihuje domácnosti najtvrdšie, sa vyrába v Spojených štátoch amerických.

Podobné: Ako úrokové sadzby ovplyvňujú investície?

Lacnejší dovoz však USA spôsobuje aj ďalšie problémy tým, že zvyšuje obchodný deficit krajiny. USA už teraz vyvážajú takmer o 1 bilión dolárov viac tovarov a služieb ako vyvážajú každý rok, čo je takmer 5% HDP krajiny v čase, keď celkový dlh krajiny výrazne presahuje 100% HDP. Fidelity Asset Allocation Research Team uvádza, že vysoké úrovne verejného a súkromného dlhu budú pravdepodobne znamenať, že výnosy z investícií do akcií a dlhopisov budú v nasledujúcich desaťročiach nižšie, ako tomu bolo v minulosti.

Ako dlho bude americký dolár ešte silný?

Výkonná riaditeľka skupiny Fidelity pre výskum alokácie aktív, Lisa Emsbo-Mattingly očakáva, že dolár bude silný, pokiaľ bude americká ekonomika naďalej prekonávať ostatné veľké ekonomiky a Federálny rezervný systém bude pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb.

Kana Norimoto, makroanalytik zaoberajúci sa aktívami s pevným výnosom uviedol, že Federálny rezervný systém sa viac zaoberá zvyšovaním sadzieb v boji proti inflácii, než tým ako môžu vyššie sadzby ovplyvniť hodnotu dolára. Tvrdí, že politici sa pravdepodobne zamerajú na silu dolára na novembrovom summite G20, ale neočakáva, že by stretnutie prinieslo výrazné zmeny, ktoré by spomalili rast dolára.

V prípade, že by ste mali otázky ohľadom svojho portfólia, neváhajte kontaktovať našich expertov.

zdroj: www.investors.com, www.bloomberg.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.