EK si v boji proti praniu špinavých peňazí posvieti na 23 rizikových štátov

HABERL
18. marca 2019

Korupcia, schránkové spoločnosti, pranie špinavých peňazí. Čierna ekonomika trápi snáď každú jednu krajinu na svete. Niektorým sa v boji proti nelegálnemu zarábaniu darí. 23 štátov, ktoré sa ocitli v „čiernom“ zozname Európskej komisie, však ťahá za kratší koniec. Európska komisia (EK) v boji proti praniu špinavých peňazí opäť pritvrdzuje. V rámci novej smernice zameranej práve na tento problém […]

pranie špinavých penazí

Korupcia, schránkové spoločnosti, pranie špinavých peňazí. Čierna ekonomika trápi snáď každú jednu krajinu na svete. Niektorým sa v boji proti nelegálnemu zarábaniu darí. 23 štátov, ktoré sa ocitli v „čiernom“ zozname Európskej komisie, však ťahá za kratší koniec.

Európska komisia (EK) v boji proti praniu špinavých peňazí opäť pritvrdzuje. V rámci novej smernice zameranej práve na tento problém pripravila v polovici februára tzv. čierny zoznam. Ten tvorí skupina 23 štátov, ktoré nevynakladajú dostatočné úsilie na elimináciu nelegálnych ekonomických operácií.

Cieľom je chrániť ekonomiku EÚ

Za tvorbou čierneho zoznamu stojí snaha predchádzať praniu špinavých peňazí vo finančných domoch v EÚ. Tie bývajú často zneužívané na špekulatívne transakcie vedúce k financovaniu pochybných organizácií či dokonca terorizmu. Podľa EK tým netrpí len ekonomika EÚ, ale aj bezpečnosť členských štátov. K jej ochrane je možné prispieť práve vďaka opatreniam, ktoré vyplývajú z tejto smernice. A tie majú dávať väčší pozor na obchody s rizikovými krajinami.

Zoznam zaplnili krajiny tretieho sveta

Väčšina špinavých peňazí pochádza zo spoločností pôsobiacich v krajinách tretieho sveta. Tie dokážu obchádzať slabé kontroly tamojších systémov a dostať tak svoje peniaze do EÚ. Týka sa to najmä 23 rizikových štátov z Ázie, Afriky a daňových rajov okolo Ameriky. Práve na tie si chce EK pomocou tohto čierneho zoznamu viac posvietiť.

pranie špinavých penazí

Finančné domy musia zvýšiť kontroly

Opatrenia vyplývajúce z európskej smernice o boji proti praniu špinavých peňazí sa dotknú najviac práve týchto krajín. V praxi to prinesie sprísnené kontroly daných finančných operácií realizovaných zákazníkmi s príslušnosťou k týmto štátom. Takisto budú viac kontrolovaní aj európski obchodníci uzatvárajúci obchody v 23 rizikových krajinách. Platí to pre transakcie nad 10 000 €. 

Smernica by mala začať platiť na jar

Čierny zoznam a s ňou aj spomínaná smernica už prešla EK. Na rade je Európsky parlament. Europoslancom má byť návrh predložený najneskôr do 2 mesiacov. V prípade schválenia by nadobudol účinnosť do 20 dní od schválenia. Na 23-ku rizikových krajín si tak EÚ bude môcť posvietiť už na jar.

Poznámka na záver: Uvedený zoznam krajín tretieho sveta nie je rebríčkom ani oficiálnym poradím. EK neurčila, ktoré z týchto štátov sú väčším či menším rizikom. Zvýšené kontroly a viacej pozornosti sa tak bude týkať všetkých 23 krajín rovnako.

Zdroj: www.independent.co.uk, www.reuter.com


Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.