Hviezda bitcoinu zhasína, jeho hodnota sa prepadá

HABERL
29. novembra 2018

Najslávnejšia kryptomena sa na vrchole neohriala príliš dlho. Jej rekordné hodnoty sú už dlhší čas minulosťou. V poslednom období sa dokonca prepadli na najnižšie úrovne za posledné mesiace. Hviezda bitcoinu tak pomaly začína zhasínať.  Bol v centre pozornosti. Ovládal finančné trhy. Získaval si dôveru investorov. Mnohým z nich aj slušne zarobil. Bublina okolo bitcoinu však spľasla rýchlejšie, ako […]

Najslávnejšia kryptomena sa na vrchole neohriala príliš dlho. Jej rekordné hodnoty sú už dlhší čas minulosťou. V poslednom období sa dokonca prepadli na najnižšie úrovne za posledné mesiace. Hviezda bitcoinu tak pomaly začína zhasínať. 

Bol v centre pozornosti. Ovládal finančné trhy. Získaval si dôveru investorov. Mnohým z nich aj slušne zarobil. Bublina okolo bitcoinu však spľasla rýchlejšie, ako sa nafúkla. Pred rokom o takomto čase sa jeho hodnota blížila k historickému vrcholu. Dnes je na ročných minimách a s vypätím posledných síl bojuje o príležitosť vrátiť sa na scénu.

Bitcon v novembri s novým ročným minimom

Posledné mesiace bitcoinu vôbec neprajú. Pád jeho hodnoty pretrváva s výnimkou niekoľkých lepších týždňov takmer po celý rok. Spočiatku sa cena znižovala postupne, takže do jesene sa o nejakej hlbokej kríze hovoriť nedalo. K tej došlo až v novembri, konkrétne v druhej polovici mesiaca. Práve vtedy poklesla jeho aktuálna cena pod alarmujúcu hranicu 5000 USD. To však nebol koniec čiernych čísel a už čoskoro prišli ďalšie pády.

Nové minimum nemusí byť posledným v roku

Prvým z kritických dní bol pre bitcoin 20. november. Práve vtedy jeho hodnota zaznamenala výrazný prepad a zakotvila na úrovni 4225 USD. Optimisti verili, že podobný čierny deň pre bitcoin už tento rok nepríde, no opak bol pravdou. 25. novembra si kurz kryptomeny zapísal ďalší výrazný pokles. V obedňajších hodinách sa na chvíľu prepadol až pod 3700 USD. Nové tohtoročné minimum tak bolo na svete.

*Poznámka: Kurz bitcoinu neustále kolíše a jeho hodnota môže byť zo dňa na deň vyššia či nižšia o desiatky až stovky dolárov. Minimum označené v článku tak nemusí byť vzhľadom na termín jeho uzávierky aktuálne platné.

Faktory, ktoré najviac ovplyvnili pád bitcoinu:

Regulácia kryptomien – K regulácii kryptomien pristúpila väčšina ekonomických veľmocí.  Medzi nimi nechýba Južná Kórea, Čína, Japonsko či USA. Udialo sa tak v čase, keď hodnota bitcoinu siahala na rekordné úrovne. Zavedená regulácia tým výrazne prispela k pribrzdeniu extrémneho nárastu jeho hodnoty.

Vyššie investície do derivátov – Cenu kryptomien začali znižovať aj investície do vybraných derivátov. Pri niektorých z nich sa dá investovať aj proti samotným kryptomenám. S nárastom objemu peňazí vložených do týchto derivátov sa zároveň znižoval kapitál vložený do nákupu bitcoinov či iných virtuálnych platidiel.

Nárast nákladov na produkciu – Bitcoin začal strácať aj kvôli rastúcim nákladom na svoju produkciu. Tie sa podľa posledných prieskumov od začiatku roka zvýšili skoro dvojnásobne. Ešte vyšší rast dosiahli vo Venezuele a Vietname, kde je zakázaný dovoz hardvéru určeného na ťažbu kryptomien.

Podozrenia z podvodu – Poslednou fackou vedúcou k prepadu hodnoty bitcoinu bola strata jeho dôveryhodnosti. Tá vyplýva z opakovaných podozrení poukazujúcich na možné triky spojené s jeho zhodnocovaním. V USA dokonca začali vyšetrovať prípadnú manipuláciu pri umelom zvyšovaní jeho ceny.

S prepadom bitcoinu sa zviezli aj ostatné kryptomeny. Niektoré z nich utrpeli ešte citeľnejšie straty. Reč je najmä o platidlách ethereum, litecion alebo ripple. Tie sa počas spomínaných kritických dní prepadávali až o 9 %. V porovnaní s bitcoinom tak obstáli oveľa horšie a kým hviezda bitcoinu stále aspoň bliká, v ich prípade zrejme môžeme hovoriť o pomalom konci.

Zdroje: www.coindesk.com, www.bitcoin.org, www.coinbase.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.