ETF fondy – flexibilný finančný nástroj

HABERL
6. apríla 2015

Súčasné finančné trhy ponúkajú široké spektrum možností na investovanie svojho kapitálu. Zaujímavé investičné príležitosti vznikajú v rôznych segmentoch, medzi ktoré patria napríklad aj ETF fondy. Účasť ETF fondov na finančných trhoch si dokázala získať svojich priaznivcov celkom rýchlo. Aj keď sú v pôsobnosti relatívne krátko a za svoju históriu nezaznamenali žiadne rekordy v objeme vynaložených investícií, medzi obchodníkmi sa […]

Súčasné finančné trhy ponúkajú široké spektrum možností na investovanie svojho kapitálu. Zaujímavé investičné príležitosti vznikajú v rôznych segmentoch, medzi ktoré patria napríklad aj ETF fondy.

Účasť ETF fondov na finančných trhoch si dokázala získať svojich priaznivcov celkom rýchlo. Aj keď sú v pôsobnosti relatívne krátko a za svoju históriu nezaznamenali žiadne rekordy v objeme vynaložených investícií, medzi obchodníkmi sa stali celkom obľúbené. Mnohí slovenskí investori o nich zatiaľ nemajú veľké poznatky, preto sme sa rozhodli priniesť Vám o týchto fondoch to najdôležitejšie.

Začiatky ETF fondov   

Počiatky ETF fondov siahajú do roku 1989, kedy sa prvýkrát objavili v Kanade. O štyri roky neskôr sa stali súčasťou americkej burzy, no v Európe sa presadili až okolo prelomu tisícročí. Ich zaužívané označenie je odvodené od názvu Exchange Traded Funded, ktoré najlepšie vystihuje podstatu tohto investičného nástroja. Dnes sú fondy rozšírené po celom svete a ako jedna z investičných možností sa dostali aj ku nám. Na slovenských trhoch ich poznáme pod viacerými označeniami, napríklad indexové akcie alebo verejne obchodované fondy.

Druh finančného nástroja

ETF fondy sú už od svojho vzniku zakladané ako obchodné spoločnosti, pričom vystupujú v dvoch rôznych formách, takže buď vznikajú ako investičné trusty alebo investičné fondy. Nakoľko tie druhé sú zárukou lepšej transparentnosti, medzi akýmikoľvek typmi investorov sú využívané oveľa viac.

Podstata investovania do ETF fondov

Základom ETF fondu ako investičného nástroja je možnosť investovať svoje peniaze do vybraného indexu podkladových aktív. To dáva každému investorovi dostatočný priestor na voľbu viacerých aktív súčasne. Kapitál sa teda nevsádza len na jeden investičný nástroj, ale nakupuje sa celý balík aktív. Ďalším cieľom fondov je poskytnúť investorom pasívnu formu obchodovania, čiže fondy nie sú tak pevne riadené ich manažérmi.

Plusy ETF fondov ako finančného nástroja :

        priestor na širokú diverzifikáciu vkladov

        vyvážený pomer medzi rizikom a výnosom

        možnosť investovať aj s nižším kapitálom

        zo správy fondov je vylúčený ľudský faktor

        pri ziskoch sa nevytvárajú zdaniteľné príjmy

        zhruba 3000 ETF fondov na svete prináša veľa príležitostí

Najčastejšie vyberané podkladové aktíva :

        akcie (70 až 80% týchto investícií je orientovaných na akcie a akciové indexy)

        dlhopisy (sú vhodnou formou pre konzervatívnejších priaznivcov ETF fondov)

        komodity (najmä v posledných rokoch finančnej neistoty sa im začalo dariť)

Alternatíva k podielovým fondom 

Mnohí finanční špecialisti označujú ETF fondy ako najlepšiu alternatívu k podielovým fondom. Podľa ich analýz je jasné, že práve ETF fondy ponúkajú väčšie výnosy, pričom sa nijak nezvyšuje rizikový faktor. Pre porovnanie treba spomenúť aj rozdiely v poplatkoch a celkovo väčšiu istotu úspešného zhodnotenia investícií, čo hrá jednoznačne v ich prospech.

Úlohou ETF fondov je poskytnúť obchodníkom možnosť vybrať si z mnohých investičných príležitostí a dať zhodnocovaniu vkladov voľnejší priebeh. Objem investícií do týchto fondov presahuje 1 bilión eur už necelých 5 rokov, čo je najlepším meradlom serióznosti finančného nástroja. Pokiaľ Vás teda ETF fondy zaujali a ideálne sa hodia k Vašej investorskej povahe, môžete si vyskúšať túto formu investovania aj v praxi.

Zdroje : investicne.sk, penize.cz, citywire.co.uk, excessreturn.net

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.