Hodnota najúspešnejších startupov uplynulého roka rástla v miliardách

HABERL
19. februára 2016

Startupy sa budú stretávať s vlnou kritiky a nedôvery dovtedy, kým celému finančnému svetu neukážu svoj skrytý potenciál a nepremenia ho na úspech. Presne to sa podarilo niektorým z nich, ktoré výrazne zvýšili svoju hodnotu a veľkými písmenami sa zapísali do zoznamu najvplyvnejších spoločností. Na konci roka zaznamenávalo priaznivú bilanciu svojich hospodárskych výsledkov viacero veľkých firiem, ktoré rátali výnosy […]

Startupy sa budú stretávať s vlnou kritiky a nedôvery dovtedy, kým celému finančnému svetu neukážu svoj skrytý potenciál a nepremenia ho na úspech. Presne to sa podarilo niektorým z nich, ktoré výrazne zvýšili svoju hodnotu a veľkými písmenami sa zapísali do zoznamu najvplyvnejších spoločností.

Na konci roka zaznamenávalo priaznivú bilanciu svojich hospodárskych výsledkov viacero veľkých firiem, ktoré rátali výnosy v miliardách dolárov. Medzi úspešnými spoločnosťami sa ocitlo mnoho startupov, ktoré dokázali v porovnaní s predošlým rokom dokonca zdvojnásobiť svoje zisky. My si ideme predstaviť najlepšie z nich, ktoré v minulom roku zaznamenali dosť dobré výsledky a stali sa ideálnym príkladom pre ďalšie firmy tohto typu hľadajúce správnu inšpiráciu na ceste za úspechom.

Spoločnosť Zenefits s 800% rastom

800% rast hodnoty firmy sa medzi startupmi len tak nevidí, takže výrazný skok spoločnosti Zenefits sa určite zapíše do histórie. Firma orientovaná na ľudské zdroje a personalistiku má za sebou ohromný rok, pretože nárast jej hodnoty sa vyšplhal na 4,5 miliardy dolárov, kým pred rokom to bolo zhruba pol miliardy.

Tanium zaujal vplyvných investorov

Práca spoločnosti Tanium zameraná na bezpečnosť systémov dokázala vzbudiť pozornosť medzi najvplyvnejšími investormi. Podarilo sa im to vďaka špeciálnej konzole, ktorá firme oznámi všetky udalosti na počítačoch v jej systéme. Na základe tejto novinky začali startupu pribúdať záujemcovia o investície a Tanium tak mohlo za rok zvýšiť hodnotu o 2,6 miliardy na 3,5 miliardy dolárov.

ContextLogic takisto medzi najlepšími

Zvýšenie hodnoty o 500 miliónov dolárov môže startup vyniesť rovno medzi najúspešnejších. Príkladom tejto teórie je spoločnosť ContextLogic, ktorá vlastní uznávanú mobilnú aplikáciu Wish. Práve vďaka nej vzrástla hodnota značky rovno na 3 miliardy dolárov, čo v porovnaní s rokom 2014 značí 650% rast.

OlaCabs ako príklad úspešnej prepravnej firmy

Aj prepravné spoločnosti dokážu zabodovať, keď majú správnu stratégiu. Úspech vo veľkom štýle zaznamenal startup OlaCabs, ktorého nedávnu hodnotu vyčíslili na 5 miliárd dolárov. Celkovo sa jedná o 400% rast, pretože predošlý rok uzatvárala slávna spoločnosť s hodnotou 1 miliardy dolárov.

Rozvoz jedál od Blue Apron zabodoval

Tri roky tvrdej práce a z malej lokálnej spoločnosti sa stáva silný hráč konkurujúci lídrom vo svojom obore. Reč je o Blue Apron, ktorej hodnota sa v roku 2015 zvýšila o slušných 300% a v peňažnom ukazovateli sa pohybuje na úrovni 2 miliardy dolárov. Majitelia vybudovali z rozvozu jedál úspešný biznis a v súčasnosti majú otvorené dvere aj na medzinárodné trhy.

Startupom po celom svete sa každoročne predpovedajú rôzne straty a pády, no mnohé z nich vyvracajú tieto nepriaznivé odhady skvelými ekonomickými výsledkami. Viaceré sa dokonca dokážu postarať o poriadny rozruch a zvýšiť svoju hodnotu o stovky percent, čím sa zapíšu do sveta podnikateľskej elity. Príkladom sú aj najúspešnejšie startupy v roku 2015, ktoré sme si predstavili ako dôkaz sily mladých talentovaných podnikateľov odhodlaných presadiť svoje inovatívne myšlienky na poli biznisu plnom nekompromisnej konkurencie.

Zdroje : businessinsider.com, financnytrh.com, startups.co.uk,businesstoday.in FOTO: kollabortank.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.