Hviezda NBA chce dobyť svet investovania

HABERL
11. októbra 2016

Aj keď svet investícií sa od toho športového dosť líši, jedno majú predsa len spoločné. Hľadanie správnej stratégie, sila pozbierať sa z prehry a snaha o osobnostný rozvoj je základom úspechu v oboch brandžiach. Vedia to aj úspešní športovci, ktorí vystriedali dresy a ihriská za oblek a burzu. Príležitosť pobiť sa o víťazstvo a skúsiť byť lepší ako včera je pre najlepších športovcov tou […]

Aj keď svet investícií sa od toho športového dosť líši, jedno majú predsa len spoločné. Hľadanie správnej stratégie, sila pozbierať sa z prehry a snaha o osobnostný rozvoj je základom úspechu v oboch brandžiach. Vedia to aj úspešní športovci, ktorí vystriedali dresy a ihriská za oblek a burzu.

Príležitosť pobiť sa o víťazstvo a skúsiť byť lepší ako včera je pre najlepších športovcov tou najväčšou výzvou. Vie to aj Kobe Bryant, ktorý prenechal miesto pod basketbalovým košom mladším, no ani zďaleka sa nechystá do dôchodku. Už dávnejšie mu totiž učarovali investície a zdá sa, že na ceste za dobytím finančného sveta ho nik nezastaví.

Hviezda NBA chce zažiariť vo svete investorov

Meno Kobe Bryant si budeme naveky spájať s prekonávaním rekordov na palubovke. On sám však zatúžil po tom, aby sme ho nepoznali len ako športovú hviezdu, ale tiež ako úspešného investora schopného prosperovať vo finančnom svete. A podľa všetkého sa mu celkom slušne darí a vo svojej druhej kariére smeruje takisto na vrchol, aj keď odmenou už nebudú medaily.

Na burze nie je žiadnym nováčikom 

Do prvého väčšieho kontaktu s investovaním sa Bryant dostal už v roku 2013, keď s Jeffom Stibelom, svojim obchodným partnerom, začali investovať do niekoľkých menších projektov. Postupne zvyšovali objem investícií na desiatky miliónov a rozširovali pole pôsobnosti. Kobe vkladal kapitál aj za hranicami a investovanie začal brať vážne. Po ukončení športovej kariéry potvrdil, že oficiálne vstupuje do sveta obchodu a začal s veľkými investorskými krokmi.

Niektoré z Bryantových investícií :

          investície do spoločnosti LegalZoom

          spoluúčasť pri financovaní športového portálu The Player´s Tribune

          podpora projektu čínskej firmy Vikpid zameraného na virtuálne vzdelávanie

          desiatky miliónov investovaných do športových a vedeckých programov

Motiváciou je podporovať mladšie generácie  

Motív pôsobiť vo svete investovania zaujíma mnohých, nakoľko nie je celkom obvyklé, aby si slávni športovci nahodili oblek a venovali sa dianiu na burze. Bryant však tvrdí, že cieľom je podporovať snahu mladých a viesť ich k úspešnému životu.

Napríklad pre magazín Wall Street Journal robil rozhovor o svojej novej vášni a na otázku, aká je jeho motivácia, odpovedal: „Je to dlhodobá záležitosť, ale zároveň nádej, že to robíme pre ďalšie generácie.“

S investovaním sa zoznamujú aj ďalší športovci

Bryant nie je jedinou osobnosťou NBA, ktorá sa vášnivo venuje investovaniu. Tejto činnosti prepadol aj Carmelo Anthony, ďalšia z basketbalových hviezd, alebo komisár súťaže David Stern. Ich investičná aktivita je však užšie prepojená so športom a hľadaním talentov, takže na rozdiel od Bryanta z nich zatiaľ nebudú vrcholoví investori na plný úväzok.

Kto vie, čo sa skutočne ukrýva za Bryantovou motiváciou preraziť medzi tými najlepšími investormi. Avšak vzhľadom na jeho priebojnosť a cieľavedomosť má predpoklady uspieť a stať sa jedným z najúspešnejších. Ak to pomôže rozvíjaniu talentu ďalších generácií, potom nám ostáva len držať mu palce, nech sa mu v novej práci darí.

Zdroje : forbes.com, bloomeberg.com, washingtontimes.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.