Ethereum – dvojka vo svete virtuálnych mien rekordne rastie

HABERL
10. júla 2017

Virtuálne meny majú v budúcnosti zohrať kľúčovú úlohu pri transformácii menového systému. Paradoxné je, že pri ich vzniku mali tento názor len ich tvorcovia a niekoľko ekonómov. Obrat nastal po tom, čo sa digitálnym platidlám začalo rekordne dariť, čo potvrdil aj príbeh ďalšej z nich – Ethereum. Príbeh virtuálnych platidiel sa začínal celkom nevinne a autori týchto inovatívnych mien […]

Virtuálne meny majú v budúcnosti zohrať kľúčovú úlohu pri transformácii menového systému. Paradoxné je, že pri ich vzniku mali tento názor len ich tvorcovia a niekoľko ekonómov. Obrat nastal po tom, čo sa digitálnym platidlám začalo rekordne dariť, čo potvrdil aj príbeh ďalšej z nich – Ethereum.

Príbeh virtuálnych platidiel sa začínal celkom nevinne a autori týchto inovatívnych mien išli do realizácie svojich odvážnych zámerov skromne. Platilo to aj v prípade Ethereum, ktorá je momentálne dvojkou na trhu s tzv. kryptomenami. Podobne ako Bitcoin či Ripple si získalavplyv a v súčasnosti zaznamenáva rekordný rast, ktorý je obzvlášť prekvapujúci, pretože ešte pred pár týždňami sa topila v poriadnych problémoch.

Trochu z histórie Ethereum

V porovnaní s Bitcoinom či inými virtuálnymi menami môžeme Ethereum považovať stále len za začiatočníka na scéne plnej digitálnych peňazí. Oficiálne sa s touto kryptomenou začalo na popredných svetových burzách ako s plnohodnotným konkurenčným virtuálnym platidlom obchodovať len minulý rok, aj keď prvýkrát bola v testovacom režime spustená v roku 2015. Minimum skúseností a nulové renomé však nebránilo tomu, aby sa zaradila na predné pozície a začala šliapať na päty stabilnému lídrovi Bitcoinu.

Pred úspechom prišiel prepad

Cesta na vrchol trhu s digitálnymi menami nebola jednoduchá a skôr než Ethereum začala Bitcoinu dýchať na chrbát, nastali tvrdé skúšky. Krátko po minuloročnom júlovom vstupe na najväčšiu burzu digitálnych mien www.poloniex.com síce zaznamenala prvé úspechy, no už po pár mesiacoch sa dostala do problémov. Tie vrcholili koncom jari, čoho výsledkom bol júnový prepad hodnoty z 355 dolárov na 10 centov.

Vývoj s nečakaným obratom

Pád hodnoty nenechal chladných mnohých investorov a analytikov. Mnohí z nich však tušili, že Ethereum je vďaka svojmu systému tzv. „chytrých kontraktov“ schopná povstať z popola a stať sa jednou z najsilnejších virtuálnych mien. To sa potvrdilo po niekoľkých dňoch, kedy sa jej hodnota začala opäť šplhať nahor. Koncom júna dosahovala už 320 dolárov, pričom jej rast dosahuje pár percent týždenne a to ju definitívne zaradilo na 2.miesto za vedúci Bitcoin.

4 fakty o kryptomene Ethereum: 

1. Autorom meny je mladý ruský programátor Vitalik Buterin

2. Základnou jednotkou tohto platidla je 1 Ether, od čoho je odvodený aj celý názov meny

3. Kapitalizácia kryptomeny sa momentálne pohybuje na úrovni vyše 28 miliárd dolárov

4. Ethereum kúpite na burzách www.poloniex.com, www.kraken.com či www.coinbase.com

Predpovede sú plné optimizmu

Čo sa týka budúceho vývoja dvojky na trhu s virtuálnymi platidlami, predpovede vyzerajú dosť sľubne. Odborníci sa zhodujú na tom, že Ethereum má našliapnuté na samotný vrchol trhu s týmito menami. Nakoľko ide o nemanipulovateľný druh investície, už teraz láka stále viac vplyvných investičných spoločností. Niektoré dokonca veria, že jej hodnota v dolároch vyrastie na štvorcifernú úroveň a nechá za sebou aj slávny Bitcoin.

Kryptomeny sa začlenili medzi obľúbené investičné nástroje veľmi rýchlo po svojom vzniku. Aktuálne ich funguje zhruba 700, aj keď nezainteresovaná verejnosť pozná len hŕstku z nich. Medzi dobre známe platidlá sa po udalostiach posledných dní zaradila aj Ethereum, ktorá má obrovský potenciál a nikoho by neprekvapilo, ak by sa časom stala kryptomenou číslo 1.

Zdroje : investopedia.com, ethereum.org, wikipedia.org, coinmarketcap.com, motherboard.vice.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.