Do ktorých kryptomien sa odporúča investovať v tomto roku?

HABERL
1. júna 2021

Množstvo napodobovateľov a inovátorov vytvorilo rôzne kryptomeny a v súčasnosti nájdete na trhu viac ako 7 000 druhov. Ako však investori majú vedieť, ktorá z nich je najlepšia? Predstavujeme vám niekoľko kryptomien, do ktorých sa v roku 2021 podľa Coryanne Hicks z U.S. News & World Report odporúča investovať.

Do ktorej kryptomeny investovať v roku 2021?

Je to už viac ako 10 rokov, čo tajomný Satoshi Nakamoto vytvoril Bitcoin – prvú a zďaleka najpopulárnejšiu formu kryptomeny na svete. Napriek svojej sláve však Bitcoin rozhodne nie je jediným známym menom vo svete kryptomien. Základnú charakteristiku týchto digitálnych aktív sme si rozobrali v našom predošlom článku s názvom „Všetko čo potrebujete vedieť o kryptomenách“, ďalej sa však pozrieme na konkrétne možnosti.

Druhy kryptomien

Rôzne zdroje tvrdia, že na tomto trhu existuje rôzny počet kryptomien. Jedno je však jasné, ich počet sa pohybuje v tisíckach. Kryptomeny vieme vo všeobecnosti rozdeliť do viacerých kategórií. Prvou z nich sú mince, ako napríklad bitcoiny a altcoiny (nie bitcoinové krypto-mince). Druhú zas tvoria tokeny.

1) Bitcoin

Bitcoin je typ digitálnej meny, ktorá sa častokrát označuje aj ako “hotovosť na internete”. Ide o prvú kryptomenu. V súčasnosti je v obehu 18,5 miliónov bitcoinov, pričom maximálny počet vyťažených bitcoinov je 21 miliónov. Bitcoin sa vyrába výpočtovými riešeniami komplikovaných matematických problémov.

2) Altcoiny

Altcoiny vo všeobecnosti označujú akékoľvek krypto-mince, okrem bitcoinu. Altcoiny, ani bitcoin, nie sú kryté žiadnou centrálnou vládou ani vládou. Medzi altcoiny patrí napríklad Dogecoin, Namecoin alebo Peercoin.

Podobne ako bitcoin aj väčšina altcoinov má limitovaný počet, ktorý môže byť vyťažený. Väčšina altocionov je postavená na rovnakom princípe ako bitcoin, no mnohé z nich tvrdia, že ide o akúsi vylepšenú verziu bitcoinov.

3) Tokeny

Narozdiel od altcoinov sa tokeny vytvárajú a rozdávajú prostredníctvom prvej verejnej ponuky mincií (ICO). Ide o podobný princíp ako keď spoločnosť vstupuje na burzu. Existujú viaceré druhy tokenov, ako hodnotové tokeny (bitcoiny), bezpečnostné tokeny (ktoré slúžia na zabezpečenie vášho účtu) alebo úžitkové tokeny (určené na konkrétne využitie). Tokeny nie sú primárne určené na to, aby sa používali ako peniaze. Za krypto-tokeny sa považuje napríklad Ether.

Výhody a nevýhody kryptomien?

Tak ako všetky druhy investícií, aj kryptomeny sa spájajú s určitými výhodami a nevýhodami. Obchodovanie s kryptomenami je každým mesiacom jednoduchšie a prístupnejšie bežným investorom, preto je potrebné myslieť na kladné aj záporné stránky tohto druhu obchodovania.

Výhody kryptomien

  • Potenciál vysokej návratnosti investície. Za posledných 5 rokov cena bitcoinu v amerických dolároch každým rokom priemerne vzrástla až o 131,5%.
  • Potenciálny nárast diverzifikácie investičného portfólia. Mnoho investičných poradcov a odborníkov na trh si myslí, že kryptomeny ponúkajú skvelý spôsob diverzifikácie investície a zaistenia portfólia. Mnohí ich považujú za alternatívu k zlatu.
  • Obmedzená ponuka. Väčšina kryptomien má stanovený počet, koľko kusov sa môže vyťažiť. Keď sa tento počet naplní, ich cena bude s vysokou pravdepodobnosťou rásť.
  • Ochrana pred znehodnotením mien a hrozbou rastúcej inflácie.
  • Rast akceptácie a využitia. V roku 2019 obchody s kryptomenami dosiahli medziročný rast až o 600%.

Nevýhody kryptomien

  • Vysoká volatilita a potenciál pre vysoké straty. Anualizovaná volatilita percentuálnej zmeny ceny bitcoinu počas jedného mesiaca dosahuje približne 90%. Načasovanie obchodov s kryptomenami je mimoriadne dôležitým faktorom, ktorý pomáha znížiť potencionálne straty.
  • Korelácie. Počas 17 mesiacov, kedy akciový index S&P 500 zaznamenal pokles, bitcoin zaznamenal pokles 10 krát.
  • Potencionálne nekončená ponuka. Neexistuje žiadne nariadenie, ktoré by zakazovalo vzniku nekonečnému počtu nových kryptomien.
  • Zlé uchovávanie hodnoty a nedostatočné prijatie. Možnosť vymeniť kryptomeny za reálne tovary je stále veľmi nízka.
  • Absencia regulácie a krytia. Kryptomeny sú produktom súkromného sektoru, ktorý nepodlieha žiadnemu oficiálnemu dohľadu alebo regulácii.

Do ktorých kryptomien sa podľa Coryanne Hicks z U.S. News & World Report odporúča investovať v tomto roku?

  1. Bitcoin (symbol: BTC)
  2. Bitcoin Cash (BCH)
  3. Cosmos (ATOM)
  4. Dogecoin (DOG)
  5. Ethereum (ETH)
  6. Compound (COMP)
  7. Polkadot (DOT)

Prečo investovať práve do týchto kryptomien?

Bitcoin dominuje trhu s kryptomenami od chvíle, kedy sa začali ťažiť prvé bitcoiny, teda od januára 2009. Ceny bitcoinu v apríli 2021 vzrástli na viac ako 60 000 amerických dolárov, pričom trhová kapitalizácia tejto kryptomeny dosahuje hodnotu viac ako 1 bilión amerických dolárov. Bitcoin teda tvorí 45% trhu s kryptomenami.

Bitcoin Cash je alternatívou bitcoinu, ktorú vývojári vytvorili v okamihu, kedy sa transakcie s bitcoinom spomalili a poplatky za ne vzrástli. Bitcoin Cash je riešením, ktoré efektívne znížilo množstvo dát potrebných v každom bloku. Ide síce o novšiu a menej populárnu kryptomenu, no má neuveriteľný potenciál pre rast. Na začiatku roka sa jeden Bitcoin Cash obchodoval za menej ako 500 amerických dolárov, no prednedávnom vyskočila jeho cena na viac ako 1 000 amerických dolárov.

Kryptomene Cosmos sa v priebehu posledných 4 rokov podarilo vytvoriť najambicióznejšiu mapu v krypto-priestore. Cosmos Hub zaisťuje digitálne aktíva v hodnote viac ako 120 miliárd amerických dolárov. Tento server má v porovnaní s inými veľmi nízku uhlíkovú stopu.

Rok 2021 bol rozhodne rokom virtuálnej meny Dogecoin. Kryptomena v tomto roku zaznamenala nárast o viac ako 13 000%, čo z nej robí podľa trhovej kapitalizácie štvrtú najväčšiu kryptomenu na trhu. Cena Dogecoinu dosiahla som vrchol začiatkom mája. Kvôli väčšiemu počtu dogecoinov v obehu sa však cena pohybuje pod hodnotou jedného amerického dolára. V obehu je totižto 129 miliárd dogecoinov. Elon Musk, ktorý je riaditeľom spoločnosti Tesla, uviedol, že dogecoin je jeho obľúbenou kryptomenou. Po tomto vyhlásení sa jeho cena zdvojnásobila.

Jednou z hlavných filozofií stojacich za kryptomenami je decentralizácia meny. Ethereum je o krok vpred. Namiesto decentralizácie peňazí sa snaží decentralizovať internet nahradením serverov globálnym systémom a vytvorením “jedného počítača pre celý svet”. Trhová kapitalizácia tejto meny je na hodnote 400 miliárd amerických dolárov.

Compound je natívny token platformy COMP, ktorá slúži ako pôžičková platforma pre kryptomenu Ethereum. Používatelia tak už nemusia svoje kryptomeny predávať na to, aby získali likviditu potrebnú pre nákup ďalších aktív.

Podľa Grega Kinga, certifikovaného finančného analytika, je najlepšou kryptomenou pre investorov Polkadot. Polkadot totižto predstavuje vývoj technológií blockchain, ktorá umožní zásadný krok v decentralizácii internetu. Ide o kryptomenu s ktorou sa obchoduje rýchlo a bezpečne. Kryptomena polkadot bola vytvorená iba v roku 2016 a je ôsmou najväčšou kryptomenou na trhu.

Je však potreba byť v oblasti týchto volatilných aktív veľmi obozretný.

Zdroj: www.money.usnews.com, www.sofi.com

[elementor-template id=“14516″]

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.