Facebook zažil najväčší pád od svojho založenia. Je pripravený znova vstať?

HABERL
4. septembra 2018

Najväčšia sociálna sieť planéty na čele s Markom Zuckerbergom zrejme nie je zvyknutá na pády. Po tom, čo ju pred rokmi spustili ako experiment s lokálnym pôsobením, sa jej cesta začala uberať na úplný vrchol. Na ňom však čakali viaceré nástrahy a jedna z nich uštedrila Facebooku poriadnu facku. Pokazené renomé, zníženie hodnoty značky, možná strata dôvery. To je […]

Facebook

Najväčšia sociálna sieť planéty na čele s Markom Zuckerbergom zrejme nie je zvyknutá na pády. Po tom, čo ju pred rokmi spustili ako experiment s lokálnym pôsobením, sa jej cesta začala uberať na úplný vrchol. Na ňom však čakali viaceré nástrahy a jedna z nich uštedrila Facebooku poriadnu facku.

Pokazené renomé, zníženie hodnoty značky, možná strata dôvery. To je len časť toho, čo sa v posledných dňoch valilo na Facebook a jeho vedenie. Najväčšia sociálna sieť sveta tak čelí situácii, s akou sa stretáva vôbec prvýkrát od svojho založenia. Dôvodom je nečakaný prepad akcií, ktorý neotriasol len samotnou sociálnou sieťou, ale celkovou dôverou vo firmy tohto druhu.

Akcie zareagovali na horšie obchodné výsledky 

Mark Zuckerberg síce opakovane upozorňoval na zhoršenie čísel spojených s obchodnými výsledkami Facebooku, no takýto výrazný prepad možno nečakal ani sám. Jeho investície do modernizácie spoločnosti dostali zisky Facebooku za druhý kvartál do mínusu, čo sa odrazilo aj na rekordnom páde akcií firmy.

Pokles trhovej hodnoty o 120 mld. USD za 1 deň

19 % pád trhovej hodnoty v priebehu pár hodín sa doposiaľ nepodarilo zaznamenať žiadnej technologickej spoločnosti v USA, obzvlášť nie firmám zo skupiny lídrov v tomto sektore. Facebook tak okúsil príchuť takéhoto obratu ako prvý, čoho dôsledkom je rekordný pokles jeho trhovej hodnoty ako značky. Ten sa vyšplhal na takmer neuveriteľných 120 mld. USD, čo sa v histórii novodobých akciových trhov zatiaľ nikdy neudialo.

Rekordný prepad pasoval Facebook za prvú spoločnosť v histórii USA, ktorej trhová hodnota klesla za 1 deň o viac ako 100 miliónov dolárov. 

Pár čísel z výsledkov Facebooku (2.kvartál 2018):

  • tržby Facebooku vzrástli o 42 % na 13,23 mld. USD
  • náklady spoločnosti v danom období stúpli o 50 %
  • celkový zisk za daný kvartál dosiahol 5,1 mld. USD
  • rast na úrovni 31 % je najpomalší za posledné 3 roky

Investori už nalievajú do akcií Facebooku peniaze

Niektorí investori vycítili v páde Facebooku šancu na zhodnotenie svojho kapitálu a do jeho akcií začali nalievať nemalé peniaze. Väčšina z nich totiž verí, že Facebook sa z tohto pádu rýchlo pozbiera a hodnota jeho akcií pôjde opäť nahor, na čom následne slušne zarobia. Podľa posledných výsledkov z akciových trhoch sa tak začína diať a ich stratégia sa pomaly začína vyplácať.

Netrvalo dlho a Facebook začal vstávať napriek rekordnému pádu. Niektorí dokonca tvrdia, že sociálna sieť je natoľko odolná a kvalitná spoločnosť, že z tejto situácie vyjde ešte oveľa  silnejšia. Medzi odborníkmi však pribúdajú aj hlasy, ktoré v súvislosti s jej škandálom okolo zneužívania dát predpovedajú postupné upadanie vplyvu technologických gigantov. Ako to dopadne, to ukáže ďalší vývoj, no už teraz je jasné, že Facebook nepovedal posledné slovo.

Zdroj: www.theguardian.com, www.boston.com, www.nytimes.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.