Dolároví miliardári vlastnili minulý rok o niečo menej

HABERL
11. apríla 2019

Majetok elity najbohatších ľudí sveta dosahuje priam astronomickú úroveň. Deje sa tak aj vďaka pretrvávajúcemu rastu počtu miliardárov a ich schopnosti zhodnocovať svoje zisky. Dlhoročný trend však vlani nečakane obrátil svoj kurz. Celkový objem bohatstva tejto skupiny totiž po dlhom čase zaznamenal pokles. Na účtoch členov klubu dolárových miliardárov boli aj minulý rok rekordné čísla. Najnovšie […]

dolároví miliardári

Majetok elity najbohatších ľudí sveta dosahuje priam astronomickú úroveň. Deje sa tak aj vďaka pretrvávajúcemu rastu počtu miliardárov a ich schopnosti zhodnocovať svoje zisky. Dlhoročný trend však vlani nečakane obrátil svoj kurz. Celkový objem bohatstva tejto skupiny totiž po dlhom čase zaznamenal pokles.

Na účtoch členov klubu dolárových miliardárov boli aj minulý rok rekordné čísla. Najnovšie štatistiky ale upozorňujú, že ich celkový objem bol o niečo menší ako rok predtým. Udialo sa tak vôbec prvýkrát po niekoľkých rokoch v rade. Dôvodov bolo viacero. Tým hlavným malo byť znižovanie hodnoty aktív na investičných trhoch.

Zhruba o celý bilión dolárov menej

Už je to „len“ 9,6 bil. USD. Aj s takýmito alebo dosť podobnými titulkami prišli ekonomické denníky po tom, čo sa zverejnili najnovšieštatistiky hodnotiace celkový majetok miliardárov za rok 2018.Ten bol podľa oficiálnych čísel nižší ako v roku 2017 a výsledný rozdiel údajne dosahuje zhruba bilión dolárov.

Klesol aj celkový počet miliardárov

Klesajúce hodnoty nezaznamenal len ukazovateľ celkového majetku dolárových miliardárov. Čísla sa znižovali aj v prípade počtu členov tohto elitného zoznamu. Po najnovšom je v ňom 2470 žien a mužov s majetkom presahujúcim miliardovú hranicu. V porovnaní s rokom 2017 je to o 224 členov menej.   

B. Gates sa skláňa pred J. Bezosom

Pri zverejňovaní takýchto rebríčkov sa nám zrak už zo zvyku uprie na pozíciu B. Gatesa. Jeho dlhoročná nadvláda je však zrejme definitívne minulosťou. Druhý rok za sebou sa totiž musel skláňať pred Jeffom Bezosom. Na konte ambiciózneho šéfa Amazonu bolo už neuveriteľných 147 mld. USD, čo je o 20 % viac ako v roku 2017. Ide o jeden z mála prípadov dvojciferného nárastu hodnoty majetku spomedzi všetkých 2470 miliardárov.

Trojica najbohatších ľudí za rok 2018:

1. J. Bezos 147 mld. USD + 20 %
2. B. Gates   96 mld. USD   + 7 %
3. W. Buffett   88 mld. USD – 14 %

Zdroj: www.hurun.net

Prvýkrát aj so slovenskou účasťou

Kým pre niektorých bol rebríček za minulý rok smolný, v slovenských končinách ho môžu považovať za víťazstvo, a to nie malé. V prestížnom zozname najbohatších ľudí sveta sa po prvýkrát ocitol aj slovenský zástupca. Táto pocta sa ušla Ivanovi Chrenkovi s majetkom vo výške 1,4 mld. USD.

5 zaujímavostí o dolárových miliardároch na záver:

15 % – Podiel žien v elitnom klube sa príliš nezmenil. 44 % z nich svoj majetok dedilo.

173 mld. USD – Presne toľko minulý rok vlastnili Waltonovci, najbohatšia rodina sveta.

67 – Počet krajín so zastúpením v zozname. V porovnaní s rokom 2017 je menší o 1 štát.

658 – Počet miliardárov žijúcich v Číne. Práve tam ich žije najviac. Za ňou nasledujú USA a Nemecko.

103 – Z miest je miliardármi najviac obývaný Peking. Ich počet však za rok klesol o 28.

Zdroj: www.hurun.net, www.businessinsider.com, www.cnn.com, www.barrons.com, www.finreport.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.