Fed je „silne zaviazaný“ znižovať infláciu

HABERL
27. júna 2022

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na spoločnosť Microsoft, ktorá znemožnila používateľom v Rusku inštalovať Windows 10 a 11. Pfizer investuje 90,5 milióna eur do francúzskeho výrobcu vakcín Valneva. EasyJet zníži v letnej sezóne prepravnú kapacitu.

26. tyzden 2022

USA

Hlavné americké indexy skončili v zisku. Dow Jones stúpol o +5,39 %, index S&P 500 skončil vyššie o +6,45 % a Nasdaq zakončil týždeň so ziskom +7,49 %.

Americká ministerka financií Janet Yellenová uviedla, že niektoré clá na čínsky tovar zavedené administratívou bývalého prezidenta Donalda Trumpa neslúžia „žiadnemu strategickému účelu“. Prezident Joe Biden podľa nej uvažuje o ich úprave ako nástroji na zníženie inflácie.

Americký softvérový gigant Microsoft znemožnil používateľom v Rusku inštalovať si v počítačoch operačný systém Windows 10 a 11 zo svojej oficiálnej internetovej stránky.

Prudké oživenie v leteckej doprave po útlme z pandémie COVID-19 umožní v tomto roku svetovým leteckým spoločnostiam znížiť straty a prípadne sa v budúcom roku dostať späť do zisku. Informovalo o tom v tlačovej správe Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu (IATA), ktoré tak zlepšilo výhľad na tento rok. Očakáva, že svetové letecké spoločnosti vykážu stratu 9,7 miliardy dolárov, zatiaľ čo predtým združenie počítalo so stratou 11,6 miliardy dolárov.

Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer investuje 90,5 milióna eur do francúzskeho výrobcu vakcín Valneva, s ktorým spolupracuje na vakcíne proti borelióze. Pfizer výmenou za investíciu získa vo firme Valneva podiel 8,1 %, oznámili firmy. Akcie spoločnosti Valneva, ktorá pracuje aj na vakcíne proti COVID-19, v reakcii na oznámenie investície prudko spevnili.

Spoločnosť Google sa dohodla s francúzskym protimonopolným úradom na urovnaní sporu okolo platieb za spravodajský obsah. Úrad oznámil, že prijal záväzky Googlu ohľadom spôsobu, ako bude firma s vydavateľmi a spravodajskými agentúrami o platbách rokovať. Dodal, že Google tiež súhlasil so stiahnutím odvolania proti pokute 500 miliónov eur, ktorú firme úrad v súvislosti so sporom vymeral vlani v júli.

Predseda Fedu Powell: Fed je „silne zaviazaný“ znižovať infláciu, ktorá je na 40-ročných maximách. „Naším cieľom je skutočne zraziť infláciu na 2 % pri zachovaní silného trhu práce… To, čo je čím ďalej jasnejšie je, že mnoho faktorov, nad ktorými nemáme kontrolu, bude hrať veľmi dôležitú úlohu pri rozhodovaní, či je to možné alebo nie“.

Americký prezident Joe Biden vyzval Kongres, aby na tri mesiace do konca septembra zrušil federálnu daň z pohonných hmôt. Chce tak bojovať proti ich rekordným cenám pri čerpacích staniciach a poskytnúť v lete dočasnú úľavu americkým rodinám. Biden to podľa tlačových agentúr povedal v utorkovom prejave v Bielom dome.

Tesla údajne podniká kroky na navýšenie produkcie vo svojej továrni v Šanghaji a do začiatku augusta bude čiastočne zastavovať výrobné kapacity kvôli upgradu výrobných liniek.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili zmiešane. Index DAX si odpísal -0,06 %, CAC 40 zakončil v zisku +3,24 %, STOXX Europe 600 stúpol o +2,40 % a FTSE 100 stúpol o +2,74 %.

Britská nízkonákladová letecká spoločnosť EasyJet zníži v letnej sezóne prepravnú kapacitu. Firma uviedla, že jej dve hlavné základne – letisko Gatwick v Londýne a Schiphol v Amsterdame, obmedzili počet letov, aby sa vysporiadali s nedostatkom personálu. Toto opatrenie zvýši náklady EasyJetu. Spoločnosť predpokladá, že zákazníkov, ktorých sa dotknú zrušené lety, zvládne premiestniť na lety náhradné.

Guvernérka ECB Lagarde hovorí, že banková rada plánuje na svojom júlovom zasadnutí zvýšiť základnú úrokovú sadzbu o 25 bps. Lagarde ďalej očakáva, že rada zvýši sadzbu aj na septembrovom zasadnutí.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom pokračuje v krátení dodávok zemného plynu na Slovensko, ktoré sa začalo minulý týždeň a postupne sa prehĺbilo. S odvolaním sa na vyjadrenie slovenských plynární SPP o tom informovali slovenské médiá.

Francúzska centrálna banka znížila odhad tohtoročného rastu francúzskej ekonomiky na 2,3 %, zatiaľ čo v marci ho odhadovala na 3,4 %. Odhad rastu na budúci rok potom zhoršila na 1,2 % z predtým predpokladaných 2 %. Predpovedala tiež, že ak by EÚ uvalila embargo na dovoz ruského plynu, predstavoval by tohtoročný rast iba 1,5 %.

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie na summite schválili udelenie kandidátskeho statusu Ukrajine a Moldavsku. Gruzínsku prisľúbili kandidatúru, ak splnia podmienky stanovené Európskou komisiou.

europa

Ázia

Hlavné ázijské indexy uzatvorili v zisku. NIKKEI 225 skončil v zisku +2,04 %, Shanghai Composite stúpol o +0,99 % a Hang Seng si pripísal +3,06 %.

Dovoz ropy z Ruska do Číny sa v máji medziročne zvýšil o 55 % a dosiahol rekord. Rusko tak z pozície hlavného dodávateľa odstavilo Saudskú Arábiu, informovala agentúra Reuters. Kvôli sankciám uvaleným na Moskvu za jej inváziu na Ukrajinu má teraz Rusko obmedzené možnosti vývozu surovín, a tak ich predáva so zľavou. To využívajú najmä rafinérie, vrátane tých čínskych.

Čínske spoločnosti, ktoré vyrábajú suroviny pre batérie elektrických vozidiel, vykazujú podľa správy The New York Times známky využívania nútených prác. Správa bola zverejnená pred vstupom amerického zákona o prevencii nútených prác Ujgurov do platnosti. Legislatíva zakazuje vstup tovaru vyrobenému nútenými prácami v Sin-ťiangu na americký trh.

azia

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.