Dobrý obchodník si svoje investície správne rozloží

HABERL
8. februára 2016

Byť investorom neznamená iba vkladať peniaze na jednotlivé finančné trhy a čakať na ich zhodnotenie. Obzvlášť to platí, ak sa chcete stať úspešným profesionálom, ktorý sa v obchodovaní na burze vyzná a dokáže sa touto činnosťou uživiť. V takom prípade sa nevyhnete vytrvalej snahe a vzdelávaniu, ktoré vás okrem iného naučí aj to, že netreba sa spoliehať len na jeden […]

Byť investorom neznamená iba vkladať peniaze na jednotlivé finančné trhy a čakať na ich zhodnotenie. Obzvlášť to platí, ak sa chcete stať úspešným profesionálom, ktorý sa v obchodovaní na burze vyzná a dokáže sa touto činnosťou uživiť. V takom prípade sa nevyhnete vytrvalej snahe a vzdelávaniu, ktoré vás okrem iného naučí aj to, že netreba sa spoliehať len na jeden druh príjmu a svoje aktíva si treba správne rozložiť.

 

Garancia bezpečnosti investovaných vkladov na finančných trhoch je v súčasnosti stále nižšia, čo spôsobuje medzi investormi čoraz väčšiu neistotu. Kým niektorých to odradí a ich cieľom sa stane hľadanie príležitostí s minimálnym rizikom aj za cenu nižších výnosov, tí odvážnejší prehodnotia svoju obchodnú stratégiu a investície rozložia na viacero trhov tak, aby sa miera očakávaných výnosov neznižovala. Vzhľadom na aktuálny vývoj globálnej ekonomiky je to najrozumnejšie riešenie pre každého investora, ktorý chce naďalej zarábať.

Rizikové sú najmä akciové a komoditné trhy

Ešte donedávna sa mnohí investori zameraní výhradne na akciové a komoditné trhy nemuseli vôbec pozerať po iných príležitostiach, no v súčasnosti je situácia odlišná a postupne sa začali zameriavať na viacero strán. Dôvodom sú pravidelné turbulencie na trhoch s akciami, ktoré sa zároveň dotýkajú komodít a opačne. Vzhľadom na to sú mnohé vklady sprevádzané rizikom, pri ktorého podstupovaní treba myslieť na zadné vrátka a vložiť časť kapitálu na bezpečnejšie trhy.

Konzervatívni investori sa príliš spoliehajú na dlhopisy

Okrem akcií a komodít patrili dlhodobo k najvyhľadávanejším formám investovania dlhopisy. Ich popularita je síce stále silná, no v porovnaní s inými finančnými nástrojmi sa už začínajú  dostávať do úzadia. Obľúbené ostávajú najmä u konzervatívnych investorov, ktoré len veľmi neradi podstupujú riziká a práve dlhopisy spĺňajú ich ideál bezpečného investovania. Aj tie sa však môžu dostať do krízy, takže jednosmerná orientácia iba na tento trh nebude rozumným riešením.

Pomôže presun časti vkladov do meny

Jednou z možností ako si správne rozkladať svoje aktíva je aj investovanie do vybranej meny. Aktuálne sú v kurze netradičné meny ako izraelský šekel či dokonca poľský zlotý, ktoré dlhší čas potvrdzujú svoju stabilitu a tým by mohli byť pre investora vsádzajúceho na rizikovejšie investície akousi zálohou v prípade prehry. V mnohých prípadoch to platí takisto opačne, že mena je hlavným investičným nástrojom a pokukávanie po iných trhoch spĺňa úlohu poistky.

Poistiť sa dá alternatívnymi investíciami

Dopyt po alternatívnych investíciách nestúpa náhodou a investorov hľadajúcich netradičné investície pribúda rekordným tempom. Dôvod je jednoduchý, alternatívne formy sú stabilné, vo väčšine prípadov ich hodnota dlhodobo rastie a niektoré z nich sú aj slušným prínosom do zbierky, čo z nich robí viac ako len investíciu. Či už ide o šperky, staré veterány alebo diela slávnych umelcov, určite ide o investíciu s dobrým potenciálom, do ktorého sa oplatí vložiť aj desiatky tisíc.

Pri výbere novej obchodnej stratégie, ktorej súčasťou je záujem o rozmiestnenie kapitálu na viacero trhov, majú dnešní investori otvorené možnosti. Široké spektrum príležitostí im dáva na výber, vďaka čomu môžu efektívnejšie narábať so svojimi aktívami. Tým si môžu poistiť svoje vklady pred úplným bankrotom, ktorý im v prípade zamerania na jeden finančný nástroj hrozí omnoho skôr.

Zdroj: masis.eu

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.