Diverzifikácia aktív – účinná ochrana pred ekonomickou neistotou

HABERL
14. marca 2017

Chaos, nestabilita a neistota je na investičných trhoch stále častejším javom. Investori tak musia hľadať čo najefektívnejšie riešenia ako ochrániť svoje vklady a aj napriek turbulenciám na burzách udržať svoje aktíva. Jedným z najlepších spôsobov je práve diverzifikácia, vďaka ktorej sa investori oveľa skôr vyhnú stratám.   S diverzifikáciou sa stretávame v rôznych odvetviach, no ako pojem je […]

Chaos, nestabilita a neistota je na investičných trhoch stále častejším javom. Investori tak musia hľadať čo najefektívnejšie riešenia ako ochrániť svoje vklady a aj napriek turbulenciám na burzách udržať svoje aktíva. Jedným z najlepších spôsobov je práve diverzifikácia, vďaka ktorej sa investori oveľa skôr vyhnú stratám.

 

S diverzifikáciou sa stretávame v rôznych odvetviach, no ako pojem je najznámejšia z oblasti investovania. Práve tu zohráva kľúčovú úlohu, nakoľko patrí k tým najúčinnejším metódam vedúcim k ochrane vkladov. V prípade stupňujúcej sa neistoty na investičných trhoch sa jej význam ešte viac stupňuje, vďaka čomu sú investori celkom dobre chránení.

Cieľom diverzifikácie je minimalizovanie rizika

Odborné ekonomické slovníky definujú diverzifikáciu ako jasnú účelovú metódu riadenia investičného rizika. V praxi to znamená, že investor využíva spôsob limitovania celkových aktív a to rozdelením investícií na viacerých trhoch alebo vo viacerých segmentoch. Tým sa minimalizujú riziká, že v prípade straty príde investor o väčšiu časť svojich vkladov.

Tajomstvom úspechu je správne rozloženie vkladov 

Samotná diverzifikácia ešte nemusí znamenať účinnú ochranu vkladov, ak sú nasmerované do nesprávnych aktív. Tajomstvom úspechu je totiž ich správne rozloženie, ktoré dá finančníkom príležitosť zvýšiť výnosy. K tomu je však potrebné pripraviť účelovú investičnú stratégiu, pri ktorej je základom vložiť peniaze na burzy s potenciálne najvyššími výnosmi. 

 

Možnosti ako diverzifikovať investície:

– podľa typu investície na akcie, komodity, dlhopisy a iné

– podľa segmentu investovania, napríklad doprava, energetika

– podľa lokality typu investície, napríklad na cenu zlata v USA

–  podľa časového horizontu na dlhodobé alebo krátkodobé

 

Daňou za nižšie riziko sú často nižšie výnosy

Nech sú výhody diverzifikácie akokoľvek prínosné, najväčším problémom tejto metódy sú nižšie výnosy. Rozložením vkladov sa totiž neznižuje len samotné riziko, ale takisto volatilita jednotlivých akcií. Vidina vyšších ziskov je totiž vždy väčšia vtedy, ak sa vsádza viac peňazí na jednu akciovú spoločnosť, jednu komoditu či jeden dlhopis.

Krízy na investičných trhoch sú bežným úkazom, ktorý podkuruje miliónom investorov po celom svete. V snahe predchádzať stratám spôsobeným prepadom na burzách môžu investori využiť práve diverzifikáciu. Pri dobrej kombinácii vkladov sa z nej totiž stáva účinný nástroj na ochranu ich vkladov, ktorý im výrazne pomáha na ceste za úspechmi v obchodovaní.   

Zdroje: businessdictionary.com, investorwords.com, highsky.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.