Ind, ktorý ovládol európsky biznis

HABERL
11. marca 2016

Fascinujúce, neuveriteľné, nespravodlivé či ironické. To sú len niektoré z najčastejších prívlastkov, ktoré sa spájajú s úspechom Lakshmiho Mittala. Momentálne najbohatší Európan je častým terčom neprajníkov, čo vo veľkej miere spôsobuje indický pôvod. Na druhej strane, nájde sa viacej takých, ktorí jeho prácu a schopnosti úprimne obdivujú. Kto je vlastne Lakshmi Mittal a ako sa mu podarilo dobyť európsky […]

Fascinujúce, neuveriteľné, nespravodlivé či ironické. To sú len niektoré z najčastejších prívlastkov, ktoré sa spájajú s úspechom Lakshmiho Mittala. Momentálne najbohatší Európan je častým terčom neprajníkov, čo vo veľkej miere spôsobuje indický pôvod. Na druhej strane, nájde sa viacej takých, ktorí jeho prácu a schopnosti úprimne obdivujú.

Mittal

Kto je vlastne Lakshmi Mittal a ako sa mu podarilo dobyť európsky oceliarsky trh?

Meno Lakshmi Mittal dlho rezonovalo len v oceliarskom odvetví, no v súčasnosti je známe po celom svete. Muž pochádzajúci z Indie prišiel do Anglicka, odkiaľ začal dobýjať Európu a dnes mu patrí významný vplyv v podnikateľských kruhoch. Jeho cesta na vrchol však stále neskončila, pretože potenciál tohto obchodníka je obrovský a určite nám v najbližšej dobe opäť ukáže svoje manažérske schopnosti, vďaka ktorým sa prebojoval na trón najbohatšieho Európana.

Chudobné indické dieťa 

Mladý Lakshmi žil počas detstva v dosť skromných podmienkach, no ako rástol, rodinný rozpočet sa začal zlepšovať. Skôr než jeho otec dostal prácu v oceliarni s dobrým platom, rodina Mittalových žila v dome s hlinenou podlahou. Možno aj na to spomínal Lakshmi pri svojej neskoršej snahe vybudovať prosperujúcu firmu a veril, že jeho deti vyrastú v omnoho lepších podmienkach.

Za úspechom vlastnými silami

Na životnom príbehu Lakshmiho Mittala je oceneniahodná najmä jeho sila vybudovať si všetko sám. Okrem zaplateného štúdia totiž nič nedostal zadarmo a za svojim úspechom kráčal na základe vlastnej pomoci. To z neho spravilo sebavedomého a sebestačného muža, ktorý nemal problém čeliť prekážkam a počas budovania vlastnej oceliarskej firmy vyťažil zo svojho potenciálu maximum.

Expanzia „kráľa ocele“

Krátko po odchode z rodinného podniku a po založení vlastnej firmy sa začínalo Mittalovi nesmierne dariť. Súčasťou jeho podnikania bolo obchodovanie na zahraničných trhoch, ktoré ho dostalo na výslnie práve tým, že mohol zvyšovať zisky a budovať výrazný vplyv. Obchody s európskymi a neskôr aj americkými partnermi znamenali obrovskú expanziu, vďaka ktorej si Mittal vyslúžil prezývku „kráľ ocele.“

Stratégia skupovania lacných firiem

Rast Mittalovej firmy spočíval najmä v dobre zvolenej stratégií, ktorej cieľom bola kúpa podhodnotených firiem. Vďaka nim rozširoval svoju pôsobnosť a vytváral si priestor na budovanie nových kontaktov. Po nejakom čase sa mu podarilo získať prestížne oceliarske firmy, čo ho definitívne vynieslo na vrchol tohto biznisu.

Niektoré zo spoločností, ktoré Mittal získal :

Írske oceliarne – Medzi prvými európskymi akvizíciami boli írske oceliarne, ktoré kúpil symbolicky za jednu libru.

International Steel Group – Kúpou tejto spoločnosti za 4,5 miliardy dolárov sa v roku 2004 dostal na americký trh.

Kúpa podielu v čínskej oceliarni – Mittal zaplatil za 37% podiel v jednej renomovanejčínskej oceliarni 314 miliónov dolárov, no táto investícia sa vďaka obchodovaniu s Čínou neskôr ukázala akoveľmi prospešná.

Arcelor Luxembourg – V júli 2006 prišlaakvizícia 2.najsilnejšej oceliarne na svete za 33 miliárd dolárov, ktorá znamenala zabezpečenie celosvetovej dominancie v oblasti oceliarstva.

Z Inda najbohatší Európan

Dnes je Lakshmi Mittal oficiálnym Angličanom a práve vďaka občianstvu si mohol ukradnúť primát najbohatšieho muža starého kontinentu. Jeho majetok sa aktuálne ráta v 30 miliardách dolárov, no aktíva jeho spoločnosti už dosahovali aj 40 miliárd. Okrem európskeho prvenstva prehovára aj do celosvetového poradia a nebojí sa skúsiť preraziť aj medzi najsilnejšou elitou.

Lakshmi Mittal si už určite zvykol na rady odporcov, ktorí mu prvenstvo medzi najbohatšími Európanmi tak ľahko nezabudnú. Je smutné, že v mnohých prípadoch je dôvodom práve jeho pôvod, pretože v dnešnom svete by predsudky nemali dostať žiadnu šancu. Aj napriek tomu, existujú tisícky fanúšikov tohto muža, ktorí mu držia palce a veria, že jeho práca prinesie opäť svoje ovocie. Nech sa tomuto výnimočnému mužovi darí ďalej a vytrvalo pokračuje na ceste za svojimi cieľmi.

Zdroje : bway.cz, bornrich.com, 4-traders.com, bloomberg.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.