Dow Jones – najstarší akciový index sveta

HABERL
9. februára 2017

Prinášal pokrok, menil zaužívané pravidlá a jeho otvorenie medzi finančníkmi vyvolalo obrovské očakávania. Dow Jones, najstarší akciový index sveta, zmenil dovtedajší model investovania a postavil základy moderného obchodovania s akciami. Nemusíme byť žiadnymi znalcami ani skúsenými investormi, aby sme si pojem Dow Jones začlenili do sveta investícií. Akciový index s výrazným globálnym vplyvom na celosvetovú […]

Prinášal pokrok, menil zaužívané pravidlá a jeho otvorenie medzi finančníkmi vyvolalo obrovské očakávania. Dow Jones, najstarší akciový index sveta, zmenil dovtedajší model investovania a postavil základy moderného obchodovania s akciami.

Nemusíme byť žiadnymi znalcami ani skúsenými investormi, aby sme si pojem Dow Jones začlenili do sveta investícií. Akciový index s výrazným globálnym vplyvom na celosvetovú ekonomiku nie je len najznámejší a najvyhľadávanejší. Na jeho konte svieti ďalšie dôležité prvenstvo, ktoré ho robí známym, a tým je titul najstaršieho akciového indexu na svete.

Dow Jones zmenil svet investícií

NASDAQ, DAX, WIG, S&amp, Dow Jones. Príbehy akciových indexov sa píšu niekoľko desiatok rokov, no žiadny z nich sa nemôže pochváliť takou bohatou históriu ako posledný menovaný. Práve Dow Jones udal smer modernému investovaniu do akcií a zdvihol úroveň obchodovania o stupienok vyššie. Americký index totiž začal za účelom tvorby prehľadného súhrnu akcií vybraných spoločností obchodovaných na new yorskej burze fungovať ako prvý.

Prvý kontakt investorov s akciovým indexom

Končiaca zlatá horúčka a príliš konzervatívne obchodovanie s cennými papiermi americkým investorom neprinášalo potrebné nové podnety. Aj to bolo dôvodom, pre ktorý hľadali nové výzvy, na základe čoho predstavitelia burzy skúsili šťastie s akciami spoločností. Písal sa rok 1896, kedy bol tento pokus úspešne zrealizovaný a Dow Jones oficiálne otvoril svoje brány.

Index, ktorý prekonával krízy a rástol

Vyše 120-ročná história indexu priniesla viacero nepredvídateľných okolností, ktoré poznačili jeho fungovanie. Aj keď od začiatku sa indexu darilo nad očakávania dobre a hodnoty stúpali, v súvislosti s opakujúcimi sa problémami na finančných trhoch bol Dow Jones niekoľkokrát pod tlakom. Napriek viacerým pádom spôsobeným ekonomickými krízami však ustál rôzne prekážky a ako najväčší a najznámejší akciový index prežil dodnes.

Najdôležitejšie historické míľniky :

26.máj 1896 – Dow Jones je oficiálne otvorený s počiatočnou bodovou hodnotou 40,94.
Leto 1896 – Krátko po otvorení prichádza prvý pád a s ním historické minimum 28,48 bodov.
8.júl 1932 – V dôsledku Veľkej hospodárskej krízy sú zmazané 30- ročné zisky a index padá na 41,22 bodov.
Jún 1949 – Začína sa dlhodobý rast indexu, ktorý vo februári 1966 dosahuje 995 bodov.
1974 – Dow Jones zažíva ďalší veľký prepad a siaha na svoje 20-ročné dno.
19.júl 2007 – Index po prvýkrát prekonáva vytúženú hranicu 14 000 bodov.

Veľkolepý vstup do nového roka

Dlhoročná úspešná cesta Dow Jonesu vyústila do viacerých vrcholov a jeden z nich prišiel hneď v úvode tohto roka. Indexu sa totiž podarilo prekonať magickú hranicu 20 000 bodov, na ktorú sa čakalo celý minulý rok. Bohatú históriu najstaršieho indexu tak doplnil dôležitý míľnik, na ktorý sa nikdy nezabudne.

Zaujímavosť na záver – Dow Jones sa otváral s 12 pôvodnými titulmi, pričom dodnes vydržal iba jediný. Je ním General Electric, ktorý sa vyhol zániku alebo akvizíciám a po viac ako 120 rokoch je stále súčasťou indexu.

Zdroje : marketwatch.com, reuters.com, ako-investovat.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.