Hedžové fondy pre moderných a odvážnych investorov

HABERL
20. októbra 2015

V porovnaní s minulosťou ponúkajú dnešné finančné trhy omnoho viac spôsobov ako investovať. Vďaka tomu by si mal prísť každý investor na svoje a dokázať nájsť takú formu obchodovania, ktorá ulahodí jeho investorskej typológií a zameraniu konkrétnej stratégie. Jednou z možností je aj využitie hedžových fondov, ktoré sa stali príležitosťou pre mnohých odvážnych investorov hľadajúcich moderné formy obchodovania. Pojem hedžový […]

V porovnaní s minulosťou ponúkajú dnešné finančné trhy omnoho viac spôsobov ako investovať. Vďaka tomu by si mal prísť každý investor na svoje a dokázať nájsť takú formu obchodovania, ktorá ulahodí jeho investorskej typológií a zameraniu konkrétnej stratégie. Jednou z možností je aj využitie hedžových fondov, ktoré sa stali príležitosťou pre mnohých odvážnych investorov hľadajúcich moderné formy obchodovania.

Pojem hedžový fond dnes rezonuje v takmer všetkých médiách zameraných na svet financií a investovania. Stretávame sa s ním pomerne často a počujeme o ňom pravidelne v spojitosti s najbohatšími ľuďmi planéty. Aj napriek popularite tejto formy investovania mnohí nechápu, o čo vlastne ide a význam tohto nástroja im uniká. Práve preto bude užitočné podrobnejšie vysvetliť, čo vlastne hedžové fondy sú a ako sa na finančné trhy dostali.

Niečo z histórie

Počiatky prvých neoficiálnych hedžových fondov siahajú do úvodnej polovice 20. storočia, pričom v USA vznikali ako nástroje ponúkajúce formu zaisteného investičného fondu. Avšak za oficiálneho zakladateľa sa považuje Alfred W. Jones, ktorý zlepšil stratégiu investovania a v roku 1949 vytvoril fond zaistený proti stratám. Podstata jeho investovania spočívala najmä v sledovaní stratégie Benjamina Grahama, ktorá viedla k vyhľadávaniu podhodnotených akcií, čím sa nechal inšpirovať aj Jones.

Popularita fondov rýchlo rástla  

Aj vďaka Jonesovej úspešnej stratégií sa hedžové fondy začali vnímať ako výnosné, vďaka čomu sa na nich začalo orientovať stále viac investorov. Postupne vznikali nové investičné kombinácie stratégií, ktoré sa začali pri hedžových fondoch aplikovať v praxi a investori sa dostávali k zaujímavým príležitostiam. To ešte viac zvyšovalo popularitu tohto univerzálneho inštrumentu, čo prilákalo ďalšie skupiny investorov a v súčasnosti sa objem investícií v týchto fondoch počíta v miliardách dolárov ročne.

Význam fondov sa zmenil

Dnešné hedžové fondy už s tými Jonesovými nemajú až tak veľa spoločného , čo je spôsobené viacerými zmenami v ich štruktúre. Celkovo sa vytratila istá garancia, ktorá tieto inštrumenty najprv zdobila a investori musia počítať s väčším rizikom. Tieto zmeny sa nastavili za účelom získavania vyšších výnosov a možnosti pracovať s pákovým efektom. Aj preto majú manažéri hedžových fondov na svedomí obrovské investičné katastrofy, pri ktorých došlo k prepadom. Na obhajobu fondov však treba povedať, že v mnohých prípadoch dokázali takisto investorom zarobiť obrovské milióny.

Investovanie s voľnými rukami

Investori využívajúci hedžové fondy si najviac cenia istú voľnosť pri voľbe stratégie, ktorá im dáva šancu na viacero možných operácií nezaťažených reguláciou ako je to pri iných druhoch inštrumentov. Správcovia fondov tak môžu využívať operácie podporujúce individuálny typ stratégie, ktorý ich dovedie k vysokým výnosom a nemusia sa obávať obmedzení reguláciou.

Aj preto sa hedžové fondy stali akousi alternatívou voči podielovým fondom, ktoré boli často obmedzené a nemohli sa pri nich využívať rôzne obchodné triky.

Silu hedžových fondov potvrdzujú úspešní manažéri  

Význam hedžových fondov potvrdzujú aj najznámejší finančníci, ktorí práve touto formou obchodovania zarobili obrovské peniaze. Najznámejšími menami v tejto oblasti sú určite Warren Buffet, George Soros či David Einhorn. Ich praktiky síce podliehajú kritike kvôli rôznym špekulatívnym praktikám, no práve títo manažéri pomohli mnohým investorom zarobiť na investovaní milióny.

Najväčšie hedžové fondy pôsobiace na trhu :

– BlueCrest Capital Management

– Brevan Howard Asset Management

– Highbridge Capital Management

– BlackRock Advisors

– JP Morgan Asset Management

– Man Group

– Bridgewater Associates

Hedžové fondy sa teda ukázali ako zaujímavý investičný inštrument, aj keď netreba zabúdať na ich obrovské riziká. Investori si ich aj napriek tomu pochvaľujú, čo je spôsobené hlavne voľnosťou pri obchodovaní. Nevýhodou však je, že fondy nie sú pre každého a ako paradox voči slobode pri investičnej stratégií prichádza obmedzenie pri objeme aktív investora. Ak si ale odmyslíme túto nevýhodu, hedge fondy sú vhodnou formou obchodovania pre moderných a odvážnych investorov hľadajúcich vzrušenie a rizikové investície.

Zdroje : business-education.sk, finanza.sk, reuters.com, investopedia.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.