Enron a WorldCom – spoločnosti, ktoré pripravili o česť najväčšie účtovné škandály

HABERL
21. marca 2017

Mali vybudovať svoj americký sen a ako lídri vo svojom obore sa navždy zapísať do histórie. K dosiahnutiu tohto cieľa nechýbalo veľa, nakoľko jednou nohou už stáli na vrchole. No karta sa obrátila a miesto života na výslní prišiel pád s čiernym zápisom do kroniky. Spoločnosti Enron a WorldCom totiž doplatili na falšovanie účtovných čísel. Účtovné škandály nie sú […]

Mali vybudovať svoj americký sen a ako lídri vo svojom obore sa navždy zapísať do histórie. K dosiahnutiu tohto cieľa nechýbalo veľa, nakoľko jednou nohou už stáli na vrchole. No karta sa obrátila a miesto života na výslní prišiel pád s čiernym zápisom do kroniky. Spoločnosti Enron a WorldCom totiž doplatili na falšovanie účtovných čísel.

Účtovné škandály nie sú vo sfére biznisu ničím ojedinelým, no len výnimočne sa týkajú tých  najvplyvnejších hráčov na trhov. Práve spoločnosti EnronWorldCom si svet zapamätá ako výnimky, ktoré si podpísali ortieľ nad svojim podnikaním práve machináciami v účtovníctve. Zámer vykresliť svoj ekonomický rast v snahe upútať investorov im nevyšla a z popredných amerických spoločností sa stala čierna škvrna zámorského ideálu o čestnom podnikaní. 

Enron – z lokálnej firmy nadnárodný energetický gigant

Písal sa rok 1984, keď začal zakladateľ Kenneth Lay budovať svoj energetický kolos. Vtedy ešte sám netušil, aký príbeh plný vzostupov a pádov so svojou firmou napíše. Z malej lokálnej spoločnosti sa totiž stal jeden z najväčších energetických koncernov s vplyvnou pozíciou na medzinárodnom poli. Ročné zisky presahovali 100 miliárd dolárov a Enron sa zaradil do prvej desiatky najúspešnejších amerických firiem.

Z vrcholu v biznise na vrchol rebríčka firemných bankrotov

17 rokov raketovej cesty za úspechom vzbudzovalo dojem, že vedenie Enronu dokázalo priam nemožné. Zlom však nastal 2.decembra 2001, keď prišiel šok v podobe firemného bankrotu. Na povrch vyplávali dôkazy o tom, že Enron v spolupráci s audítormi zo spoločnosti Arthur Andersen  v snahe prilákať investorov a tým si vyplácať vyššie motivačné bonusy k príjmom nadhodnotili výsledky v účtovníctve.

– od roku 1997 boli hospodárske výsledky firmy nadhodnotené o 600 miliónov

– po ohlásení bankrotu sa cena za jednu akciu prepadla z 90 dolárov pod 1 dolár

– bankrot pripravil akcionárov o 60 miliárd a tisícky zamestnancov stratilo prácu

– doposiaľ šlo o najväčší firemný bankrot v americkej histórii

WorldCom – americká dvojka v telekomunikáciách

Príbeh WorldComu sa začínal podobne ako v prípade Enronu, teda postupným budovaním sna o poprednej nadnárodnej spoločnosti. Majitelia vycítili svoju príležitosť v rozvíjajúcom sa telekomunikačnom sektore a celé 90.roky pracovali na zvyšovaní ziskov. S tým však nerástli len ceny akcií spoločnosti, ale aj ohlasy neprajníkov špekulujúcich o umelom raste. 

Bankrot WorldComu s väčšími škodami ako pri Enrone 

Podozrení o falšovaní v účtovníctve pribúdalo najmä po bankrote Enronu, ktorý sa zapísal ako najväčší v histórii. Bol to práve WorldCom, ktorý nielenže potvrdil predpovede, ale prepísal aj celé dejiny. V roku 2002 totiž vyhlásil bankrot a vedenie avizovalo, že firma je namočená do účtovných podvodov, pri ktorých stáli opäť audítori z Arthur Andersen.

– hospodárske výsledky boli za posledné 2 roky nadhodnotené o vyše 3,6 miliardy

– akcie spoločnosti klesli po ohlásení bankrotu z viac ako 60 dolárov na 20 centov

– dôsledky najväčšieho firemného bankrotu oslabili aj európske a ázijské akciové trhy

Neboli to len spoločnosti Enron a WorldCom, ktoré v dôsledku účtovných škandálov stratili česť. Podobný príbeh zažili aj ďalšie americké firmy Tyco, Adelphia či talianska Parmalate. Rozsah ich podvodov však nebol až taký veľký a ani zďaleka sa nezaradili medzi najväčšie firemné bankroty.  

Zdroje: investopedia.com, nytimes.com, theguardian.com, crowdfundinsider.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.