Extravagantný miliardár z Oracle

HABERL
23. novembra 2015

Príbehy najbohatších mužov sveta patrili vždy k zaujímavým a mnohí z nás ich milujú pre ich inšpiratívny podtón. Dvojnásobne to platí, keď ide o ľudí, ktorí zbohatli svojou vlastnou prácou a nedostali nič ako dar alebo dedičstvo. Presne to je príbeh amerického miliardára z Oracle, ktorý ukázal, že medzi najbohatšiu elitu sa môžete dostať aj bez finančného zázemia. Ani popredné […]

speaker

Príbehy najbohatších mužov sveta patrili vždy k zaujímavým a mnohí z nás ich milujú pre ich inšpiratívny podtón. Dvojnásobne to platí, keď ide o ľudí, ktorí zbohatli svojou vlastnou prácou a nedostali nič ako dar alebo dedičstvo. Presne to je príbeh amerického miliardára z Oracle, ktorý ukázal, že medzi najbohatšiu elitu sa môžete dostať aj bez finančného zázemia.

Ani popredné pozície v rebríčku najbohatších ľudí sveta nezabezpečili niektorým americkým miliardárom celosvetovú slávu. To však neplatí v prípade Larryho Ellisona, ktorého meno je vôbec jedno z najzvučnejších v rôznych kútoch planéty. Muž, ktorého životný príbeh ponúka jednu zaujímavosť za druhou má silné renomé aj u nás a pre mnohých našich obchodníkov je dosť dobrým príkladom.

Začínal z nuly

Larry, vlastným menom Lawrence Joseph Ellison, prišiel na svet v roku 1944 v newyorskom Bronxe, no detstvo prežil v Chicagu u tety. Mladý Lawrence bol šikovným žiakom, no mal problémy s disciplínou, čo potvrdzuje vyhodenie z dvoch univerzít. Na jednej z nich sa však stihol naučiť základy programovania a práve tieto znalosti ho po čase doviedli k úspechu, za ktorým šiel bez finančných základov úplne z nuly.

Vypracovaný softvérový špecialista

Z oblasti počítačových technológií vzišlo niekoľko miliardárov a Ellison je jedným z nich. Po nedokončenom štúdiu sa presťahoval do Kalifornie, kde zmenil niekoľko zamestnaní, kým sa usadil ako programátor vo firme Ampex. Táto práca mu šla dobre a postupne založil s dvoma kolegami spoločnosť System Development Laboratories, ktorá sa vlastne stala predchodcom dnešného Oracle.

Úspech spoločnosti Oracle

Prvýkrát bol pojem Oracle spomenutý v súvislosti s názvom databázového softvéru, ktorý Ellison vytvoril pre CIA ešte v Ampexe. Softvér tohto typu začal pod hlavičkou svojej novej spoločnosti predávať aj komerčne a firme Oracle sa začalo dariť. Prišla spolupráca s IBM, po ktorej nasledovala tvorba databáz pre rôzne banky, automobilky, aerolínie a obchodné reťazce využívajúce moderný softvérový systém. Následne prišlo obchodovanie s akciami spoločnosti a úspech firmy sa začal rátať v miliardách dolárov.

Vzkriesenie firmy vďaka Ellisonovi

Ako je pri niektorých medzinárodných spoločnostiach zvykom, musia si prežiť aj krízové obdobia. Výnimkou nie je ani Oracle, ktorá na začiatku 90.rokov takmer doplatila na chybné riadenie spoločnosti a prvýkrát sa dostala do straty. Práve vtedy sa vedenia ujal Ellison a po necelých dvoch rokoch dokázal firmu vzkriesiť. Tým si zaslúžil miesto medzi top manažérmi a zapísal sa do histórie veľkými písmenami.

Stále medzi najbohatšími

Larry Ellison nie je jediným vlastníkom Oracle, no aj napriek tomu sa so svojim podielom dokázal dostať medzi najbohatších ľudí sveta. Jeho majetok postupne rástol a magazín Forbes ho radí na popredné miesta niekoľko rokov za sebou. Napríklad v roku 2006 sa jeho bohatstvo odhadovalo na 17 mld.USD. Po ôsmych rokoch už s majetkom 41 mld.USD uzatváral prvú päťku amerických boháčov a osmičku v celosvetovom rebríčku miliardárov, medzi ktorými ho nájdeme aj v súčasnosti.

Extravagantný miliardár

Ellisonov osobný aj pracovný život sa spája s pobytom na výslní. Bohatstvo, ku ktorému sa dostal, si užíva rôznymi extravagantnými spôsobmi. Vlastní napríklad časť ostrova na Havaji, aerolínie či jachtársky klub BMW Oracle Racing Team. Za zmienku stojí aj bohatý zoznam luxusných rezidencií a netreba zabudnúť na vášeň pre drahé autá, ktoré zapĺňajú jeho vozový park. Okrem toho sa venuje aj dobročinným projektom okolo vedy a vzdelávania, takže tým si môže u neprajníkov napraviť pokazenú reputáciu.

Larry Ellison je určite zaujímavé meno, ktoré sa zapíše do histórie nielen v oblasti biznisu a počítačových technológií. Aj napriek skvelým obchodným schopnostiam si povestné renomé vybudoval skôr súkromným životným štýlom ako prácou. To však nič nemení na fakte, že je jedným z najlepších obchodníkov súčasnosti a zaslúžene mu patrí bohatstvo vyčíslené v niekoľkých miliardách.

Zdroje : forbes.com, financnici.cz, financnytrh.com, itbiz.cz

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.