Európska ekonomika má ďalší problém – talianske banky

HABERL
8. augusta 2016

Na európsku ekonomiku padá jeden problém za druhým a zdá sa, že predstavitelia EÚ si tak skoro nevydýchnu. Po riešení deflácie z minulého roka a nedávnych otrasov okolo Brexitu miešajú kartami talianske banky. Tie sa dostali do nepríjemných problémov, čo môže mať pre krajiny starého kontinentu ďalekosiahly dopad. Kým pesimisti hovoria o príchode ďalšej veľkej krízy, optimisti sa smejú […]

Na európsku ekonomiku padá jeden problém za druhým a zdá sa, že predstavitelia EÚ si tak skoro nevydýchnu. Po riešení deflácie z minulého roka a nedávnych otrasov okolo Brexitu miešajú kartami talianske banky. Tie sa dostali do nepríjemných problémov, čo môže mať pre krajiny starého kontinentu ďalekosiahly dopad.

Kým pesimisti hovoria o príchode ďalšej veľkej krízy, optimisti sa smejú zbytočnému šíreniu katastrofických scenárov a veria v skoré vyriešenie situácie. Pravda je však niekde uprostred, pretože aktuálne problémy talianskych bánk síce neprinesú koniec sveta, no určite sa nesmú podceniť. Postupne by totiž mohli prerásť do globálnych rozmerov, čo si európska ekonomika momentálne nemôže dovoliť.

Európa má nový ekonomický problém  

Kritická situácia okolo talianskych bankových domov začínala nevinne a v jej zárodkoch len málokto očakával vývoj vedúci k takýmto problémom. O tých sa začalo šepkať pred koncom predošlého roka, no vtedy ich nikto nepovažoval za vážne. Postupne však naberali stále väčšie rozmery a súbežne s príchodom leta sa pretavili do citeľnej krízy, ktorá postihla celý bankový sektor v krajine, pričom za istých okolností je dosť veľkou hrozbou aj pre Európu.

Krízu spôsobuje rastúci objem zlyhaných úverov

Za koreň vzniku aktuálnej bankovej krízy sa označujú tzv. zlyhané úvery, ktorých objem začal u talianskych poskytovateľov narastať do niekoľkomiliardových súm. Pri takýchto úveroch je vysoká pravdepodobnosť, že mnohé z nich nebudú splatené a banky tak vykážu straty. Pokiaľ tieto straty narastajú, a hlavne u najväčších bánk v krajine, potom dochádza k skutočnému problému.

Fakty o bankovej kríze v Taliansku :

          aktuálny objem zlyhaných úverov presiahol 400 miliárd eur

          vyše 70% zlyhaných úverov nie je krytých rezervami

          údajne každý piaty poskytnutý úver nebude splatený

          akcie najsilnejších talianskych bánk sa prepadávajú

V problémoch sú najväčšie banky v krajine

Varovným signálom súčasnej situácie je najmä fakt, že do problémov sa dostali tie najväčšie banky na Apeninskom polostrove. Práve to vytvára predpoklad, že tragický scenár expanzie krízy za hranice Talianska sa môže naplniť, ak sa nepodniknú kroky na ozdravenie vybraných inštitúcií. Či už prevezme zodpovednosť ECB alebo talianska vláda, niekto bude musieť vliať do týchto bánk kapitál.

5 najväčších bánk a celkový objem ich zlyhaných úverov :

UniCredit, Intesa, Monte Paschi, Banco Popolare, UBI – spolu 120 miliárd eur

Prvé signály poukazujúce na problémy talianskych bánk boli dlho ignorované a kvôli Brexitu im nik nevenoval dostatočnú pozornosť. Výsledkom je vznik (zatiaľ len) lokálnej krízy, ktorá sa dá celkom ľahko vyriešiť. Najprv však treba zasiahnuť, aby problém neprerástol za hranice a nezačal škodiť európskej ekonomike. Pokiaľ si uvedomíme, čo spôsobilo Grécko, Taliansko ako podstatne silnejšia a vplyvnejšia ekonomika môže podkúriť Európe omnoho viac.

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.