Dôsledky nízkych cien ropy sa už prejavujú

HABERL
3. mája 2016

Ropa, alebo pre väčšinu investorov čierne zlato, má obrovskú moc po celom svete. Vedú sa pre ňu vojny, ovplyvňuje globálnu ekonomiku a dokáže hýbať aj akciami najväčších nadnárodných spoločností. Je natoľko žiadaná, že každý výkyv jej ceny zamáva celým trhom a zanechá za sebou citeľné dôsledky, čo potvrdzujú aj aktuálne udalosti vo svete.  Turbulencie na finančných trhoch, […]

Ropa, alebo pre väčšinu investorov čierne zlato, má obrovskú moc po celom svete. Vedú sa pre ňu vojny, ovplyvňuje globálnu ekonomiku a dokáže hýbať aj akciami najväčších nadnárodných spoločností. Je natoľko žiadaná, že každý výkyv jej ceny zamáva celým trhom a zanechá za sebou citeľné dôsledky, čo potvrdzujú aj aktuálne udalosti vo svete. 

Turbulencie na finančných trhoch, obrovské straty ťažobných spoločností, oslabenie ratingu tradičných ropných gigantov aj pokles dôvery obchodníkov v návratnosť investícií. To sú len niektoré z dôsledkov spôsobených prepadom cien ropy, ktorý v minulom roku zasiahol celý ekonomický svet. Tento nepriaznivý vývoj si vypýtal svoju daň a niektoré udalosti spojené s krízou okolo čierneho zlata spôsobili poriadny šok.

Ropný gigant stratil najvyšší rating

Jednou z najšokujúcejších udalostí vyplývajúcich z aktuálnych problémov okolo cien ropy je situácia americkej spoločnosti ExxonMobil. Nadnárodný energetický gigant patrí k najväčším spoločnostiam sveta, pričom jeho trhová hodnota sa ráta v niekoľkých miliardách dolárov. Aj zisky tejto korporácie zarábajúcej na spracovaní a následnom predaji ropy sa počítajú v dosť vysokých sumách, čo však nemusí platiť naveky. Firma sa totiž dostala do problémov, ktorý sa týka straty najvyššieho udeľovaného ratingu AAA. Ten spoločnosť stratila po viac ako 80 rokoch, čo je dôsledok nízkych cien ropy, na ktorej predaji je úspech ExxonMobil-u závislý.

Lokálne americké firmy miznú z trhu

Nie je to len nižší rating ExxonMobil-u, ktorý spôsobuje súčasným americkým producentom ropy vrásky. Ďalším problémom je takisto bankrot viacerých ropných firiem, ktoré neprežili radikálny pokles cien a postupne zmizli z trhu. Aj keď sa jedná o lokálne spoločnosti, ktoré sa zameriavajú len na obchody v USA, pre tamojší energetický priemysel sú citeľnou stratou. Otázne je ako sa s nepriaznivým vývojom popasujú ďalšie ohrozené spoločnosti a či dokážu túto krízu prežiť a následne začať opäť vykazovať plusové hospodárske výsledky.

Problémom je aj nižší objem dodávok

Nižší objem dodávok ropy je takisto nepriaznivou správou, ktorá vyvoláva oprávnené obavy. Poprední producenti zatiaľ kohútiky nepriškrtili, no pár firiem už siahlo po istých „úsporných opatreniach,“ ktorých výsledkom je o niečo nižší objem poskytnutej suroviny. K tomu treba prirátať aj nečakané výpadky v Nigérií a dočasné zastavenie dodávok v Kanade, ktorú zasiahli rozsiahle požiare v miestnych lesoch. Tieto udalosti výrazne zamiešali kartami a v celkovom ponímaní zamávali celosvetovým trhom.

Investori strácajú voči rope dôveru

Strata dôvery voči rope ako bezpečnej a výnosnej komodite, do ktorej sa oplatí investovať, je už len logickým vyústením vyššie uvedených udalostí. Na trhoch zavládla dosť veľká neistota a investori sú opatrní. Napätie v ich radoch zvýši aj očakávané oslabovanie dopytu zo strany Číny ako jedného z najväčších odberateľov, ktorá po ukončení procesu tvorby strategických rezerv bude odoberať ropu v podstatne menších množstvách. Strata optimizmu investorov je tak ďalším nepríjemným dôsledkom, no na rozdiel od tých ostatných sa dá vyriešiť hneď ako sa ceny ropy dostanú na žiadanú úroveň.

Aj keby sa aktuálna hodnota ropy okamžite vrátila do normálu a začala sa opäť predávať za primerané ceny, dôsledky spôsobené jej nedávnym prepadom sa už zvrátiť nedajú. Na trhu sa totiž udialo niekoľko nečakaných situácií, ktoré sú výsledkom posledného vývoja okolo tejto vzácnej komodity a každá z nich je pre globálny trh poriadnym varovaním. V prípade, že sa obdobie nízkych cien ropy neskončí, straty jednotlivých spoločností a podobné pády na trhoch môžeme očakávať ďalej.

 Zdroje : bloomberg.com, investing.com, ihned.cz, investicne.sk, aktualne.atlas.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.