Gates už nie je najbohatší, novým kráľom je Jeff Bezos

HABERL
28. augusta 2018

Posledné roky priniesli vo vedení rebríčka najbohatších ľudí sveta minimum zmien. Po tom, čo s výnimkou krátkeho úspechu mexického telekomunikačného magnáta Carlosa Slim Helú bolo vedenie Billa Gatesa dlhé roky priam neohrozené, už málokto počítal, že v najbližších rokoch na trón zasadne nový muž. „Pätnásť minút slávy“ Billa Gatesa trvalo dosť dlho na to, aby pocit najbohatšieho […]

Posledné roky priniesli vo vedení rebríčka najbohatších ľudí sveta minimum zmien. Po tom, čo s výnimkou krátkeho úspechu mexického telekomunikačného magnáta Carlosa Slim Helú bolo vedenie Billa Gatesa dlhé roky priam neohrozené, už málokto počítal, že v najbližších rokoch na trón zasadne nový muž.

„Pätnásť minút slávy“ Billa Gatesa trvalo dosť dlho na to, aby pocit najbohatšieho muža na svete zažili aj jeho konkurenti. Jedným z nich je Jeff Bezos, zakladateľ spoločnosti Amazon, ktorý sa v polovici júla stal najbohatším na svete. V rebríku predbehol práve Gatesa, ktorého majetok ani zďaleka nedosahuje hodnoty z vrcholových čias. Podľa portálov www.forbes.czwww.bloomberg.com by však na zdolanie J. Bezosa nestačili ani tie.

Magická hranica 150 mld. USD prekonaná

Napriek tomu, že Bill Gates vlastní stále takmer 100 mld. USD, na stále bohatšieho Bezosa to nestačí. Ten sa v rámci júlového hodnotenia indexu Bloomberg Billionaires Index dostal na hranicu 150 mld. USD, čo sa mu podarilo ako prvému miliardárovi od roku 1982, odkedy magazín Forbes začal s tvorbou rebríčkov najbohatších.

Bezos je bohatší aj po zohľadnení inflácie

Dosiahnutie 150-miliardovej hranice robí z Bezosa najbohatšieho muža v novodobej histórii, a to aj po zohľadnení inflácie v jednotlivých rokoch. Síce tesne, ale predsa prekonal rekordný výsledok z roku 1999, kedy Gatesovo bohatstvo dosahovalo 100 mil. USD, čo by dnes bolo 149 mld. USD, teda len o zlomok menej ako aktuálny majetok nového lídra.

Bezosovi zarába rýchly rast akcií Amazonu

Nebyť niekoľkonásobného nárastu akcií spoločnosti Amazon, situácia v rebríčku najbohatších mohla byť úplne iná. Majiteľ jednej z najhodnotnejších svetových značiek však môže spečatiť dlhoročné úsilie práve vďaka výsledkom na akciových trhoch, vďaka ktorým neustále zvyšuje svoje imanie. Akcie Amazonu totiž stále rastú a od začiatku roka stihli poskočiť o viac ako 56 %.

Aktuálny rebríček najbohatších (podľa Bloomberg Billionaires Index):

Meno Hodnota majetku Meno Hodnota majetku
1. Jeff Bezos 150 mld. USD 6. Mark Zuckerberg 69,9 mld. USD
2. Bill Gates 96,6 mld. USD 7. Carlos Slim Helú 62,9 mld. USD
3. Warren Buffett 82,8 mld. USD 8. Larry Page 60,1 mld. USD
4. Bernard Arnault 75,9 mld. USD 9. Sergey Brin 58,5 mld. USD
5. Amancio Ortega 72, 9 mld. USD 10. Larry Ellison 55,1 mld. USD

Zdroj: www.bloomberg.com

Analytici začali špekulovať o zotrvaní Bezosa vo vedení hneď po zosadení B. Gatesa z kresla najbohatšieho muža planéty. Jeho predchodca, Carlos Slim Helú, ktorý v roku 2014 ochutnal tento titul, sa na vedúcej pozícii udržal len zopár mesiacov. V tomto mikrosúboji to môže byť ešte zaujímavejšie, pretože majetok oboch je dosť závislý od výsledkov ich spoločností, takže kartami bude miešať hlavne vývoj na akciových trhoch.

Zdroj: www.forbes.cz, www.bloomeberg.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.