Diamantoví investori sú v strehu. Otvárajú sa tri nové bane.

HABERL
22. októbra 2016

Nie sú to len akcie, dlhopisy či zlato, do ktorých finančníci z celého sveta denne nalievajú miliardy eur. Medzi najobľúbenejšie formy investovania patria aj diamanty, ktoré sú už tradičnou komoditou najbohatších investorov. Tých však s príchodom nového roku čaká niekoľko otáznikov súvisiacich práve s investovaním do drahocenných kameňov. Vo finančnom svete je rušno už od úvodných dní nového […]

Nie sú to len akcie, dlhopisy či zlato, do ktorých finančníci z celého sveta denne nalievajú miliardy eur. Medzi najobľúbenejšie formy investovania patria aj diamanty, ktoré sú už tradičnou komoditou najbohatších investorov. Tých však s príchodom nového roku čaká niekoľko otáznikov súvisiacich práve s investovaním do drahocenných kameňov.

Vo finančnom svete je rušno už od úvodných dní nového roka. Výraznou mierou sa pod to podpísalo aj dianie na investičnom trhu s diamantmi, kde dochádza k zásadným udalostiam. Okrem iného je v pláne otvorenie troch nových diamantových nálezísk, čo bude mať priamy dopad na investície do jednej z najvzácnejších komodít, takže investori orientovaní na túto oblasť musia zbystriť pozornosť.

Nové náleziská sprístupnia hneď v úvode roka

Vstup popredných ťažobných spoločností zameraných na produkciu diamantov do nového roka bol sprevádzaný dobrými správami. Po definitívnom potvrdení plánov na rast ťažby sa im predsa len podarí premeniť sny o expanzii na realitu. Už v prvých mesiacoch tohto roka sa dočkáme otvorenia troch nových nálezísk, v ktorých čaká bohatá nádielka drahých kameňov smerujúcich na trh.  

3 nové otvárané bane :

– Liqhobong (Lesotho)

– Renard (Quebec, Kanada)

– Gahcho Kué (Severozápadné teritóriá, Kanada)

Produkcia diamantov vzrastie takmer o 1,5 tony

Podľa predbežných odhadov sa otvorenie nových baní podpíše na citeľnom zvýšení produkcie diamantov rôznych druhov. Odborníci hovoria o 2,5% raste ťažby, ktorá by mohla prekonať celosvetovú ročnú produkciu z posledných 2 rokov o necelých 1,5 tony. Spolu môžu vyťažiť až 26 ton, čo by znamenalo prvý výraznejší rast ťažby od roku 2006, kedy boli poslednýkrát sprístupnené nové náleziská.

Hodnota investičných diamantov má naďalej rásť

S otvorením nových diamantových baní sa nespájajú očakávania len u producentov. V napätí sú aj samotní investori, ktorých čaká pár napínavých týždňov. Počas nich budú (ne)trpezlivo čakať, či sa splnia prognózy analytikov predpovedajúce vývoj hodnoty diamantov na trhu. Tí totiž ohlasujú, že zvýšenie produkcie nebude mať na cenu investičných klenotov negatívny dopad a s výnimkou zlacnenia najmenších diamantov bude mierne zdražovanie pokračovať. 

Náklady na zvýšenie ťažby dosiahli 700 miliónov

Je to už vyše 10 rokov, čo trh s diamantmi trápi citeľný pokles produkcie. Ako sme spomínali vyššie, posledné náleziská otvorili v roku 2006. Vtedy sa objem ťažby vyšplhal na rekordných 176 miliónov karátov, čo je viac ako 30 ton, no potom sa produkcia iba spomaľovala. To chcú zmeniť viaceré ťažobné spoločnosti, ktoré boli ochotné vynaložiť na otvorenie nových baní až 700 miliónov eur.

Nepotrvá dlho a investori sa dočkajú odpovedí na otázky spojené s cenovým vývojom na trhu s diamantmi. Prvý kvartál bude patriť otvoreniu troch nových baní, z ktorých sa počas celého roka vyprodukuje takmer 1,5 tony najvzácnejších kameňov. Potom už len počkať na vývoj ich ceny a následne sa rozhodnúť ako, kde a koľko investovať. 

Zdroje : globaldata.com, bloomberg.com, finweb.hnonline.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.