Dôvod prečo sa v investovaní venovať obnoviteľným zdrojom energie

HABERL
13. marca 2020

Bernard Looney, nový generálny riaditeľ spoločnosti BP chce do roku 2050 znížiť emisie skleníkových plynov tejto spoločnosti na nulu. Kvôli tomu sa šiesta najväčšia energetická spoločnosť zaviazala k masívnym investíciám do obnoviteľných zdrojov energie, vrátane veternej, solárnej energie a bio-palív. Spoločnosť poskytujúca elektrickú energiu sídliaca v Spojenom kráľovstve môže byť agresívnejšia, ako jej podobné firmy, […]

Dôvod prečo sa v investovaní venovať obnoviteľným zdrojom energie

Bernard Looney, nový generálny riaditeľ spoločnosti BP chce do roku 2050 znížiť emisie skleníkových plynov tejto spoločnosti na nulu. Kvôli tomu sa šiesta najväčšia energetická spoločnosť zaviazala k masívnym investíciám do obnoviteľných zdrojov energie, vrátane veternej, solárnej energie a bio-palív. Spoločnosť poskytujúca elektrickú energiu sídliaca v Spojenom kráľovstve môže byť agresívnejšia, ako jej podobné firmy, v plánovaní bezuhlíkovej budúcnosti, no rozhodne nie je na trhu jediná.

Spoločnosti ako Royal Dutch Shell, Total, Equinor a ďalší tradiční výrobcovia fosílnych palív v poslednom čase začali smerovať značné množstvo svojho kapitálu smerom voči obnoviteľnej energii. A netýka sa to iba energetických spoločností. Spoločnosť Teck Resources, obrovská banícka spoločnosť z oblasti medi, uhlia a zinku z Vancouvru, začiatkom februára oznámila, že do roka 2050 plánuje byť uhlíkovo-neutrálna.

Prispôsobenie investičných stratégií meniacemu sa svetu

Môže si to vyžadovať opätovné predstavenie toho, čo to vlastne znamená investovať do energie a prírodných zdrojov. Hoci väčšina investičných spoločností nie sú pripravené úplne vyhodiť spoločnosti spracúvajúce fosílne palivá a zanechávajúce uhlíkovú stopu zo svojich portfólií, zvyšujú svoju expozíciu voči čistým a obnoviteľným zdrojom energie prostredníctvom spoločností ako Vestas Wind System, ktorá je najväčším dodávateľom veterných turbín na svete alebo spoločnosti AGL Energy, ktorá sa zaoberá termálnou a vodnou energiou.

Meď bude zohrávať mimoriadne dôležitú úlohu pri postupnom prechode na obnoviteľné zdroje energie. Podľa Asociácie pre rozvoj medi (CDA) môže byť na veterné turbíny a solárne panely v určitých prípadoch použité až 12-krát viac medi ako na tradičné energetické systémy. Medzi kľúčových výrobcov medi patria spoločnosti Ivanhoe Mines, Anglo American a BHP, ktorých akcie môžu ťažiť z vyšších cien medi.

Podobné: Bude rok 2020 rokom vesmírneho turizmu?

Fakty

Stále viac a viac ľudí požaduje čistejšiu a udržateľnejšiu energiu. V novembrovom prieskume, ktorý uskutočnila spoločnosť Pew Research Center sa zistilo, že až neuveriteľných 77 percent Američanov verí, že rozvoj “alternatívnej energie” je v súčasnosti dôležitejšou prioritou ako výroba väčšieho množstva fosílnych palív. Aj keď sa vám osobne myšlienka udržateľnosti a “zelenej energie” nepozdáva, musíte uznať, že svet sa uberá práve týmto smerom. A preto sme sa radšej rozhodli nasledovať peniaze a nie bojovať s trendami.

Pozrite sa na fakty. V minulom roku, spoločnosti po celom svete nakúpili rekordné množstvo čistej energie, prostredníctvom zmlúv o nákupe energie (PPA). Podľa spoločnosti BloombergNEF, až 100 spoločností v 23 rôznych krajinách podpísalo zmluvy o nákupe čistej energie, konkrétne až 19,5 gigawattoch (GW) energie. To predstavuje 44% nárast oproti roku 2018. Do roku 2009 bolo nakúpených 52,9 GW vo forme kumulovanej energie.

Nákup energie z obnoviteľných zdrojov svetovými spoločnosťami sa v roku 2019 zvýšil o 44%

Nákupy energií v gigawattoch (GW).

K najväčším nákupcom v roku 2019 patrili najmä americké technologické spoločnosti, vrátane gigantov Google, Facebook a Amazon. Viacero tradičných ropných a plynárenských spoločností taktiež podpísalo podobné obchody. Napríklad, spoločnosť Occidental Petroleum sídliaca v Houstone aktuálne poháňa svoje ropné operácie v Permskej kotline pomocou slnečnej energie.

V Európe, ktorá zažíva rýchly prechod na čistú akternatívy, energia vyrobená z obnoviteľných zdrojov v roku 2019 predstavovala neuveriteľných 34,6% z celkovej vyrobenej energie. V súčasnosti už využíva väčší podiel domácností a podnikov veternú alebo solárnu energiu, ako uhoľnú. Ani Spojené štáty americké nie sú príliš pozadu. Úrad Spojených štátov amerických pre energetické informácie vo svojej najnovšej dlhodobej prognóze očakáva, že výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov už v najbližšom roku prekoná jadrovú energiu a energiu vyrobenú z uhlia. Do roku 2045 sa jej možno dokonca podarí predbehnúť aj energiu získanú zo zemného plynu.

Výroba elektriny z vybraných palív

Miliardy kilowatthodín, 2010-2050.

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) z dôvodu týchto snáh, uhlíkové emisie v krajinách s vyspelými ekonomikami pozoruhodne klesli na úroveň, ktorá bola naposledy zaznamenaná v roku 1993. To v roku 2019 pomohlo stabilizovať celkové svetové emisie po prvýkrát po troch rokoch, hoci rozvojové ekonomiky na čele s Čínou a Indiou znečisťujú svet oveľa vo väčšej miere.

Stabilizácia uhlíkových emisií vďaka tomu, že rozvinuté ekonomiky vyprodukovali menej odpadu

Miliardy ton oxidu uhličitého (CO2).

Posledná kvapka

Čína ale však v tejto oblasti nezaháľa. Nielenže je tento ázijský gigant lídrom v oblasti investícií do čistej energie, no nedávno sa pridal k viacerým ďalším krajinám, ktoré ohlásili zákaz používania jednorazových plastových predmetov, počnúc taškami. Čína, ktorá je najväčším výrobcom a spotrebiteľom plastov na svete, do konca tohto roka vo veľkých mestách zakáže plastové tašky na jedno použitie. V ostatných častiach krajiny bude tento zákaz platiť už v roku 2022. Do roku 2025 budú v krajine zakázané jednorazové plastové obaly všetkých druhov.

Medzi ďalšie krajiny, ktoré už prijali podobnú legislatívuje sa ich počet dostal dohromady na 60. Medzi najagresívnejší krok patrí zákon schválený Európskym parlamentom v októbri roka 2018, ktorý zakazuje desať úplne bežných plastových výrobkov, vrátane slamiek, tanierov, príborov a tyčiniek do uší. Kanada plánuje do roku 2021 zakázať všetky jednorazové plastové výrobky.

Dôvod prečo to tu spomíname je taký, že táto legislatíva vážne škodí ropným a plynárenským spoločnostiam, ktoré vyrábajú petrochemické výrobky potrebné na výrobu plastových výrobkov. Spoločnosti, ktoré sa nedokážu prispôsobiť meniacej sa politike a návykom spotrebiteľov, budú aj naďalej čeliť výraznému zbavovaniu sa majetku v prospech spoločností zaoberajúcich sa papierovými obalmi a dodávateľmi, ako sú napríklad spoločnosti International Paper, Canfor Pulp Product a ďalšie.

Ak ich nemôžete poraziť…

Keď už hovoríme o zbavovaní sa investícií, zdá sa, že každý deň sa dozvedáte o novom inštitucionálnom investorovi, ktorý prestáva investovať do spoločností spracuvajúcich fosílne palivá. Nórsky štátny dôchodkový fond, ktorá je najväčším štátnym investičným fondom s aktívami v hodnote vyše jedného bilióna amerických dolárov, sa v minulom roku dostal na titulky keď oznámil, že sa zbaví všetkých svojich investícií do ropných a plynárenských spoločností. Obzvlášť pozoruhodné je to, že fond bol v roku 1990 zriadený s cieľom investovať do nórskych bohatých ropných polí.

Pridali sa k nemu aj univerzitné nadácie, pričom Georgetownská univerzita a Kalifornská univerzita patria k univerzitám, ktoré majú veľa aktív, ktorých sa chcú zbaviť. Harvardská univerzita a Massachusettský inštitút technológií (MIT) sú pod značným tlakom zo strany študentov, fakúlt a absolventov, aby predali všetky akcie spoločností vyrábajúcich fosílne palivá.

Podobné: 10 pomerne bezpečných alternatívnych investícií

Dokonca, v januári najväčší správca investičných fondov na svete – Blackrock uviedol, že začne rušiť svoje investície do spoločností spracúvajúcich fosílne palivá a vôbec by sme neboli prekvapení, ak by sa k nemu pridali aj spoločnosti Vanguard a State Street Global Advisors. Aby sme to uviedli na správnu mieru, nie všetky investičné spoločnosti aktuálne uvažujú o takýchto drastických krokoch. Je však potrebné povedať, že pri toľkých presunoch kapitálu z tradičných ropných a plynárenských spoločností do obnoviteľných zdrojov energie, môže jednoducho prísť deň, kedy nebude rozumné ísť proti davu.

Akcie spoločností vyrábajúcich čistú energiu predbehli spoločnosti vyrábajúce energiu z prírodných zdrojov

Celková výnosnosť, trojročná perióda do 18.februára.

A dav nám veľmi jasne hovorí, ktorým smerom fúka vietor. Veď sa pozrite na vyššie uvedený graf. Akcie spoločností vyrábajúcich čistú energiu kompletne predbehli spoločnosti využívajúce prírodné zdroje, keď sa im v časovom úseku 3 rokov podarilo dosiahnuť návratnosť až 66 percent. Akcie spoločností využívajúcich prírodné zdroje dosiahli návratnosť na hodnote iba 11%. Ak ich nemôžete poraziť, môže byť jednoducho lepšie ak sa k nim pridáte.

zdroj: www.morningstar.co.uk, www.investmentweek.co.uk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.