Ekonomika EÚ naďalej bojuje so stagnáciou

HABERL
7. novembra 2016

Nízky rast HDP,  neistota okolo kurzu eura, riziká vyplývajúce zo zvyšujúcej sa inflácie aj problémy popredných európskych bánk. Ekonomiku Európskej únie trápi stagnácia, ktorá má citeľný dopad na podnikateľské prostredie, menovú politiku aj finančné trhy. Žiadne iné politické ani hospodárske zoskupenie krajín nemá takú ekonomickú silu ako práve EÚ. Potenciál najvyspelejších krajín starého kontinentu však […]

Nízky rast HDP,  neistota okolo kurzu eura, riziká vyplývajúce zo zvyšujúcej sa inflácie aj problémy popredných európskych bánk. Ekonomiku Európskej únie trápi stagnácia, ktorá má citeľný dopad na podnikateľské prostredie, menovú politiku aj finančné trhy.

Žiadne iné politické ani hospodárske zoskupenie krajín nemá takú ekonomickú silu ako práve EÚ. Potenciál najvyspelejších krajín starého kontinentu však nie je využitý naplno a lídri 28-čky sa už dlhší čas trápia aktuálnym hospodárskym vývojom. Dôvodom je stagnácia brzdiaca rast ekonomiky, ktorá sa dotýka väčšiny členských štátov bojujúcich za zlepšenie situácie.

HDP s miernym poklesom  

Či už budeme sledovať vývoj HDP v celej EÚ alebo sa pozrieme len na eurozónu, v oboch prípadoch uvidíme iba mierny rast. Podľa najnovších informácií Eurostatu sa HDP v treťom kvartáli dostal na úroveň od 0,3 do 0,4%, čo značí istý pokles. O niečo lepšie čísla vykázalo medziročné porovnanie, no ani v tomto ukazovateli si únia veľmi nepolepšila.

Najnovší vývoj HDP podľa Eurostatu

Európska 28

Eurozóna

Aktuálna miera

 0,4%

Aktuálna miera

 0,3%

Medzikvartálne

-0,1%

Medzikvartálne

-0,2%

Medziročne

+1,8%

Medziročne

+1,6%

Krajiny s najrýchlejším medzikvartálnym rastom HDP

          Rumunsko (1,5%)

          Maďarsko (1,1%)

          Slovensko (0,9%)

Krajiny s najrýchlejším medziročným rastom HDP

          Rumunsko (5,9%)

          Slovensko (3,7%)

          Španielsko (3,2%)

Miera inflácie poskočila nahor

Jedným z hlavných ukazovateľov, od ktorých tiež závisí ekonomický vývoj, je miera inflácie, resp. deflácie. S tou má EÚ problémy už nejaký čas, no aktuálne došlo k miernemu rastu, čo môže byť pozitívnym impulzom. Ten je však minimálny a v porovnaní s predchádzajúcimi hodnotenými obdobiami ide o príliš slabý skok nahor.

Medziročný vývoj inflácie v najdôležitejších odvetviach

Služby

+1,1%

Potraviny

+0,4%

Cigarety a alkohol

+0,4%

Energie

-0,9%

Aktuálne problémy EÚ, ktoré brzdia vyšší ekonomický rast

          popredné talianske banky a nemecká Deutsche Bank hlásia straty

          miera podnikateľskej aktivity klesla na najnižšiu úroveň za 20 mesiacov

          dôsledky brexitu ohrozujú menovú politiku a môžu oslabiť obchod

          investičné výdaje a vývoj akciových indexov zaznamenali ďalší pokles

Ekonomickej situácii v EÚ zatiaľ na lepšie časy nesvitá, aspoň tak to avizujú odborníci. Podľa ich názorov sa bude posledný štvrťrok niesť v podobnom duchu ako doteraz a výrazné zmeny by mohli prísť až budúci rok. Ťažko však predvídať, či príde rast alebo ostaneme v stagnácii, nakoľko hospodárska neistota a chaos na finančných trhoch bude sprevádzať EÚ naďalej.

Zdroje : ec.europa.eu, novinky.cz, telegraph.co.uk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.