Do akých fondov investujú slovenskí investori?

HABERL
2. februára 2017

Povestné konzervatívne myslenie a nižšia finančná gramotnosť brzdí našich investorov v rozlete. Výsledkom je slabá dôvera v rizikovejšie investičné príležitosti, na ktoré stále vsádza malý podiel obchodníkov. Pre tých odvážnejších sa ako vhodná možnosť javia fondy, pričom na výber majú hneď z niekoľkých. Portfólia našich investorov sú čoraz pestrejšie a mnohí si uvedomujú výhody diverzifikácie svojich aktív. S tým súvisí väčšia […]

Povestné konzervatívne myslenie a nižšia finančná gramotnosť brzdí našich investorov v rozlete. Výsledkom je slabá dôvera v rizikovejšie investičné príležitosti, na ktoré stále vsádza malý podiel obchodníkov. Pre tých odvážnejších sa ako vhodná možnosť javia fondy, pričom na výber majú hneď z niekoľkých.

Portfólia našich investorov sú čoraz pestrejšie a mnohí si uvedomujú výhody diverzifikácie svojich aktív. S tým súvisí väčšia ochota riskovať a hľadať príležitosti s potenciálne vyššími výnosmi. Aj preto sa po obľúbených bankových produktoch zameriavajú na rôzne investičné fondy, ktoré sú v súčasnej dobe najefektívnejším spôsobom, ako zhodnocovať svoje peniaze.

1.Zmiešané fondy – Ak hľadáme najobľúbenejšie z investičných fondov podľa štatistík NBS, dostaneme sa k zmiešaným fondom. Tie sú pre konzervatívnych slovenských investorov ušité na mieru, pretože ponúkajú väčšiu diverzifikáciu, teda súčasťou jediného fondu sú dlhopisy, akcie aj iné formy, a nevyžadujú podstupovanie veľkých rizík.

2.Dlhopisové fondy – Na rozdiel od zmiešaných fondov sa tie dlhopisové líšia hlavne väčšou aktivitou investora. Z toho vyplýva, že svoje portfólio si môže riadiť sám bez pomoci druhých odborníkov. Keďže dlhopisy majú u nás dlhoročnú tradíciu, investovanie do týchto fondov je preferované viac ako štvrtinou tunajších investorov. 

3.Realitné fondy – Štatistiky NBS potvrdzujú, že trojicu najobľúbenejších fondov uzatvárajú tie realitné. Ich aktuálny podiel na celkových aktívach investičných fondov dosahuje necelých 18%, no predpovede hovoria o rastúcej tendencii. Dôvod je jednoduchý, tieto fondy ponúkajú bezpečie a väčšiu perspektívu budúcich výnosov.  

4. Akciové fondy – Vo svete patria k najobľúbenejším, no u nás sa rozbiehajú veľmi pomaly. Spôsobené to je aj slabším ekonomickým trhom, nakoľko akcie našich domácich spoločností nie sú príliš lákavé. Vzhľadom na konzervatívnosť slovenských investorov sa ani nedá veľmi predpokladať, že záujem o akciové fondy bude nejako radikálne rásť.

5.Ostatné fondy – Zoznam vyhľadávaných investičných fondov sa tými vyššie uvedenými nekončí. V ponuke sú ďalšie príležitosti, ktoré sa však u nás netešia obľube a celkový podiel investorov orientovaných na túto oblasť dosahuje nepatrné hodnoty.

Investičné fondy sú v zahraničí bežným spôsobom, ako v snahe dosahovať zhodnotenie svojich vkladov narábať s financiami. V poslednom období stúpa záujem o takúto formu investovania aj u nás a podiel investorov hľadajúcich nové riešenia rastie stále rýchlejšie. Práve to je šanca na rozvoj investovania a otvorenie možností pre domácich finančníkov.

Zdroje : finance.sk, nbs.sk, investujeme.sk, financnykompas.sk, expertnafinancie.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.