Goldman Sachs v problémoch, jej zisk medziročne klesol o štvrtinu

HABERL
2. februára 2020

Problémy popredných hráčov na bankovom trhu nie sú ničím výnimočným. Nedávno sa do pozornosti dostalo ďalšie významné meno pôsobiace v tejto oblasti. Reč je o Goldman Sachs. Jedna z najbohatších bánk totiž neukončila minulý rok a s ním celú dekádu tým najlepším spôsobom. Dôvodom, pre ktorý na seba Goldman Sachs strhla pozornosť, sú jej najnovšie hospodárske výsledky. Tentoraz to však […]

Problémy popredných hráčov na bankovom trhu nie sú ničím výnimočným. Nedávno sa do pozornosti dostalo ďalšie významné meno pôsobiace v tejto oblasti. Reč je o Goldman Sachs. Jedna z najbohatších bánk totiž neukončila minulý rok a s ním celú dekádu tým najlepším spôsobom.

Dôvodom, pre ktorý na seba Goldman Sachs strhla pozornosť, sú jej najnovšie hospodárske výsledky. Tentoraz to však platí v tom zápornom slova zmysle. Ostro sledovaná banka totiž opäť zaznamenala pokles čistého zisku. A ten nie je zanedbateľný. Podľa správ zahraničných agentúr sa jedná o viac ako štvrtinový prepad.

Čistý zisk banky „iba“ 1,72 mld. USD

25,8 %, presne o toľko sa v 4. kvartáli 2019 prepadol spomínaný čistý zisk Goldman Sachs. Vedenie banky o tom informovalo v rámci zverejnenia hospodárskych výsledkov za posledný minuloročný štvrťrok. Z tých vyplýva, že jej čistý zisk dosiahol v tomto období iba 1,72 mld. USD. Tým sa naplnili predpovede, podľa ktorých mal zisk banky v tomto štvrťroku dosiahnuť menej ako 2 mld. USD.

Nižší čistý zisk napriek vyšším tržbám

Uvedený výsledok patrí k najnižším za niekoľko posledných štvrťrokov. Vedenie banky však pripomína, že Goldman Sachs sa nedostala do nejakých väčších problémov. Dôkazom má byť výsledok celkových čistých tržieb. Tie dosiahli v poslednom minuloročnom štvrťroku 9,96 mld. USD. Takýto výsledok znamená až 23 % medziročný nárast, čo je jedným z najlepších výsledkov za posledné obdobie.

Za prepadom sú prevádzkové náklady

Paradoxný prepad čistého zisku napriek celkom rýchlo rastúcim tržbám má konkrétny dôvod. Podľa predstaviteľov banky sú ním práve vysoké prevádzkové náklady. Tie rastú už niekoľko mesiacov po sebe. V uplynulom kvartáli dokonca poskočili na 7,3 mld. USD. V medziročnom porovnaní to znamenalo obrovský nárast. Ten podľa údajov zverejnených samotnou bankou dosiahol presne 41,7 %.

O niečo nižšie výnosy z poradenstva

Okrem vysokých prevádzkových nákladov sa pod celkový pokles čistého zisku podpísali aj nižšie výnosy z poradenskej činnosti. Goldman Sachs je známa tým, že práve poradenstvom dokáže zarobiť obrovské sumy peňazí. Tohtoročné príjmy tohto typu však boli o niečo nižšie. Podľa vedenia banky za to môže nižší počet nových akvizícií. Vysoké zisky z poradenstva sa totiž zvyknú spájať práve so zabezpečením poradenských služieb pre nových klientov.

Rok 2019 bol pre banku celkovo slabší

Pokles zisku Goldman Sachs nie je problémom len záverečného štvrťroka 2019. Nižšie zisky trápia banku po celý rok. Dôvodom poklesu v medziročných porovnaniach však nie je ani tak nízka miera ziskov. Spôsobuje ho skôr samotné porovnanie. Rok 2018 totiž z hľadiska ziskov patril medzi nadpriemerne silné. To sa odrazilo výraznejším poklesom práve v jednotlivých štvrťrokoch minulého roka, kedy už zisky nedosahovali také vysoké čiastky.

Obdobie

Čistý zisk

1. kvartál

2,25 mld. USD

2. kvartál

2,42 mld. USD

3. kvartál

1,88 mld. USD

4. kvartál

1,72 mld. USD

*Zdroj: www.reuters.com

Prognózy na rok 2020 predpovedajú rast

Slabšie výsledky z minulého roka, ktoré vyvrcholili vysokým prepadom v 3. a 4. kvartáli, by sa tento rok zopakovať nemali. Vyplýva to aj z najnovších prognóz odhadujúcich priebežný vývoj zisku v nadchádzajúcich mesiacoch. Ich tvorcovia sa opierajú najmä o opatrenia, ktoré Goldman Sachs pripravuje. Tie majú znížiť prevádzkové náklady a prispieť k zvýšeniu ziskov z dlhopisov. To má jednej z najsilnejších globálne pôsobiacich bánk zabezpečiť rast podobný tomu z najlepších rokov.

Zdroje: www.goldmansachs.com, www.reuters.com, www.ft.com, www.barrons.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.