Dividendové akcie, ktoré sa v roku 2020 oplatí kúpiť

HABERL
7. apríla 2020

Na začiatku roka 2020 zažíval akciový trh 11 rokov trvajúci rastový trend, ktorý je najdlhší v celej histórii Wall Street. Miera nezamestnanosti, dosahujúca výšku 3,5% bola najnižšou za posledných 50 rokov. A aktuálne, o pár mesiacov neskôr, došlo k pádu úrokových sadzieb na nulu, výnos z 10 ročných vládnych dlhopisov je na hodnote 0,7% a […]

Dividendy

Na začiatku roka 2020 zažíval akciový trh 11 rokov trvajúci rastový trend, ktorý je najdlhší v celej histórii Wall Street. Miera nezamestnanosti, dosahujúca výšku 3,5% bola najnižšou za posledných 50 rokov. A aktuálne, o pár mesiacov neskôr, došlo k pádu úrokových sadzieb na nulu, výnos z 10 ročných vládnych dlhopisov je na hodnote 0,7% a žiadosti o pomoc v nezamestnanosti dosiahli rekordnú úroveň. Investori majú veľké problémy s tým, aby našli slušné zdroje príjmov a preto sa spravodajstvo US News rozhodlo zostaviť zoznam najlepších dividendových akcií, ktoré sa v roku 2020 oplatí kúpiť. Každá z nich ponúka potenciál zhodnotenia kapitálu a výnosy, ktoré desaťročné vládne dlhopisy poskytnúť nedokážu. Celkovo sa akcie nachádzajúce na tomto zozname ukazujú ako menej volatilné ako trh samotný.

Medifast

Najlepšie akcie vyplácajúce dividendy zvyčajne poskytujú spoločnosti, ktoré si môžu dovoliť každý štvrťrok vyplácať akcionárom dividendy, pokiaľ možno udržateľné a taktiež rastúce, a zároveň dosahujú solídny kapitálový zisk. Spoločnosť Medifast predáva zdravé jedlo, ktoré je súčasťou nimi navrhnutých programov na chudnutie, čím spĺňa obidve podmienky. Ako naznačuje pomer výplaty dividend, tak iba polovicu svojich ziskov využíva na vyplácanie dividend, zvyšok používa na financovanie rozširovania spoločnosti. Očakáva sa, že v nasledujúcich piatich rokoch zaznamená spoločnosť každoročný rast ziskov o 20%.

Trhová kapitalizácia: 750 miliónov amerických dolárov
Dividendový výnos: 6,5%
Pomer výplaty dividend: 51%

Energy Transfer LP

Spoločnosť Energy Transfer sa taktiež dostala medzi najlepšie energetické spoločnosti roku 2020. Ide o ropovodnú spoločnosť, ktorá pôsobí ako špeciálny typ komanditnej spoločnosti (master limited partnership). Táto štruktúra, podobne ako v prípade realitných investičných trustov, umožňuje spoločnosti vyhnúť sa plateniu daní z príjmu právnických osôb a namiesto toho rozdeliť svoje voľné finančné prostriedky investorom. Vďaka tomu si spoločnosť môže dovoliť vyplácať vysoké dividendy. Dĺžka jej potrubí cez ktoré vedie ropa dosahuje dĺžku najmenej 12 000 míľ, pričom spoločnosť získava veľkú časť svojich príjmov práve z tzv. prenájmu, ktoré za použitie potrubia vyberá.

Trhová kapitalizácia: 12,2 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 25,5%
Pomer výplaty dividend: 89%

Podobné: Koronavírus zdôrazňuje, prečo je potrebné investovať do kvality

British American Tobacco

Tabakové odvetvie sa od nepamäti považuje za silného generátora peňažných tokov. Iba hŕstka globálnych gigantov v tomto odvetví má také postavenie na trhu ako spoločnosť British American Tobacco, ktorej trhová kapitalizácia dosahuje v normálnych časoch výšku až 100 miliárd amerických dolárov. Portfólio značiek, ktoré patria spoločnosti zahŕňa napríklad Camel, Lucky, Strike, Dunhill, Pall Mall, Newport, Natural American Spirit, Kool, ako aj elektronické cigarety značky Vuse. Hoci v roku 2019 akcie spoločnosti vzrástli o 40%, spoločnosť zostáva pre-predaná kvôli nadmernej korekcii z roku 2018 a medvediemu trhu spôsobenému ochorením COVID-19 v roku 2020. Spoločnosť s 8% dividendovým výnosom je výbornou voľbou pre konzervatívnych investorov.

Trhová kapitalizácia spoločnosti: 73 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 8,3%
Pomer výplaty dividend: 65%

AT&T

Telekomunikačný gigant AT&T patrí medzi elitných členov dividendových aristokratov, zo zoznamu spoločností indexu S&P 500, ktoré v posledných najmenej 25 rokoch navyšovali vyplácané dividendy. Jeden z hlavných hráčov v odvetví oligopolistického bezdrôtového pripojenia v Amerike má na trhu hneď niekoľko konkurentov. Okrem poskytovania internetových a mobilných služieb, poskytuje AT&T rovnako aj káblovú a satelitnú televíziu a služby s ňou spojené. V roku 2018 spoločnosť kúpila za 104 miliárd amerických dolárov taktiež firmu Time Warner. Vďaka aktuálnemu medvediemu trhu sa akcie spoločnosti obchodujú za také sumy, aké sme nevideli od roku 2012 a preto sú lákavou voľbou pre konzervatívnych investorov.

Trhová kapitalizácia spoločnosti: 215 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 7%
Pomer výplaty dividend: 108 %

Johnson & Johnson

Keď sme sa začínali rok 2020, zdalo sa nám, že sa ekonomike darí dobre. V Spojených štátoch amerických v priebehu posledných desiatich rokoch pracovné miesta len pribúdali. Ide o najdlhšiu dobu počas, ktorej rástol počet pracovných miest od obdobia kedy sa tieto štatistiky vedú – čiže až za posledných 80 rokov. Bohužiaľ, neexistuje žiaden spôsob, ako by sme vedeli predpovedať, kedy sa veci začnú vyvíjať opačným smerom. Spoločnosť Johnson & Johnson má skvelú pozíciu na to, aby v období poklesu prekonávala trh, nakoľko akcie zdravotníckych spoločností často vykazujú pozoruhodný výkon počas býčích trhov a recesií. Spoločnosť JNJ v prvom štvrťroku tohto roka predbehla index S&P 500 o 7%, to sa jej podarilo najmä vďaka pôsobivej diverzifikácii a rastu dividend, ktorý sme mohli sledovať počas 57 za sebou idúcich rokov. Spoločnosť bude pravdepodobne aj naďalej vykazovať rast, nakoľko nedávno oznámila, že má kandidáta na vakcínu proti ochoreniu COVID-19.

Trhová kapitalizácia spoločnosti: 346 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 3%
Pomer výplaty dividend: 66%

Podobné: Čo sú dividendy a ako ich získať?

Healthpeak Properties

Spoločnosť Healthpeak Properties sa od ostatných odlišuje v tom, že ide o realitný investičný trust, ktorý, ak splní určité podmienky, sa môže vyhnúť plateniu daní z príjmov právnických osôb. Jednou z takýchto podmienok je to, že spoločnosť musí každoročne rozdeliť medzi svojich akcionárov 90% z celkových príjmov. Realitné investičné trusty poskytujú investorom možnosť ako nepriamo investovať na realitnom trhu. Spoločnosť Healthpeak Properties sa špecializuje na vysoko kvalitné nehnuteľnosti, využívané primárne v sektore poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o nehnuteľnosti poskytujúce bývanie pre seniorov, prevádzkujúce lekárske ordinácie alebo také, v ktorých sa uskutočňuje biologický výskum. Realitný investičný trust Healthpeak Properties bol vymenovaný ako jeden z najlepších na kúpu v roku 2020, najmä kvôli svojmu potenciálu stabilizovať a rozširovať portfólio. No rozšírenie nákazy koronavírusu vystavilo splnenie týchto očakávaní značným problémom.

Trhová kapitalizácia spoločnosti: 12 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 5,9%
Pomer výplaty dividend: 84%

Intel

Ďalšou spoločnosťou, ktorá sa dostala na tento zoznam je spoločnosť Intel, gigant medzi výrobcami polovodičov tvoriaci priemyselný index Dow Jones. Akcie tejto spoločnosti sa dostali na zoznam najlepších dividendových akcií aj v roku 2019, čo sa podarilo iba jednej ďalšej spoločnosti. Spoločnosť Intel sa snaží re-investovať a zaujímať rôzne pozície vzhľadom na aktuálne údaje. Toto zameranie jej pomohlo dosiahnuť rekordné výnosy štyri roky za sebou a spoločnosť nie len, že patrí medzi tzv. blue chip spoločnosti, no taktiež poskytuje investorom pomerne lacné akcie. Ide o ďalšiu spoločnosť, ktorá s prehľadom prežila pokles trhu a do konca marca zaznamenala medziročný pokles iba vo výške 7%, zatiaľ čo index S&P klesol o 20%.

Trhová kapitalizácia spoločnosti: 235 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 2,5%
Pomer výplaty dividend: 26 %

Podobné: 11 najlepších akcií, ktoré prežijú aj šírenie nákazy koronavírusu

McDonald’s

3,1% výnos spoločnosti McDonald’s nie je hlavným dôvodom, prečo by ste do nej mali investovať. Je ním aj naďalej pretrvávajúca sila spoločnosti. Gigant medzi spoločnosťami s rýchlym občerstvením navyšoval vyplácané dividendy každoročne za posledných 43 rokov a počas Veľkej recesie v roku 2008, prekonala spoločnosť McDonald’s aj index S&P o 46 percentuálnych bodov, nakoľko spotrebitelia a investori spoločnosti aj naďalej verili. Hoci sú akcie ocenené ako 21-násobok výnosov, investori sú stále ochotní zaplatiť obrovské sumy na takmer akomkoľvek trhu, vďaka čomu sa akcie spoločnosti McDonald’s stávajú jednými z najlepších pre rok 2020. Akcie aj napriek strate pevnej pôdy pod nohami, nateraz vedeli poraziť pokles trhu spôsobený nákazou koronavírusu.

Trhová kapitalizácia spoločnosti: 125 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 3,1%
Pomer výplaty dividend: 60%

zdroj: www.money.usnews.com, www.yahoo.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.