George Soros – finančný špekulant

HABERL
25. februára 2015

Vo svete finančníkov nájdeme mnoho zaujímavých osôb, ktorých životný príbeh spojený s cestou za finančnými úspechmi stojí za zmienku. Jedným z takýchto miliardárov je aj George Soros, ktorý by v žiadnom prípade nemal chýbať v zozname obchodníkov, ktorí ovplyvnili svet. George Soros nie je prvým ani posledným obchodníkom, ktorého jedni obdivujú pre jeho podnikateľské úspechy a druhí ho považujú za […]

investing

Vo svete finančníkov nájdeme mnoho zaujímavých osôb, ktorých životný príbeh spojený s cestou za finančnými úspechmi stojí za zmienku. Jedným z takýchto miliardárov je aj George Soros, ktorý by v žiadnom prípade nemal chýbať v zozname obchodníkov, ktorí ovplyvnili svet.

George Soros nie je prvým ani posledným obchodníkom, ktorého jedni obdivujú pre jeho podnikateľské úspechy a druhí ho považujú za človeka, ktorý prispel k zveľaďovaniu svojho majetku špekulatívnymi obchodmi. Nech už máte na neho akýkoľvek názor, podstatné je, že jeho finančné úspechy zasiahli dianie vo svete a jeho vplyv (nielen) v biznise sa nedá poprieť.

Sorosove začiatky

Sorosov príbeh sa začal písať v Budapešti, kde sa v roku 1930 narodil do židovskej rodiny. V roku 1947 emigroval do Británie, kde absolvoval štúdium a neskôr pracoval v banke. V 56-tom odišiel do USA, kde chcel zarobiť na investovaní. Popritom pracoval aj ako analytik finančných trhov, čím si zdokonaľoval svoje investorské schopnosti. Medzitým poskytoval investičné poradenstvo, čím získaval skúsenosti a medzi obchodníkmi si budoval silné meno.

Našiel sa medzi investormi

Po úspešných začiatkoch vo finančných kruhoch sa začala veľká cesta za bohatstvom. Soros rýchlo pochopil, že je rodený investor a tejto činnosti sa začal venovať naplno. Jeho prvým investičným fondom sa stal Quantum Fund, ktorý založil s Jimom Rogersem. Išlo o jeden z prvých hedge fondov, ktoré nepodliehali takmer žiadnej regulácií a na základe vysokého rizika mohli priniesť obrovské výnosy alebo straty. Vďaka jeho založeniu sa Soros dostal k veľkým ziskom, nakoľko sa mu vrátilo zhruba 3200% vkladov. Quantum Fund funguje dodnes a v súčasnosti je najväčším investičným fondom.

Špekulant alebo stratég ?

Mnohí považujú Sorosa za jedného z najkontroverznejších špekulantov finančného sveta. Túto zápornú popularitu mu priniesli machinácie s menovými kurzami. Známy je najmä útok na britskú libru z roku 1992, ktorú dohnal k devalvácií a to predajom veľkých zásob libier. Tento deň sa zapísal do histórie ako „čierna streda,“ no Soros na tom zarobil 1,1 miliardy dolárov. Takýto kontroverzný postup k zbohatnutiu nespravil prvýkrát. Už v 80.rokoch to predviedol s japonským yenom.

Bohatstvo prinieslo vplyv

Vplyv Sorosa na rôzne záležitosti v ekonomike a politike sa nedá spochybniť, veď na základe toho sa dostal do okruhu najmocnejších ľudí. Média priniesli informácie o jeho zákulisnej účasti v ázijských krízach v 90.rokoch a farebných revolúciách vo východnej Európe. Jeho peniaze zohrali úlohu aj pri konflikte Kosova a Juhoslávie a s pozíciou v MMF stál pri mnohých ekonomických turbulenciách vo viacerých krajinách. Takisto sa angažoval aj v americkej politike, kde zastával demokratov.

„Horlivý“ filantrop  

Paradoxné na živote Sorosa je práve to, že napriek všetkým finančným špekuláciám a podpore niekoľkých vojenských akcií sa venoval filantropii. Najznámejším krokom je podpora čiernych študentov v Juhoafrickej republike čeliacej rasizmu. Založil aj niekoľko nadácií a jeho peniaze sa stali zdrojom pre vznik rôznych vzdelávacích projektov.

Život Georga Sorosa stojí určite za zmienku a mnohí obchodníci v ňom môžu nájsť aj nejakú inšpiráciu. Aj keď je isté, že mnohé praktiky vyplývajúce z jeho obchodných aktivít sa dajú považovať za neseriózne, príbeh tohto človeka môže ponúknuť aj pozitíva. Na základe toho veríme, že Vám informácie o ňom prišli vhod a pri kontakte s menom George Soros budete presne vedieť, o koho sa jedná.

Zdroje : forbes.com, georgesoros.com, financnici.cz

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.