Čo potrebujú investori vedieť o IPO štátnej spoločnosti Aramco

HABERL
19. novembra 2019

Po viac ako troch rokoch plánovania a niekoľkých nepodarených spusteniach, Saudská Arábia na začiatku mesiaca oficiálne oznámila svoj zámer pokračovať vo verejnej emisií akcií štátnej ropnej spoločnosti Saudi Aramco. Všetko ide podľa plánov a v nedeľu zverejnili ďalšie informácie v prospekte, s cieľovým rozsahom ceny v rámci emisie a s akciami spoločnosti sa začne v […]

Saudi

Po viac ako troch rokoch plánovania a niekoľkých nepodarených spusteniach, Saudská Arábia na začiatku mesiaca oficiálne oznámila svoj zámer pokračovať vo verejnej emisií akcií štátnej ropnej spoločnosti Saudi Aramco.

Všetko ide podľa plánov a v nedeľu zverejnili ďalšie informácie v prospekte, s cieľovým rozsahom ceny v rámci emisie a s akciami spoločnosti sa začne v decembri obchodovať na domácej burze cenných papierov Saudskej Arábie, známej ako Tadawul.

Verejné emisia akcií sa už niekoľkokrát odložila a taktiež došlo k veľkým výkyvom cien ropy, čo sťažovalo určenie ocenenia spoločnosti. Investori v septembri boli vystrašení útokmi dronov na dve ropné zariadenia spoločnosti Aramco, čo viedlo k dočasnému zníženiu produkcie ropy na polovicu. Spoločnosť od roku 2016 do roku 2018 vyprodukovala približne jeden z ôsmich barelov ropy, ktoré boli vyťažené z celosvetového hľadiska.

Saudská Arábia, (najskôr) začiatkom mesiaca nepovedala veľa tom, koľko zo spoločnosti Aramco plánuje predať alebo koľko peňazí na tomto predaji plánuje získať, no vo všeobecnosti sa uvádzalo, že chce predať okolo 1 až 2% akcií spoločnosti, v rámci miestnej burzy. Tým by sa im podarilo získať kapitál v rozsahu 20 až 40 miliárd amerických dolárov, čím by sa stala najväčšou akciovou spoločnosťou na svete.

Odhady ocenenia bánk, ktoré spolupracujú na uvedení spoločnosti na verejný trh sa tiež značne líšili. Bank of America Merrill Lynch odhadovala, že ropná spoločnosť má hodnotu 1,2 bilióna až 2,3 bilióna amerických dolárov, zatiaľ čo v Goldman Sachs vypočítali hodnotu spoločnosti na úrovni medzi 1,6 bilióna až 2,3 bilióna amerických dolárov, používajúc cenu ropy na úrovni 64,5 amerického dolára na barel v roku 2019 a 60 amerických dolárov za barel v rokoch 2020 až 2023.

Amin Nasser, výkonný riaditeľ spoločnosti Amarco, uviedol: „Naším poslaním je akcionárom poskytovať dlhodobé vytváranie hodnoty, prostredníctvom cenových ropných cyklov tým, že si budeme udržiavať vedúcu pozíciu v ťažbe ropy a zemného plynu.“

Uvedenie spoločnosti na verejný trh je ústredným pilierom reformného programu korunného princa Mohammeda bin Salmana. Ten v minulosti ocenil spoločnosť Aramco na 2 bilióny amerických dolárov. Analytici spoločnosti Bernstein však navrhli ideálne rozpätie reálnej hodnoty spoločnosti na 1,2 bilióna až 1,5 bilióna amerických dolárov.

Podobné: Najdivokejšie predstavy Elona Muska: Od vesmíru až po elektrické diaľnice

Spoločnosť koncom minulého týždňa uviedla, že od 17. novembra do 4. decembra prebieha upisovacie obdobie, počas ktorého môžu záujemcovia podávať objednávky. Táto ponuka ale nie je pre každého, ale len pre takzvaných inštitucionálnych investorov (teda banky, fondy a podobne) a ďalej pre rezidentov Saudskej Arábie.

Cenové rozpätie pre úpis je stanovené na 30 až 32 rijalov, čo zodpovedá zhruba 8 až 8,5 dolárom za akciu. Pri tejto cene by sa teda celkový objem upísaného kapitálu mal pohybovať medzi 24 až 25,6 miliardami dolárov.

Saudovia hodlajú predať investorom iba 1,5% akcií firmy, teda tri miliardy akcií. Celkom ich je emitovaných 200 miliárd a všetky zatiaľ vlastný štát.

Toto sú niektoré z ďalších kľúčových bodov, ktoré by mali investori poznať:

Osobnosti

Saudská Arábia v auguste oznámila niekoľko vládnych zmien v rámci príprav plánovaného uvedenia spoločnosti Aramco na verejný akciový trh.

Yasir Al-Rumayyan – predseda spoločnosti Aramco. Je tiež aj vedúcim Verejného investičného fondu Saudskej Arábie (PIF), ktorý spravuje aktíva v hodnote 320 miliárd amerických dolárov. Al Rumayyan je blízky dôverník princa Mohammeda bin Salmana a taktiež aj predseda štátnej ťažobnej spoločnosti Ma’aden, ktorá je zo 65% vlastnená Verejným investičným fondom Saudskej Arábie. Ťažba je jedným z kľúčových sektorov, ktoré chce princ Mohammed bin Salman rozvíjať v rámci svojich hospodárskych reforiem. Okrem toho je al Rumayyan aj členom predstavenstva spoločnosti Uber Technologies a japonskej nadnárodnej spoločnosti SoftBank.

Princ Abdulaziz bin Salman: minister energetiky. Do tejto funkcie bol vymenovaný starší nevlastný brat princa Mohammeda bin Salmana, ktorý vo funkcii nahradil Khalida Al-Faliha, ktorý predtým dohliadal na 10-ročný plán pre saudský priemysel, v hodnote 427 miliárd amerických dolárov.

Bandar Al-Khorayef: vedúci Ministerstva priemyslu a nerastných surovín. Saudská vláda vymenovala Al-Khorayefa, člena predstavenstva saudského konglomerátu Al-Khorayef Group, do novovytvorenej funkcie potom, čo bol nové Ministerstvo priemyslu a nerastných surovín od Ministerstva energetiky oddelené. Ako nezávislý objekt bude toto Ministerstvo fungovať od 1. januára 2020.

Fahd bin Mohammed Al-Essa: vedúci kráľovského dvora, čo predstavuje pozíciu vplyvného jednotlivca v absolutistickej monarchii. Predtým pôsobil na Ministerstve obrany.

Amin Nasser: Výkonný riaditeľ spoločnosti Aramco. Nasser pracuje v ropnom priemysle už 30 rokov.

Čísla

Saudi Aramco je spoločnosťou s najvyššou hodnotou na svete, ktorá v roku 2018 vygenerovala čistý zisk vo výške 111 miliárd amerických dolárov, čo je takmer dvojnásobok zisku spoločnosti Apple, ktorá je najziskovejšou kótovanou spoločnosťou na svete a viac ako bol zisk piatich najväčších ropných spoločností dohromady: Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP, Total a Chevron.

Aramco v auguste zverejnila zisky z prvého polroka. Spoločnosť vykázala čistý zisk na hodnote 46,9 miliardy amerických dolárov, čo je 12% pokles z 53 miliárd amerických dolárov, za rovnaké obdobie minulého roka, čo je ale spôsobené nižšími cenami ropy. Spoločnosť tiež uviedla, že vyplatí špeciálnu dividendu vo výške 20 miliárd amerických dolárov svojmu najväčšiemu akcionárovi – Saudskému kráľovstvu.

Posledné údaje, zverejnené na začiatku mesiaca ukazujú, že spoločnosť Aramco v prvých deviatich mesiacoch roka 2019 zarobila 68 miliárd amerických dolárov.

Podľa nezávislého auditu, ktorý bol vypracovaný kvôli nedostatočnej transparentnosti spoločnosti, má Aramco obrovské zásoby na hodnote okolo 263 miliárd barelov ropy a 320 biliónov kubických stôp vo forme zemného plynu.

Spoločnosť má taktiež veľmi nízku úroveň dlhu. Podľa ratingovej spoločnosti Moody’s bola v roku 2018 najväčším držiteľom hotovosti na súvahe spomedzi nefinančných spoločností v Európe, na Strednom východe a v Afrike, s objemom 43 miliárd eur. V porovnaní so spoločnosťou Apple je to však menej, keďže jej hotovostný zostatok je 245 miliárd amerických dolárov a spoločnosťou Microsoft, ktorá drží objem hotovosti na hodnote 128 miliárd amerických dolárov.

Spoločnosť uviedla, že do roku 2020 má v úmysle vyhlásiť vyplatenie dividend pre kmeňové akcie v celkovom objeme vo výške aspoň 75 miliárd amerických dolárov, táto hodnota však môže ešte narásť, akonáhle sa k nej pripočítajú akékoľvek potencionálne špeciálne platby. Spoločnosť Aramco za štvrťrok, ktorý sa skončil 30. septembra vyhlásila dividendu vo výške 13,4 miliárd amerických dolárov.

Kapitálové výdavky na rok 2020 sa budú pohybovať v rozmedzí 35 až 40 miliárd amerických dolárov.

Riziká

Geopolitické napätie na Blízkom východe predstavuje pre investorov neustále riziko. Zraniteľnosť Saudskej Arábie bola odhalená v septembri po útokoch na najväčšie zariadenie pre spracovanie ropy spoločnosti Aramco, ktoré dočasne zasiahli zhruba polovicu produkcie ropy. Rijád a Washington obvinili z tohto útoku Irán, čo Teherán rázne odmieta.

Investori si tiež musia byť vedomí faktu, že Saudská vláda môže mať akýkoľvek vplyv na spoločnosť Aramco, ktorá má desiatky domácich dcérskych spoločností a spoločných podnikov, vrátane podnikov na produkciu energetických surovín a petrochemických firiem.

Ako sme spomínali, ropná spoločnosť od roku 2020 oznámila plány na zvýšenie svojich dividend na minimálne 75 miliárd amerických dolárov ročne. Avšak akékoľvek zmeny závisia od rozhodnutia vedenia spoločnosti Aramco.

Príležitosti

Jednotliví saudskí investori budú môcť získať jednu bonusovú akciu za každých 10 akcií, ktoré budú držať nepretržite po dobu 180 dní od prvého dňa obchodovania a kótovania na burze. Maximálny počet bonusových akcií na jedného drobného investora je na hodnote 100.

Individuálnymi investormi môžu byť fyzické osoby, ktoré majú saudskoarabské občianstvo a bývajú na území Kráľovstva a je občanom niektorej z krajín, ktoré tvoria Radu pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu.

Podobné: Zmeškané príležitosti: Žien, investoriek

Zahraniční investori sa taktiež môžu zaujímať o kúpu akcií spoločnosti Aramco. Cudzincom bolo po prvýkrát umožnené vlastniť akcie priamo v saudských spoločnostiach až v roku 2015, mohli však investovať iba cez inštitúcie a museli sa uchádzať o licenciu od saudského regulátora finančných trhov, aby sa mohli stať kvalifikovanými zahraničnými investormi (QFI).

Od kvalifikovaného zahraničného investora sa vyžaduje, aby spravovali aktíva v hodnote aspoň 500 miliónov amerických dolárov a taktiež podliehajú reguláciám a jurisdikcii, ktorá je podobná tej saudskej. Kvalifikovaný zahraničný investor nemôže vlastniť viac ako 10% akcií spoločností, sídliacich v Saudskej Arábii.

Zdroj: www.reuters.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.