Európa pred ďalšou výstrahou. Deustche Bank sužujú problémy.

HABERL
2. októbra 2016

Ak boli minuloročná deflácia, júnové referendum o Brexite a nedávne problémy bánk v Taliansku výstrahou pre európsku ekonomiku, potom je situácia okolo Deutsche Bank rovno predzvesťou ďalšej krízy. Európa totiž naďalej lieta v nepríjemných udalostiach, ktoré sú pre jej ekonomický systém tvrdou skúškou. Politickým lídrom, ekonómom aj predstaviteľom bankového sektora pribúdajú na tvári ďalšie vrásky. Jedna z najväčších bánk […]

Ak boli minuloročná deflácia, júnové referendum o Brexite a nedávne problémy bánk v Taliansku výstrahou pre európsku ekonomiku, potom je situácia okolo Deutsche Bank rovno predzvesťou ďalšej krízy. Európa totiž naďalej lieta v nepríjemných udalostiach, ktoré sú pre jej ekonomický systém tvrdou skúškou.

Politickým lídrom, ekonómom aj predstaviteľom bankového sektora pribúdajú na tvári ďalšie vrásky. Jedna z najväčších bánk sveta sa zmieta v dosť veľkých problémoch a po celej Európe vyvoláva obavy z príchodu ďalšej krízy. Deustche Bank totiž pozerá stále viac na dno a ak sa nepozbiera, hrozí jej tvrdý pád na kolená, pri ktorom so sebou vezme aj iných. 

Hodnota akcií top banky sa stále prepadáva

Katastrofické čísla Deutsche Bank nie sú pre Európu žiadnym prekvapením, nakoľko banka čelí problémom celý rok. Už na jar sa médiami prehnali informácie o poklese hodnoty akcií najväčšieho bankového hráča na kontinente. Prepad však pokračoval naďalej a v posledných týždňoch je ešte rýchlejší, pričom v porovnaní so začiatkom roka majú akcie o polovicu nižšiu hodnotu.   

Prepad Deutsche Bank oslabuje ďalšie banky

Máloktorá banka môže posunúť Európu na prah novej krízy tak ako Deutsche Bank. Dôvod spočíva v jej obrovskom vplyve v Nemecku a úzkych medzinárodných väzbách s ostatnými silnými bankami na kontinente. Už teraz sme svedkami toho, akú reťazovú reakciu spúšťa prepad nemeckého gigantu a v súvislosti s jeho problémami sa oslabujú napríklad Royal Bank of Scotland či UniCredit Bank. 

Banka čelí aj obvineniam z nekalých praktík

Prepad banky, ktorej derivátová expozícia v objeme 50 mld.€ je väčšia ako HDP Nemecka, nie je jediným problémom, ktorému čelí. Do hry vstúpilo aj niekoľko obvinení z podvodných praktík, medzi ktorými vyniká hlavne požiadavka USA na vyplatenie 14 miliardovej pokuty za nezodpovedné obchodovanie na trhu s hypotékami. V škandáloch sa však topia aj ďalšie nemecké banky, ktoré sú podozrievané s neplatenia daní, čo podkopáva nohy bankovému sektoru v krajine ešte viac.

Odborníci varujú pred ďalšou krízou

Prognózy spojené s vývojom Deutsche Bank sú jasné a jasno v tom majú sami predstavitelia banky. Ak príde bankrot, Európe hrozí scenár podobný tomu z roku 2008, keď sa na „mizinu“ dostala americká Lehman Brothers. V opačnom prípade začnú akcie rásť a banka sa pozbiera z najhoršieho, čím sa nastolí väčšia stabilita a popredné inštitúcie odštartujú ozdravný proces.

Vzhľadom na mnohé nepríjemné udalosti, ktoré trápia stabilitu európskej ekonomiky a bránia jej pokojnému rastu, prichádza oslabenie Deutsche Bank v najmenej vhodný termín, čo stavia lídrov do ešte zložitejšej situácie. Sami dobre vedia, že ak sa prepad banky nezastaví, čaká nás globálny finančný škandál, ktorý sa nebude týkať len Nemecka, ale ruinovať bude minimálne po Európe.  

Zdroje : bloomberg.com, economist.com, wsj.com, idnes.cz, hnonline.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.