Dividendové ETF pre starších investorov

HABERL
2. marca 2023

ETF fondy sú vo svete populárne. Tieto fondy dokonca ponúkajú dividendové výnosy, čo môže byť vhodné najmä pre starších investorov, ktorí očakávajú dosahovanie výnosov za účasti nižšieho rizika.

Mladší investori sa môžu zamerať na celkový rast svojho investičného portfólia, ale investori v neskoršom veku majú veľmi odlišné celkové finančné ciele. Pre investorov neskoršom veku je prioritou najmä zabezpečenie zachovania kapitálu. Náhly pokles hodnoty portfólia môže vážne ohroziť ich dôchodkové plány.

Starší investori taktiež musia zabezpečiť, aby ich investičné portfólio generovalo dostatočný príjem na pokrytie ich životných nákladov. Aj keď je predaj akcií na výber finančných prostriedkov možný, môže byť psychicky náročný, a to najmä počas poklesu trhu.

Alternatívou je teda financovanie dôchodkového príjmu prostredníctvom ETF fondov, ktoré vyplácajú vysoké dividendy. V porovnaní s individuálnymi dividendovými akciami ponúkajú dividendové ETF vyššiu diverzifikáciu. Tieto ETF môžu doplniť alebo dokonca aj nahradiť obvyklú alokáciu aktív v portfóliu staršieho investora.

Poďme sa pozrieť na zoznam 6 top dividendových ETF pre starších investorov, podľa Johna Divineho, publikujúceho pre také web stránky ako The MotleyFool and InvestorPlace.

1) Vanguard High Dividend Yield ETF (symbol: VYM)

Obľúbeným dividendovým fondom medzi pasívnymi investormi je VYM. Tento ETF sleduje index FTSE High Dividend Yield Index, ktorý drží portfólio 442 amerických akcií s veľkou trhovou kapitalizáciou, o ktorých sa predpokladá, že budú mať nadpriemerné dividendové výnosy. V porovnaní s celkovým americkým akciovým trhom má tzv. “nadváhu“ v sektoroch ako je energetika, zdravotníctvo a spotrebný tovar.

Popredné podiely drží v spoločnostiach ako Exxon Mobil Corp, Chevron Corp., Procted & Gamble Co. a Johnson & Johnson. Rovnako ako mnohé iné ETF od firmy Vanguard, aj tento ETF fond si účtuje nízky pomer nákladov vo výške 0,06%. VYM v súčasnosti vypláca štandardizovaný SEC výnos vo výške 3%.

Podobné: Najlepšie podielové fondy pre rok 2023

2) Schwab U.S. Dividend Equity ETF (symbol: SCHD)

Existuje viacero spôsobov výberu toho správneho dividendového ETF fondu. Zatiaľ čo niektoré dividendové ETF, ako napríklad vyššie spomenutý VYM, skúmajú vysoké výnosy spoločností, iné sa zameriavajú na iné faktory. Skvelým príkladom je SCHD, ktorý sleduje Index Dow Jones US Dividend 100. Tento ETF fond drží celkovo 103 amerických akcií, ktoré majú kvalitné základy a zavedenú históriu výplat dividend.

Medzi hlavné podiely patria Verizon Communications Inc., Broadcom Inc., Merck & Co. Inc., Pfizer Inc. a Home Depot Inc.. S re-investovanými výnosmi v roku 2022 odpísal len 3,3%. Súvisí to so silným charakterom svojich podielov. ETF vypláca štandardizovaný výnos vo výške 3,3% a účtuje si pomer nákladov vo výške 0,06%.

3) Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility ETF (SPHD)

Skvelý spôsob ako zaujať ešte defenzívnejšiu pozíciu s ETF je nájdenie fondu s nízkou volatilitou. Hľadanie akcií s nízkou volatilitou sa zameriava na akcie s historicky nižšou ako priemernou štandardnou odchýlkou a beta, čo meria volatilitu a citlivosť na celkovú volatilitu trhu. Ak chcú investori implementovať túto stratégiu, môžu investovať do SPHD. Väčšina tohto ETF fondu je tvorená defenzívnymi akciami z sektoru základných spotrebných tovarov, verejných služieb a sektora zdravotnej starostlivosti.

Medzi významné podiely tohto fondu patrí Kinder Morgan Inc., Altria Group Inc. a Gilead Sciences Inc.. Pomer nákladov SPHD tvorí 0,3% a 30-dňový výnos 4,3%.

4) iShares International Select Dividend ETF (IDV)

Starší investori vo všeobecnosti uprednostňujú americké dividendové akcie pre ich vyššiu daňovú efektívnosť, ale medzinárodné dividendové akcie v tomto výbere by nemali byť diskvalifikované. Po prvé, tieto akcie môžu ponúknuť lákavé a vysoké výnosy bez toho, aby podstupovali výrazne vyššie riziko. Navyše, držanie týchto akcií vás môže ochrániť pred stagnáciou amerického trhu, ako tomu bolo v rokoch 2000 a 2009. Skvelý spôsob ako investovať do vysokokvalitných dividendových akcií z iných rozvinutých trhov, vrátane Kanady, Spojeného kráľovstva, Francúzska, Japonska a Austrálie je práve ETF fond so symbolom IDV.

Tento fond sleduje Dow Jones EPAC Select Dividend Index, ktorý drží 102 medzinárodných dividendových akcií, vrátane British American Tobacco PLC, Canadian Utilities Ltd. a Bank of Nova Scotia. IDV v súčasnosti vypláca štandardizovaný výnos vo výške 7,1% a účtuje si pomer nákladov vo výške 0,49%.

5) Global X Nasdaq 100 Covered Call ETF (QYLD)

Opčné stratégie sa často používajú na transformáciu profilu rizika a výnosu konkrétnej investície na niečo úplne iné. QYLD je toho skvelým príkladom. Tento ETF využíva opcie kryté peniazmi na premenu technologicky náročného indexu Nasdaq-100, za účasti nízkych dividend s ohľadom na dosahovanie výnosov. Predajom krytých opcií, fond QYLD v podstate premieňa potencionálny rast indexu Nasdaq-100 na okamžitý príjem.

Aj keď bude počas býčieho trhu zaostávať, tento ETF fond môže prekonať výkonnosť v rámci pohybov do strany a dokonca mierne zmenšiť straty počas medvedieho trhu. Vďaka vysokej volatilite indexu Nasdaq-100 sú prémie za opcie veľmi vysoké. Fond už osem rokov pravidelne zaznamenáva dosahovanie neustálych ročných výnosov. V súčasnosti QYLD vypláca 12-mesačný koncový výnos vo výške 14,4% a jeho podiel nákladov je na hodnote 0,6%.

Podobné: Najlepšie rastové ETF fondy pre rok 2023

6) JPMorgan Equity Premium Income ETF (JEPI)

Investori ochotní zvážiť aktívne riadené stratégie by mohli uprednostniť ETF fond JEPI, ktorý vyberá akcie podľa defenzívnych charakteristík a na zvýšenie výnosy využíva prekrytie opcií. Po prvé, správcovia fondov začnú vykonaním fundamentálnej analýzy zdola nahor, aby vybrali akcie, ktoré v súčasnosti zahŕňajú mená ako Abbvie Inc., Exxon Mobil, Coca-Cola Co. a Mastercard Inc..

Potom fond predáva call opcie na index S&P 500, aby generoval mesačný príjem. JEPI vypláca tzv. štandardizovaný SEC výnos vo výške 11,8%. Počas roka 2022 sa tento fond ukázal ako veľmi odolný, nakoľko s reinvestovanými výnosmi odpísal len 4,5%, zatiaľ čo index S&P 500 prepadol 19,4%. Pomer nákladov tohto fondu je na hodnote 0,35%.

V prípade, že by ste aj vy mali záujem vybrať si ten najvhodnejší ETF fond – určený práve pre vás, neváhajte sa obrátiť na našich investičných expertov.

zdroj: www.investorplace.com, www.investors.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.