Google dostal rekordnú pokutu, výška nemusí byť konečná

HABERL
21. augusta 2018

Tvorcovia rebríčkov zostavených na základe najvyšších firemných pokút majú po dlhšej pauze ďalšiu prácu. Spoločnosť Google totiž v júli prepísala doterajší rekord a zapísala sa do histórie ako firma s najvyššou udelenou pokutou. Jej majitelia si tak budú musieť pripraviť obrovský balík peňazí, ktorý sa za istých okolností môže ešte zvýšiť. Napriek tomu, že dozorné inštitúcie rozdávajú nadnárodným […]

Tvorcovia rebríčkov zostavených na základe najvyšších firemných pokút majú po dlhšej pauze ďalšiu prácu. Spoločnosť Google totiž v júli prepísala doterajší rekord a zapísala sa do histórie ako firma s najvyššou udelenou pokutou. Jej majitelia si tak budú musieť pripraviť obrovský balík peňazí, ktorý sa za istých okolností môže ešte zvýšiť.

Napriek tomu, že dozorné inštitúcie rozdávajú nadnárodným spoločnostiam obrovské pokuty pravidelne, žiadna z nich zatiaľ nedosiahla 4,34 mld. €. Rekordnú sumu bude musieť Google zaplatiť na podnet Európskej komisie, samozrejme, len v prípade, ak sa spoločnosti nepodarí uspieť so svojim odvolaním.

Problém je zneužívanie postavenia

Európska komisia vidí problém v postupe spoločnosti pri využívaní mobilného operačného systému Android. Podľa komisárov sa spoločnosť dopustila zneužívania svojho postavenia a opakovane obmedzovala výrobcov zariadení využívajúcich Android. Konanie označené za netransparentné tak Európska komisia ocenila priam astronomickou sankciou, aká doposiaľ nemá obdobu.

Ďalšia tučná pokuta hneď po roku

Extrémne vysoká sankcia nie je prvou, ktorú spoločnosti udelili za neoprávnené správanie na trhu. V júni minulého roka muselo vedenie platiť penále za priestupok spojený s preferovaním služby porovnávania cien jednotlivých produktov. Stanovená pokuta sa vyšplhala na úroveň 2,4 mld. €, čo už vtedy patrilo medzi najvyššie v histórii.

Google má 90 dní na nápravu stavu

Výška udelenej pokuty nemusí byť konečná a ak Google nenapraví stav do 90 dní, Európska komisia pristúpi k ďalším opatreniam. Čas na nápravu môže predĺžiť aj odvolanie, ktorým sa chce spoločnosť brániť pred povinnosťou zaplatiť viac ako 4-miliardovú sumu. V prípade, že k náprave nedôjde, komisia bude nútená uvaliť na Google penále vo výške 5 % priemerného denného obratu materskej spoločnosti Alphabet.

Pokuta finančný stav firmy nezhorší

Astronomická pokuta, ktorá ďaleko presahuje rozpočet slovenských firiem, nie je pre Google až tak veľkým problémom, aspoň nie po finančnej stránke. Spomínaná spoločnosť Alphabet totiž dokáže takúto čiastku zarobiť späť zhruba za 2 až 3 týždne. Jej odolnosť voči škrtom cez rozpočet sa potvrdila aj minulý rok pri vyššie uvedenej pokute, ktorá nijak nezhoršila dobré hospodárske výsledky ani nenarušila chod firmy.

Aj keď technologický gigant sa v prípade prehratého sporu nedostane do finančnej tiesne, pre jeho predstaviteľov to predsa len predstavuje isté riziká. Opakované sankcie totiž kazia dobré meno spoločnosti, ktorá sa v očiach zákazníkov môže začať javiť ako neférová. Aj preto bude zaujímavé sledovať, ako sa táto situácia vyrieši a či sa Google vyhne ďalším pokutám.

Zdroj: www.bloomberg.com, www.bbc.com, www.ft.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.